הסיפור הזה מתגלגל כבר כמה שנים. רון ריטר, תושב מודיעין, משתמש "כבד" ברכבת, הבחין בעוצמות בלתי נסבלות של עשן וריחות קשים כאשר המתין במפלס התחתון של תחנת מודיעין מרכז. התחנה נמצאת כידוע בסופה של מנהרת גישה וריטר סבר כי הריח הצטבר במנהרה, מסיבות שונות וכנראה מפני שהקטרים שם לא הדמימו את המנוע בזמן. ריטר סבר כי מדובר במפגע שמסכן את בריאותו ואת בריאות הנוסעים.
לפני שנתיים הגיש ריטר, באמצעות עורך הדין נועם צוקר, תובענה ייצוגית נגד רכבת ישראל, בטענה שאינה פועלת לפי הנהלים. השבוע הוסרה התובענה הודות לפשרה שהושגה בין הצדדים. עיקר הפשרה מבחינת כלל התושבים היא שרכבת ישראל התחייבה לקיים שורת בדיקות וניטורים תקופתיים בתחנת מודיעין מרכז, ובכך לוודא כי הנוסעים אינם נושמים אוויר מזוהם.
* * *
במהלך הדיונים, שהתקיימו בפני השופטת תמר בזק רפפורט בבית המשפט המחוזי בירושלים, אמר ריטר: "אני מרגיש שהאוויר שאותו אני נושם בכל יום – גם כשאני מגיע לתחנה בבוקר וגם כשאני חוזר מהעבודה – הוא לא אוויר נקי, זה אוויר שקשה לי לנשום בצורה מלאה וזה כרוך כמובן בשאיפת החומרים המזהמים שנפלטים מהקטרים לתוך הריאות שלי, שלא להוסיף את הריח הרע והחריף של האוויר".
לתובענה צירף ריטר ניתוח דו"ח ניטור שביצעה חברת "א.ש. שירותי מחקר בע"מ", שסיכם את המדידות שביצעה החברה בין התאריכים 9 עד 20 בפברואר 2014. לפי הנטען, המסקנות היו שבמקום רמת זיהום האוויר היתה גבוהה מהמותר. בנוסף צורפה לתובענה גם חוות דעת רפואית שנכתבה ע"י פרופ' גבריאל איזביצקי, מנהל המכון למחלות ריאה בבית החולים שערי צדק בירושלים. דו"ח זה קבע כי "קיים זיהום אוויר משמעותי בתחנת הרכבת מודיעין מרכז ברוב ימי החול, זיהום אשר עלול להיות מסוכן לאוכלוסיית הנוסעים החולים והבריאים כאחד".
תחנת מודיעין מרכז נבנתה בסטנדרטים הגבוהים ביותר ונכרתה מלכתחילה מתחת לאדמה. אבל עם הייתרון מגיעה גם הבעייה, מכיוון שמדובר בתחנת קצה ומעצם כך כל נושא האיוורור של איזור הרציפים בעייתי ומצריך טיפול מיוחד. מפלס הרציפים הינו למעשה מנהרה באורך עשרות מטרים והרכבת שנכנסת לתחנה מגיעה עד לקצה המנהרה. אז יורדים הנוסעים מהקרונות ועושים דרכם אל גרם המדרגות הנעות הנמצאות קרוב לקצה המנהרה.
* * *
בפסק דינה מצטטת השופטת מתוך כתב ההגנה אותו הגישה רכבת ישראל לבית המשפט בשנת 2015, שבו טענה זו כי דין התובענה להידחות כי "לפי בדיקות הניטור שביצעה באפריל 2015, לא קיים בתחנת מודיעין מרכז זיהום אוויר החורג מהדין ומהתקנות הרלוונטיות".
רכבת ישראל טענה גם כי במועד שבו הגיש ריטר את התובענה שלו כבר הסתיימו הבדיקות וקביעת נקודות הניטור, וכבר נוטרל הגורם לזיהום האוויר. "אשר לבדיקות זיהום האוויר שנעשו בשנת 2014 עליהן מתבסס המבקש (ריטר) בבקשתו, טענה המשיבה (הרכבת) כי במסגרת ביקורת פנים אירגונית ובתיאום עם המשרד להגנת הסביבה, ועם הרשות המקומית במודיעין, ביצעה הרכבת בחודש פברואר 2014, בדיקות ניטור איכות אוויר ברציפי תחנת מודיעין מרכז.
"הרכבת טענה" – כותבת השופטת בפסק דינה – "כי בהמשך לבדיקות אלה ביצעה היא עבודות תיקון ושידרוג במערכת האיוורור הקיימת בתחנה אשר הפחיתו את ריכוז החומרים הנמדדים בתוך התחנה. הרכבת ביקשה להדגיש כי עבודות התיקון והשידרוג החלו חודשים ארוכים קודם הגשת הבקשה לתובענה ייצוגית ואפילו לפני פנייתו הראשונה של עו"ד צוקר לרכבת ישראל".
הרכבת טענה כי לא עשתה דבר בעקבות התובענה הייצוגית שהוגשה מכיון שזו הוגשה לאחר שהרכבת סיימה כבר לבצע את כל הבדיקות והניטורים ואת הטיפול במערכת האוורור בתחנת מודיעין מרכז. הרכבת ציינה גם כי "העיר מודיעין מדורגת במקום השני ברמת זיהום האוויר הגבוה בישראל, כך לפי דו"ח של אירגון הבריאות העולמי, וכי ריטר בחר להתעלם מהעובדה הזו ולא טרח לבדוק את השלכותיה לעניין אחריותה של הרכבת לזיהום האוויר הנטען".
* * *
בסופו של דבר גובש מתווה פשרה שהביא לביטול התובענה. על פי המתווה התחייבה הרכבת כי כבר בשנת 2017 תופעל בתחנת מודיעין מרכז מערכת "ניטור רציף", שתשלוט באופן אוטומטי וממוחשב על מערכת ניקוי האוויר בתחנה, כך שיימנעו תקלות נקודתיות או חריגות באיכות האוויר בתחנה.
עוד סוכם בפשרה כי אם המשרד לאיכות הסביבה לא יקבל את מערכת הניטור החדשה כ"מערכת מדווחת" תתחייב הרכבת לבצע בתחנה ניטורים תקופתיים, כל אחד לפחות במהלך 90 יום מהניטור האחרון שבוצע וכי תוצאות הניטורים יפורסמו באתר הרכבת. במקרה זה קיצרה השופטת את משך הניטור לעד 40 יום מהניטור האחרון.
השופטת קבעה עוד כי במידה והמשרד לאיכות הסביבה יקבל את מערכת הניטור כ"מערכת מדווחת", תהיה הרכבת פטורה מלבצע ניטורים נוספים בתחנה. כמו כן החליטה השופטת כי אם בעתיד כל הרכבות בתחנת מודיעין מרכז יהיו חשמליות, הרי שגם במקרה זה תהיה רכבת ישראל פטורה מלבצע ניטורים בתחנה.
בתמונה: הרציפים בתחנת "מודיעין מרכז". אם הרכבות יהיו חשמליות – אמצעי הניטור יבוטלו (צילום ארכיון)