בעיית עבירות הרכוש במודיעין אינה בשורה חדשה, כידוע, אבל מה שקרה לאחרונה ברעות מהווה עליית מדרגה של ממש.
במהלך חודש אחד, בין תחילת מרץ לתחילת אפריל, נפרצו ביישוב לא פחות משמונה בתים, כולם ברחוב לילך הנמצא בסמוך לגבול היישוב עם הגבעות הדרומיות. בעקבות גל הפריצות התקיימה לאחרונה ישיבת חירום עם נציגי העירייה וועד הרובע, בנוסף לקב"ט הרובע, בעקבותיה תוגברה השמירה באזור במהלך חג הפסח, שעבר ללא פריצות נוספות.
"מאז הפריצה אני ישן בסלון"
כאמור, גל הפריצות הנוכחי החל בתחילת מרץ, ומי שהיו מראשוני התושבים ש"זכו" לביקור לא רצוי היו איציק ואורנה, שסיפרו השבוע למודיעין NEWS: "זה היה יום שישי בערב. בסביבות עשר קיבלתי הודעה מהמוקד שיש התראה מאחד הסנסורים בבית. ביקשנו שייצאו לראות מה קורה, ובמקביל נכנסתי להסתכל בשידור מהמצלמה שיש לי בבית. הסתכלתי ולא ראיתי כלום, הכל נראה לי בסדר, וגם המוקדן הגיע אחרי חצי שעה ולא ראה שום דבר ובזה סגרנו את הסיפור. חזרנו הבית במוצאי שבת, וראינו שכל הקומה העליונה הייתה במהפכה. התברר שהם נכנסו דרך חלון בחדר העבודה שלי. הם הפכו את הכל במשרד שלי, בחדר השינה ובחדר ארונות. הם הצליחו להרים את התריס, נכנסו פנימה, הורידו את התריס ולכן לא ראו אותם. הם יצאו עם שלושה תיקים לפחות. למחרת התקשרו אלינו מהמשטרה וסיפרו שמצאו שני תיקים שלנו זרוקים בגבעות הדרומיות. גנבו לנו בעיקר מחשבים, מצלמות ותכשיטים".
כמה ימים מאוחר יותר התברר שמדובר בגל של ממש. "הבנו שכמה ימים לפני כן פרצו לשכנים אחרים", מספר איציק, "ואחר כך, בהמשך הרחוב ובעוד כמה בתים. כמות הפריצות וניסיונות הפריצה שהיו פה במהלך החודש האחרון היא מדאיגה מאוד. יש פה אינסוף נסיונות ופריצות ואין לנו שום דרך להרגיש בטוחים. כבר הוספתי מצלמות מסביב לבית, אבל מה זה יעזור אם אין פה נוכחות של אבטחה? התחושה מאוד גרועה. אנחנו מסתובבים עם תחושה מאוד קשה. זה יותר חזק מכל הסיפור של הגניבה עצמה. אנחנו לא ישנים בשקט בלילות. אני מתעורר במשך הלילה ומתחיל להסתכל ולבדוק, מציץ במצלמות"
מה הייתם מצפים שיקרה?
"היינו מצפים שתהיה נוכחות יותר משמעותית של גורמי האבטחה ביישוב. אנחנו משלמים לעירייה על אבטחה, אבל לא רואים את ניידות הסיור מסתובבות פה. היינו מצפים שתהיה פה יותר תאורה ומצלמות בכניסה ליישוב, וגם נוכחות משטרתית יותר משמעותית. הבטיחו מצלמות, אבל אם הן לא מחוברות לשום דבר אז מה זה משנה? המיקום של הרחוב הוא ממש במעטפת של היישוב, ובמרחק קצר מאיתנו יש ואדי עם צמחיה סבוכה בו הם יכולים להתחבא. פעם הייתה גדר והיה להם יותר קשה. היום הכל יותר פרוץ".
גם אל ביתו של אבי, המתגורר אף הוא ברחוב לילך, ניסו לפרוץ. "הגעתי בדיוק לאחר תפילת ערב בבית הכנסת", הוא מספר, "הייתי לבד בבית ואז אני שומע רעשים מהיציאה לגינה. באתי לבדוק מה זה הרעשים ואני רואה בן אדם מנסה לפרוץ את הדלת. צעקתי והוא ברח. מאז המקרה אני ישן בסלון, ליד החלון. הזמנתי את מוקד אמון שיחליפו לי את מערכת האזעקה, ואני מתכוון להכניס עוד אמצעים כדי להגביר את תחושת הביטחון. התחושה כרגע היא של חוסר ביטחון. פתחנו קבוצת ווטסאפ של הרחוב, וכל הזמן אתה שומע שפרצו לזה ופרצו להוא. אנחנו מאוד מודאגים. אנחנו כבר לא בחורים צעירים, כל אחד והבעיות שלו, וכשפורצים לך לתוך הבית זאת טראומה קשה. לא בודקים רכבים שנכנסים ויוצאים מהיישוב, שמו מצלמות אבל אנחנו לא יודעים אם הן עובדות או לא. יש תחושה כאילו מדובר בכנופיה שמגיעה לפה, מסתובבת בין הבתים ועושה מה שהיא רוצה. מזל שלא הייתה פגיעה בנפש עד עכשיו. היו מקרים שפרצו לבית בזמן שאנשים ישנו. זה מאוד-מאוד מפחיד".
"לא משאירים את הילדים לבד"
גם שרי המתגוררת ברחוב חוותה פריצה, חודש אחרי שנכנסה לביתה החדש. "פרצו ברחוב כמעט כל שבוע באותה שעה ובאותו יום, ובסמיכות של כמה בתים זה מזה", סיפרה השבוע. "גנבו לנו 4 לפטופים, 3 טאבלטים, כל תיקי בית הספר של הילדים, גנבו לנו את הארנקים ומפתח של הבית ואת כל התכשיטים. בסופו של יום, הכי מצלק אותך זאת תחושת הביטחון בבית שלך. מאז שפרצו לי כל רעש מקפיץ אותי, אני בטראומה. הכי חשוב לי להדגיש שמעבר לרכוש יש לי שלושה ילדים, ומאז המקרה הם לא נשארים לבד בבית. הם מפחדים להישאר לבד בבית, וזה הכי חורה לי".
תושב מודאג נוסף, שלמזלו לא חווה עדיין מקרה דומה, הוא יניב אנג'ל: "אני שומע מאנשים שהם ישנים עם אלה מתחת למיטה. התאגדנו כל הרחוב בקבוצת ווטסאפ, שלחנו מכתב לעירייה ולכל מי שאנחנו מכירים ואמרנו שהמצב בלתי נסבל. לא יודע מה הם עשו בדיוק, אבל במבחן התוצאה בעשרת הימים האחרונים לא היה נסיון פריצה. אבל העובדות ברחוב לילך מעידות שזה תקופתי. יש כמה שבועות של פריצות ואז זה נרגע. לפני שנה היה גם גל פריצות, עשו פעילות חשאית ותפסו חוליה, ואז הייתה שנה רגועה. קל להם מאוד לפרוץ לכאן. הם גולשים למטה, מחכה להם אופנוע או רכב, ומאוד קל להם לברוח דרך הכביש ההיקפי ובתוך כמה שניות הם נעלמים. הם יכולים גם לברוח דרך היציאה של רעות, כי אין שם מחסום. זה מפחיד מאוד כי זה עניין מאוד נקודתי, בבתים ספציפיים ובפרק זמן מאוד קצר. זה עלול, חס ושלום, להגיע גם לפגיעה בחיי אדם. אנחנו משלמים אגרת שמירה ורוצים לקבל את תחושת הביטחון. אני עם ארבעה ילדים קטנים ואני לא מרגיש נוח".
בתיה חן, אשת הנדל"ן, אף היא מתגוררת ברחוב, וכמו שכניה גם היא מודאגת מהמצב. "זה מצב לא נורמלי. הייתי בישיבת ועד הרובע. הם באמת עושים את מה שהם יכולים, אבל ביקשתי שיעשו גם תאורה בשביל המקיף את הרחוב ואמרו לי שאנחנו צריכים לעשות את זה לבד. שמוליק כהן, הקב"ט העירוני, ודובי הקב"ט של הרובע, כל הזמן מעדכנים אותנו במה שהם עושים, ובאמת בפסח לא היו פריצות. התחושה מאוד לא נעימה. הקמתי קבוצה של כל הרחוב, אנחנו מדווחים בינינו ועוזרים אחד לשני. מי שגר במעטפת חייב ביטחון. אני גרה לבד, אני מפעילה אזעקה, יש לי גדר אלקטרונית. מה עוד אני יכולה לעשות?".
גם הצבא התגייס
מי שאמורים לתת לתושבי הרחוב תשובות מספקות, מלבד המשטרה, כמובן, הם אנשי העירייה, ובראשם ראש אגף הביטחון וחירום, שמוליק כהן.
השבוע הסביר כהן למודיעין NEWS מה בדיוק בכוחותיה של העירייה לעשות, וגם מה חלקם של התושבים בפתרון הבעיה. "לפני החג נערכנו בכוחות די גדולים כדי למנוע המשך של התופעה, ולשמחתי גם הצלחנו למנוע פריצות וגניבות במהלך החג. זה חייב אותנו להיערכות גדולה, בתיאום עם המשטרה שהייתה שותפה מלאה לפעילות, וגם אנחנו השקענו לא מעט כוחות מבחינת סיירות וניידות שיטור עירוני, כולל אמצעים טכנולוגיים שפרסנו בשטח. היינו מתואמים גם עם הצבא. ביקשתי מהצבא להגביר נוכחות בתקופת החג, במיוחד בלילות ובערבי החג כשהמשפחות יוצאות והבתים נשארים ריקים"
ומה לגבי ההמשך?
"בפגישה עם התושבים המלצתי להם כמה דברים: ביקשתי לבדוק שמערכת האזעקה תקינה ולהפעיל אותה כשעוזבים את הבית וגם כשהולכים לישון; ביקשתי ממי שעוזב את הבית למספר ימים ליצור תחושה שיש פעילות בבית – להשאיר טלוויזיה, אור וכולי; ובנוסף, חשוב מאוד שהתושבים יגבירו עירנות. להיות עירנים לאנשים שנראים חשודים ולדווח עליהם למוקד העירוני. הדבר האחרון, ולדעתי הוא זה שהכי מסייע, זה להצטרף למשמר העירוני".
לא בעייתי שהתושבים נדרשים לשמור בעצמם על רכושם?
"יכולים להגיד שזאת האחריות של המשטרה, אבל משטרת ישראל, עם כל הרצון הטוב, מצומצמת בכוח אדם במיוחד בתקופה הזאת. קשה להם לתת מענה בכל רגע נתון. לכן צריך להתגייס ולסייע מתוך אחריות אישית, ומתוך הבנה שרק ביחד נמגר את התופעה. חשוב לגייס את תושבי הרחוב, ככל שיהיו יותר מתנדבים ותהיה יותר נוכחות לאורך היממה תהיה יותר הרתעה. זה מייצר מניעה".
התושבים ביקשו תאורה בשביל המקיף ולאייש את המחסום בכניסה לרעות. מדוע הם לא נענו?
"לגבי תאורה בשביל המקיף הם לא נענו מסיבה פשוטה – כי אין תשתית מתאימה להביא חשמל לשם. לכן נתנו פתרון יחסית פשוט וזול – בכל בית שפונה לשביל להתקין תאורה שיש עליה גלאי, שנדלקת ברגע שמישהו עובר בקרבת מקום. זה מיד מרתיע".
ומה לגבי פעילות המחסום? או מצלמות האבטחה?
"במהלך החג וחול המועד המחסום אוייש בשעות הלילה על ידי סיירי ביטחון והמשטרה. בנוסף, התקנו שם מערכת מצלמות שמתעדת ומחליפה את אותו אדם שאמור להיות במחסום. בעבר רעות הייתה מוגדרת כיישוב והיום ההגדרה שלהם היא חלק מעיר, ולכן אין אפשרות להציב מאבטח בכניסה באופן קבוע. יש לזה הגדרות בחוק ולא מאפשרים לשים שם מחסום. יחד עם זאת, יש ועד רובע וניתן לקדם באמצעותו אמצעים נוספים. ברמה העירונית אנחנו בתהליך של הצבת מצלמות במרחב הציבורי, אבל כרגע אין כוונה להציב מצלמות ברחוב כזה או אחר. מתכננים את הצבת המצלמות בכניסות לעיר ובצמתים מרכזיים, ולאו דווקא ברחוב כזה או אחר שיש בו תופעה או פעילות. שם אנחנו נותנים פתרונות אחרים, כמו שנתנו. בסוף מדובר בכוח אדם שהוא לא אינסופי ויש משימות נוספות. יש כאן עיר שלמה שמחייבת אותנו לתת מענה. נכון לרגע זה אנחנו מוצאים לנכון להיות מושקעים ברחוב הזה, אבל יכול להיות שתתעורר בעיה באזור אחר. בסוף מסתכלים על זה ברמת העיר ולפי תופעות וצרכים שונים. אם נראה שהתופעה חוזרת נדע גם לחזור לרחוב הזה".
המספרים שמאחורי הבעיה
נתוני הפשיעה של משטרת ישראל חושפים עד כמה נרחבת תופעת עבירות הרכוש במודיעין, למרות הפעילות נמרצת בחודשים האחרונים של עיריית מודיעין, שיצאה ב"מבצע אכיפה" משלה.
עוד חושפים הנתונים כי מאמצים אלו לא מצליחים בשלב זה לצמצם באופן משמעותי את תופעת גניבות הרכבים בעיר, זאת למרות שמדי שבוע כמעט מדווחים במשטרה ובעירייה על מעצרים של גנבים, ברובם תושבי השטחים, שנתפסו "על חם".
2022:
407 רכבים נגנבו
46 מקרי גניבה מתוך רכבים
53 התפרצויות לדירות
28 התפרצויות לבתי עסק ומוסדות
2023 – רבעון ראשון (ינואר-מרץ):
97 רכבים נגנבו
12 מקרי גניבה מתוך רכבים
11 התפרצויות לדירות
10 התפרצויות לבתי עסק ומוסדות