עיתון "הארץ" פירסם לראשונה כי בישראל יוכרז "מסדרון אקולוגי" באורך 50 קילומטר, שראשיתו באזור מודיעין. המסדרון, שאמור להיות הארוך ביותר שהוכרז אי פעם בארץ, יחל בגבעות הסובבות את מודיעין וימשיך עד לאזור ואדי ערה וחדרה בצפון.
לאחרונה פורסם מכרז, הצפוי להיסגר בסוף החודש, בו ייבחר הצוות שיבנה את תוכנית האב המפורטת, שמטרתה לדאוג לצרכי כל מיני בעלי החיים הנמצאים באזורים המיועדים להיכלל במסדרון האקולוגי. הקמת הפרויקט צפויה להימשך למעלה משנתיים והמימון הדרוש יגיע מהקרן לשמירת השטחים הפתוחים הפועלת ברשות מקרקעי ישראל.
ראשית הרעיון במצוקה אליה נקלעו חיות הבר בישראל, אשר נדחקים משטחי המחייה שלהם בשטחים הפתוחים בשל הבנייה המרובה בארץ. כך למשל נפגעים ונדרסים מינים רבים של בעלי חיים כמו גיריות, דורבנים, תנים וצבועים. בעוד אחרים כמו חתול הביצות או הצבאים נפגעים מהצטמצמות שטחי המחייה.
מטרת המסדרון האקולוגי היא לאפשר לכל אותם מינים מעבר חופשי ונטול סכנות בשטחים הפתוחים. בישראל קיימים אמנם כבר מספר מסדרונות אקולוגיים קטנים שזכו להכרה רשמית, אולם החידוש בתוכנית הנ"ל הוא ההתייחסות הפרטנית לצרכי כל המינים. אותם שטחים פתוחים שיעמדו במוקד התוכנית ימופו, ויוגדרו בהם אפשרויות מעבר, דרכי הגנה על המינים והמלצות להקמת מעברים מתחת ומעל הכבישים, כמו שנעשה כבר בעבר.
המלצות הצוות שייבחר יובאו לוועדות התכנון ובנייה המקומיות, על מנת שיתחשבו בהן בדיונים על תוכניות בנייה חדשות. כמו כן יוגשו גם המלצות היכן כדאי לטפח את צמחיית הבר באזורים החקלאיים והפחתת השימוש בחומרי הדברה.
בשבוע שעבר הודיעו החברה להגנת הטבע וחברת WAZE על יוזמה לעודד נהגים להעביר דיווחים על בעלי חיים שנדרסו, העשויה לסייע לתוכנית המסדרון האקולוגי. המידע שיצטבר יסייע לארגוני שמירת הטבע לאתר "כבישים אדומים" מבחינת חיות הבר ולמצוא בהם פתרונות כמו מעברים מיוחדים. על הצורך במידע כזה ניתן ללמוד מהפעלה ניסיונית של היוזמה, שבה דיווחו נהגים בחודש ינואר בלבד על 1,400 דריסות בכבישי האזור שבו מתוכנן המסדרון האקולוגי.
בסניף החברה להגנת הטבע במודיעין בירכו על התוכנית ואמרו: "החברה להגנת הטבע מברכת ותתמוך בכל תכנית/יוזמה/פעילות, למען שמירת השטחים הפתוחים והמסדרונות האקולוגיים, המהווים את בתי הגידול של בעלי החיים השונים בישראל. כאשר תובא התכנית לדיונים במוסדות התכנון, נוכל להתייחס באופן פרטני יותר, לגבי ההיבטים השונים בה".
בתמונה: מעבר תת-קרקעי לבעלי חיים מתחת לכביש. בקרוב תראו עוד כאלה (צילום: Christian Fischer)