לפני כשנה וחצי, בספטמבר 2020, התקיים בתחנת המשטרה החדשה במודיעין טקס חילופי מפקדים. לתפקיד מפקד התחנה נכנס סגן ניצב רונן נגר, שהגיע לאזורנו לאחר שמילא שורת תפקידים, בעיקר בתחומי המודיעין, בהם התמודד עם שיעור פשיעה גבוה בהרבה מזה המאפיין את מודיעין.
בריאיון איתו השבוע הוא מספר כי למרות שתמונת המצב בעיר שונה למשל מזו בנתניה, שם פיקד על היחידה ללוחמה בפשיעה, גם לתחנת משטרת מודיעין יש את האתגרים שלה, והם לא מועטים בכלל. "רוב השירות שלי היה בתחום המודיעין והבילוש", מספר נגר. "הייתי מפקד היחידה ללוחמה בפשיעה בנתניה, קצין מודיעין בגזרת עפולה-נצרת-כפר קנא, אזורים מאוד מורכבים, ואני פה כבר שנה וחצי. הזמן טס כשנהנים. נהנים כי זה תפקיד אחר. לפקד על תחנה זה תפקיד מלא סיפוק, עניין והגשמה עצמית. לא בהכרח זה תפקיד קל יותר. ככל שהתחנה יותר קטנה כך היא לפעמים מורכבת ומאתגרת יותר. יש לך פחות כוח אדם ואתה צריך להיות יותר מדוייק ואפקטיבי במה שאתה עושה. שוטרים בתחנה כזו עובדים קשה יותר מאשר שוטרים בתחנות גדולות. המשימות הן אותן משימות, האתגרים אותם אתגרים, אבל יש פחות כוח אדם".
נגר מספר כי מספר התקנים לתחנת מודיעין עומד כעת על כ-90 שוטרים, כמעט כולם אנשי שטח ולא שוטרים מנהליים, כאשר בכל רגע נתון יש בתחנה בסביבות 75 שוטרים. עם זאת, בלילות, למשל, פועלות בעיר רק ארבע ניידות ואין דרך להתחמק (והוא גם לא מנסה) מהשורה התחתונה: כמו שקורה בשאר חלקי הארץ, גם במודיעין אין מספיק שוטרים כדי לתת מענה מקיף.
"מצבנו מבחינת כוח אדם דומה לנעשה בשאר הארץ. כולנו מבינים שהקשב המשטרתי מופנה למגזר הערבי, ורוב המשאבים הולכים לשם. נקודות התורפה עיקריות של העיר? אין ספק שהחלק העיקרי והמשמעותי של הפעילות שלנו הוא בעיר עצמה, בנוסף למספר היישובים שמסביב. יש פה גידול שנתי משמעותי במספר התושבים, ובסוף יצטרכו לתת מענה לכך גם מבחינת התקנים בתחנה, כבר בשנים הקרובות".
כבר לא עיר שינה
אמנם מודיעין לא מאופיינת בפעילות עבריינית הדומה לנעשה במקומות אחרים בארץ, עם תופעות של סחר בסמים, פרוטקשן ועבירות אחרות, אבל שוטרי התחנה מתמודדים עם אתגרים אחרים. יש לנו שלושה אתגרים משמעותיים, שנגזרים מהמיקום שלנו: עבירות הרכוש, גזרת יער בן שמן, ונושא הפח"ע ותנועת השב"חים בעיר, מצומת שילת ועד לאתרי הבנייה בתוך העיר, כאשר גדר ההפרדה באזור מלאה בפרצות".
הצבא הפקיר אתכם בהתמודדות הזו מול השבח"ים?
"הצבא לא הפקיר אותנו. בסוף אנחנו צריכים להתמקד, וחלק גדול מהעבודה שלי הוא לתעדף. לפעמים החוכמה הגדולה יותר היא להגיד במה אני לא נוגע עכשיו. אני מתאר לעצמי שזה מה שקורה גם בצבא. גדר ההפרדה בגזרה שלנו, ממבוא חורון וצפונה, היא באחריות חטיבת אפרים. אתמול היינו בפגישה עם המח"ט, שיש לו בגזרה, יותר מזרחה וצפונה, גם אירועים של בקבוקי תבערה, וכנראה שגם הוא מתעדף. יש בעיות עם הגדר, יש פרצות שלא מתקנים אותן ולא מתכוונים לתקן, אלא אם יש מקומות בהם יש פרצות חדשות שאנחנו יודעים להצביע על המסוכנות הרבה יותר שלהן, מעבר למעבר רגיל של שב"חים. אז הגענו לסיכום שבמקומות עליהם נצביע יהיה טיפול. לדוגמה, אם נגלה פרצה חדשה בגדר שמצביעה ישר לכיוון מכבים, אז שם נטפל. אנחנו יודעים להבדיל בין מעברים של שב"חים לפרצות אחרות".
מטריד אותך הפוטנציאל לפיגוע שיגיע מאחת הפרצות?
"מטריד אותי מאוד. אני גם יכול לומר שמטריד אותי שאנחנו מגלים פרצות שנועדו לתנועת רכבים, ולא הפרצות הרגילות בהן עוברים השב"חים. אנחנו יודעים להגיד בוודאות שיש כלי רכב שנגנבו בגזרת מודיעין ועברו לשטחי הרשות דרך הגדר ולא דרך המחסומים. יש לנו אינדיקציות לכך גם ממודיעין, גם ממרדפים שביצענו וגם מנתוני איתוראן. גם לגבי זה הגענו לסיכום עם מפקד החטיבה, לפיו במקומות שאנו נמפה הוא יטפל באופן דחוף. בסוף, האתגרים של הצבא שונים משלי, אבל מתחברים בכל מה שקשור להיבט הביטחוני. הסברנו שמעבר כלי רכב כאלה יכול בקלות לשמש פלטפורמה גם לאירועים ביטחוניים, ולהעמיד בסכנה את היישובים הסמוכים, וזה יטופל באופן מיידי.
גנבי הרכב כבר לא מהססים לפגוע בשוטרים.
"נכון, היה לנו אירוע כזה רק לפני מספר שבועות, שפגעו בבלשית של התחנה תוך כדי מעצר. היא נפגעה קלות, אבל הם לא מהססים. מבחינתנו כל אירוע פלילי כזה בקלות יכול לעלות מדרגה ולהפוך לפח"ע, כי כשהם על ההגה הם לא רואים אף אחד ממטר ואין להם כוונה לעצור".
מאיפה הם מגיעים?
"היכולת שלי לדעת נתונים כאלו היא מהאמצעים המודיעיניים וממה שאנו תופסים בשטח. תחנת מודיעין ב-2021 רשמה עלייה של כמעט 122% במעצרים עד תום ההליכים של עברייני רכוש. כשאני מסתכל על כל העצורים האלה, אני יכול להגיד ש-99% מהם אלו תושבי הרשות הפלסטינית. המיקום שלנו מאוד אטרקטיבי עבורם. יש פה, גם העיר עצמה וגם ביישובי הסביבה, אוכלוסייה מאוד מבוססת ורכבים אטרקטיביים, ולנו יש רק שתיים וחצי דקות לתגובה עד שהם כבר מעבר לגדר. יש לנו אינדיקציות שמרגע שהאוטו הונע, אם לא הצלחנו לחסום אותו, אז בתוך שתיים וחצי דקות הוא כבר בשטחים. בנוסף, יש לנו גם כנופיות שמגיעות ממזרח ירושלים, ועצרנו כמה כאלו בפעילות יזומה שלנו. הרבה פעמים אנחנו רואים שהרכב הגנוב עבר את מחסום מכבים אבל לא הגיע לירושלים, ולא מבינים לאיפה הוא נעלם. מסתבר שהם חותכים את מעקי הבטיחות בכביש 443 ויורדים לתוך הכפרים הסמוכים. זה כבר מעבר לגזרה שלנו. אנחנו מאתרים כל מיני פרצות כאלו. אנחנו עושים המון, הרבה מעבר למה שאמורים לעשות. זה מגיע למצב שאנו פועלים כמו קבלני עפר, ומגייסים כל מיני משאיות וטרקטורים שיחסמו את הפרצות האלו עם סלעים. כי אם אנחנו לא נעשה את זה, אף אחד לא יעשה בשבילנו. גם ביער בן שמן גונבים, באזור קברות המכבים ומצפה מודיעין, ואתה צריך להחליט איפה ממקד את הפעילות שלך. בסך הכל יש פה חמישה-שישה בלשים. אז אתה סוגר חורים, מציב מצלמות אבטחה ועושה מה שיכול.
מה מצבנו מבחינת הסטטיסטיקה של עבירות רכוש?
"אנחנו בעלייה, בעיקר בגניבות הרכבים. זו העלייה המשמעותית ביותר בתוך עבירות הרכוש. אבל יש עלייה כזו בכל תחנות המשטרה במחוז מרכז, בעיקר בגלל הביקוש הגבוה לחלקי חילוף שבתקופת הקורונה לא מגיעים לארץ. מה שמשמח אותי כמפקד תחנה, עד כמה שיכול לשמח, זה ההישגים שמניתי – עלייה במעצרים עד תום ההליכים, עלייה במספר כתבי האישום, וגם עלייה במעצרים בתחומי הפח"ע והשב"חים של כמעט 500% בשנה האחרונה".
איך נראית הפעילות שלכם בעניין השב"חים?
"אנחנו עושים הרבה בעניין השב"חים. בכל יום ראשון יש ניידת בצומת שילת וגם בכניסה לעיר, ויש פעילות בכל אתרי הבנייה בעיר. חלק גדול מהפועלים הפלסטינים, גם מבין אלה שעוברים דרך הגדר, הם בעלי אישור עבודה בישראל. אנחנו נתקלים באתרי בנייה גם בפועלים בלי אישור, ולקבלנים נפתחים תיקים פליליים. בתפישה שלי אני מעדיף לייבש את הביצה ולא לרדוף אחרי היתושים. זה נכון לגבי השב"ח ונכון גם לגבי אכיפת נהלי הקורונה. אני אומר בוא נתעסק בדברים שיוצרים לנו את הבעיה. פחות מעניין אותי לרדוף אחרי הפועל, שבא בבוקר כדי לפרנס את המשפחה שלו, ויותר מעניין אותי לרדוף את מי שמעסיק אותו ומי שמסיע אותו מהגדר לעבודה. כנ"ל לגבי הקורונה. אמרתי לשוטרים שלי שאני לא רוצה לראות במודיעין תמונות של שוטרים הולכים מכות עם תושבים שלא שמו מסיכה. יש אכיפה, השאלה איפה היא נמצאת. אז אנחנו משקיעים את מאמצי האכיפה בעניין הקורונה בבתי העסק ואולמות האירועים וההתכנסויות הגדולות, ולא בלרדוף אחרי ילד בן 15 שהסתובב בלילה בלי מסיכה".
מה לגבי הנוכחות שלכם בשדרה המרכזית במע"ר, בה היו כמה אירועי אלימות חריגים לאחרונה, ממש מתחת לאף שלכם?
"המע"ר זה משהו שהלך ותפס תאוצה בחודשים האחרונים. בסופו של דבר, הלוואי ויכולתי להציב במע"ר ניידת כל לילה בסופי השבוע, אבל זה לא המצב. בלילה רגיל פועלות בתחנת מודיעין ארבע ניידות, על כל הגזרה, שהיא גזרה גדולה. אבל כמדיניות של התחנה, בכל סוף שבוע יש ניידת שצריכה להיות במע"ר בשעות הרלוונטיות. זאת ברירת המחדל ואם אין אירוע אחר אז היא מסתובבת כאן. אבל צריך לזכור גם שמרבית האירועים שהיו במע"ר הם לא חמורים".