הפרדת אשפה במקור

חנה שטרן
2035-05-30 01:43:00
2035-05-30 01:43:00

על פי נתוני העירייה כ-60% מתושבי העיר ממחזרים 125 טון אשפה רטובה בחודש – כמחצית מבתי האב בעיר, וליתר דיוק: 12,200. הרעיון בבסיס המיזם הוא להפריד בין פסולת רטובה ליבשה, כאשר הרטובה מכילה את כל המרכיבים האורגניים, ואילו ביבשה נכללים כל שאר סוגי האשפה. בקרוב ייכנס הפרויקט גם לשכונת משואה, לרובע מכבים-רעות, ורק בשלב מאוחר יותר לשכונות הנמצאות כיום בבנייה, כמו הכרמים, מוריה והשבטים. מתברר כי לא רק התושבים ממחזרים, גם חלק מבעלי העסקים בעיר, וחלק מהצהרונים של עמותת 'סחלבים' והגנים הפרטיים.

קרטון חלב – יבש או רטוב?

שוחחנו עם כמה מתושבי העיר, שחלקם כבר קיבל את הפח החום וחלקם עדיין לא. על פי משאל קצרצר קיימת אכן מודעות לסביבה ולחשיבות ההפרדה, אבל בפועל לא כולם מבצעים את המשימה, בעיקר בשל הריחות הלא נעימים שנשארים גלויים ב'פחומי' הרטוב על השיש במטבח.

העירייה גם מבקשת להפריד את הנייר והקרטון הדק למיכלים כחולים בחדר האשפה, וכך לדוגמה התושבים נתקלים בדילמה: להיכן משליכים את אריזת הקרטון של הפיצה שבתוכה יש שאריות? או את קרטון החלב, שהוא בהגדרתו ומטבעו גם רטוב וגם יבש? בגדול אשפה מכל סוג היא מקור לריחות לא נעימים, לחרקים מעופפים, למכרסמים ומזיקים, חתולים ועוד, ולכן כולם  רוצים להיפטר ממנה וכמה שיותר מהר, מבלי לדקדק בפרטים.

שום תגמול                      

העירייה הרבתה לשנן לתושבים את חשיבות ההפרדה במקור ואת חשיבות שיתוף פעולה בתהליך, אך כאמור המאמצים לא תמיד נושאים פרי. ההפרדה לשתי 'אסכולות' אשפה באמצעות שני פחים היא לעיתים לא נעימה ותמיד מייגעת, ובעיקר אין בה שום תגמול מיידי לבד מהשמירה על הסביבה. פנינו לעירייה עם שלל שאלות בנושא, התשובות לפניכם:

איזה תקציב הושקע במיזם עד היום?

"בסך הכל יושקעו 6.4 מיליון שקל על פי החלוקה הבאה: המשרד להגנת הסביבה אישר הקצאת חמישה מיליון שקל לפרויקט הפרדה במקור. השר דאז, גלעד ארדן, הודיע לראש  העירייה ביבס כי המשרד אישר תיקצוב נוסף של כמעט חמישה מיליון שקל לטובת המשך הפרויקט. הסכום אותו יעביר המשרד הוא 4.9 מיליון שקל, כאשר העירייה תקצה 1.5 מיליון שקל נוספים, על פי החלוקה של מימון הפרויקט בכל הרשויות המקומיות בארץ". 

איך התבצעה הטמעת הנושא בקרב תושבי העיר?

"בתחילת שנת 2011 החל הפרויקט בשכונת אבני חן, שהיא השכונה הראשונה בה התקיים תהליך זה בעיר. נציגי הפרויקט, בשיתוף עם החווה האקולוגית בעיר, עברו בבתי תושבים מדלת לדלת וקיימו מפגשים חינוכיים בבתי הספר היסודיים בשכונה. הנציגים שהגיעו לבתי התושבים העניקו ללא תשלום את הפח הקטן הנוסף בצבע חום, המיועד להצבה על שיש המטבח אליו היו אמורים  להשליך את פסולת הזרם הרטוב, כאשר הפח הישן המשיך לשמש לפסולת היבשה. בחדר האשפה של כל בניין מרוקנים מאז תושבי השכונה את פחי הזרם היבש למיכלים הירוקים הקיימים כיום, ואת פחי הזרם הרטוב למיכלים חומים חדשים שהוצבו בהם. שתי משאיות שונות לאיסוף האשפה מרוקנות המיכלים  על פי זמני הפינוי הרגילים".

כמה עובדים בעירייה מופקדים על הנושא ועל אכיפתו?

"היחידה הסביבתית עוסקת גם בתחום הפרדה במקור. כמו כן ישנה משאית מיוחדת שמיועדת לאיסוף ופינוי פסולת רטובה. זאת בנוסף לחווה האקולוגית ולמתנדבים".

כיצד  נעשה המיחזור בקרב העסקים בעיר?

"כחלק מתהליך  הדרגתי להפרדת אשפה רטובה ויבשה בכל שכונות העיר הצטרפו לפרויקט גם  עסקי המזון בעיר, הכוללים מרכולים, מסעדות, מעדניות וחנויות ירקות ומזון שונות. בעלי התפקידים הרלוונטיים בחנויות אלו עברו הדרכה מיוחדת ולאחריה קיבלו מנציגי היחידה הסביבתית פחים חומים המיועדים להפרדת שאריות מזון. על פי אנשי היחידה, מדובר בעיקר בעודפי ירקות שלא נמכרו ובמקום להיות מושלכים לאשפה הרגילה הם נאספים כאשפה אורגנית לפחים החומים ומועברים למיחזור וייצור דשן טבעי. כל עסק הנוטל חלק בתהליך ההפרדה מקבל סיוע מפקחי היחידה הסביבתית של אגף שיפור פני העיר (שפ"ע) בעירייה. בנוסף, הנפיקה היחידה הסביבתית מדבקת חלון: 'אצלנו בעסק מפרידים אשפה', שחולקה לכל בעלי העסקים המשתתפים בהפרדה במקור, והם אמורים להדביקה בחזית החנות".

לא מסתכלים רק על שורת הרווח, אלא גם על הרווחה לסביבה

אחד העסקים שהחל בהפרדת הפסולת הוא 'המטבחון של סימה'. בעלת העסק, סימה חדד: "כאשר פנו אלינו לראשונה בנושא ההפרדה, הרעיון נשמע לנו מוזר. המדריכה מטעם היחידה הסביבתית הסבירה לי את החשיבות שבהפרדת הפסולת האורגנית, והנזקים שנגרמים לסביבה מהטמנת פסולת זו, ולכן נרתמנו בשמחה לפרויקט ואנו מקפידים להפריד את הפסולת במסעדה, כאילו כך היה מאז ומעולם".

מנהל היחידה הסביבתית, חן טנא: "בכל אזור בעיר בו מתקיימת הפרדת אשפה  על ידי התושבים איתרנו גם בתי עסק מענף המזון המייצרים כמויות גדולות של אשפה אורגנית. אנו מאוד מרוצים משיתוף הפעולה של בעלי עסקים, שלא מסתכלים רק על שורת הרווח העסקי אלא גם מקדישים זמן ותשומת לב ניהולית לנושא שעיקרו עזרה לסביבה".

האם העירייה אוכפת את הפרדת האשפה בבנייני המגורים, והאם ננקטות סנקציות נגד מי שלא מפרידים? 

"העירייה לא אוכפת את ההפרדה במקור, ולא נוקטת סנקציות נגד מי שלא מפריד. הפקחים משאירים מכתב מנומס מאת 'היחידה הסביבתית', ביחד עם פרטי ההתקשרות למפקח היחידה, הבודק באופן תדיר את ההפרדה המתקיימת בבתים".

איך מתגברים על הריחות הלא נעימים בימי הקיץ במיוחד?

"כבר מחודש מאי ובמהלך חודשי הקיץ הקרובים העירייה מבצעת פינוי מוגבר של הפסולת הרטובה. הפינוי הכפול יתבצע עד חודש אוקטובר, כאשר בכל שבוע יהיו שני מועדי פינוי לפסולת הרטובה. בכדי למנוע ריחות לא נעימים בפח החום, יש להקפיד על ריפוד השקית בפח. יש לסגור היטב את השקית טרם זריקת הפסולת למיכל האצירה החום בחדר האשפה. ויש לשטוף את הפח מדי פעם ולפי הצורך".

באילו ימים וכיצד מתבצע איסוף האשפה בעיר?

"העירייה מקצה משאית אחת לפינוי הפסולת הרטובה. הפינוי יתקיים במתכונת הבאה: בימים ראשון ורביעי תפונה הפסולת הרטובה משכונת אבני חן ומחלקה הצפוני של שכונת הנחלים. בימים שני וחמישי תפונה הפסולת הרטובה משכונות הנביאים והפרחים. בימים שלישי ושישי תפונה הפסולת הרטובה משכונת המגינים ומחלקה הדרומי של שכונת הנחלים".

לא כולם מפרידים. צילום: ארכיון

כתבות נוספות

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

המשך קריאה »