מאז ה-7 באוקטובר נשאבו עוד ועוד ישראלים אל הקרב על הנרטיב המתחולל ברשתות החברתיות, ומיזם הסברה מיוחד מנסה להעניק לכל אחד את הכלים להציג באופן מיטבי את עמדתה של ישראל.
"התגובה הישראלית" הוא מיזם שנוצר בידי קבוצת יוצאי יחידת 8200, וכולל בתוכו צוותי תוכן והסברה, פיתוח ועיצוב, עריכה וסושיאל מדיה. הקבוצה יצרה למעשה מעין ויקיפדיה להסברה ישראלית, המציגה מאגר טענות נפוצות נגד ישראל וכיצד להפריך אותן.
מי שמסייעת בהתנדבות למיזם היא אורלי בן שלמה ממודיעין, שמנהלת כבר משנת 2021 קבוצת פייסבוק ישראלית בשם "הסברה ישראלית לאומית". "אחרי ה-7 באוקטובר מספר הפעילים בקבוצה הכפיל את עצמו", היא מספרת, "ויום אחד קיבלתי בקשה להצטרף לקבוצה מבחור בשם ניר יוסף, שסיפר לי שהוא מנהל את המיזם. מאחר ויש לי גישה לפורומים ולאנשים רבים העוסקים בהסברה אזרחית בעולם, החלטתי לעזור לעמותה והתחלתי להפיץ את הלינק לאתר שלהם. משם הדרך לעזור לניר ולחבריו הייתה קצרה".
מה בעצם מיוחד במיזם הזה?
"בפעם הראשונה ששמעתי מניר על המיזם שלו, מיד הבנתי עד כמה הפלטפורמה שהקימו יכולה לעזור לכל אחד ואחת מאיתנו שעוסק בהסברה ישראלית, במיוחד ישראלים ויהודים שגרים בחו"ל, כמו גם פרו ישראלים שרוצים לעזור לנו בשעתנו הקשה. העובדה שיש פלטפורמה עם טקסטים כמעט בכל נושא שעולה לדיון בנושא ישראל, פלסטין, יהודים וכו', זו ברכה למסבירים מאחר והיא מקצרת את זמן התגובה ואף עוזרת להגיב בצורה מיטבית".
יוסף, מהנדס תוכנה במקצועו, סיפר השבוע: "אחרי ה-7 באוקטובר הייתי במילואים וראיתי כל מיני סרטונים ביוטיוב נגד ישראל, ולא ידעתי מאיפה לתלוש את השערות. פתחתי מסמך וורד והתחלתי לכתוב טיעונים נפוצים נגד ישראל ותשובות על הטיעונים האלה. חיפשתי המון ולא מצאתי שום פלטפורמה מתאימה להעלות את הדברים האלה. באתי עם הרעיון לשותף שלי תומר ברק והרמנו את זה, ומאז הצטרפו אלינו 20 מתנדבים וזה תפס תאוצה מטורפת. מדובר במיזם שצריך להחזיק הרבה שנים קדימה".
מה יש בפלטפורמה שלכם?
"בפלטפורמה שלנו יש מאגר מאוד גדול של טענות אנטי-ישראליות, וכל פעם מתווספות עוד ועוד טענות ותשובות על הטענות האלה. יש לנו שישה אנשים שכותבים תוכן ומומחים לאפליקציות, יש לנו מנגנון חיפוש שמאפשר חיפוש ממוקד לכל טענה, וגם על פי נושאים כלליים. לכל טענה יש תשובה קצרה, ויש הרחבה של התשובה שניתן לשתף אותה בכל הרשתות החברתיות. בנוסף, יש מנגנון שמראה את הטענות על פי רמת ההתעניינות בהן. הטענה הראשונה שמופיעה היא הטענה שהכי מתעניינים בה. אפשר להעמיק ואפשר להחליף לכל שפה שרוצים. יש תמונות וסרטונים ולכל נושא יש מאגר מאוד גדול של מקורות, שאנחנו מוודאים שכל המקורות טובים".
אחד הדגשים העיקריים בעבודתם הוא תגובה על טיעונים חדשים, כמו למשל אלו שעלו סביב הדיונים בבית המשפט בהאג והסערה סביב מעורבות עובדי אונר"א בפעילות טרור. "אנחנו משתדלים שכל נושא שעולה על סדר היום יעלה גם באתר. למשל, בקשר לעובדי אונר"א שחשודים בהשתתפות בפשעי ה-7/10, מיד הוצאנו תגובה מסודרת בנושא".
הפלטפורמה של יוסף ושותפיו למיזם מתנהלת כמו ויקיפדיה גם במובן שהגולשים יכולים לתרום מהידע שלהם. "מי שנכנס", מסביר יוסף, "יכול ללחוץ על הוספה של טענה חדשה ולהוסיף אותה. האנשים שלנו יעברו על הטענה, יראו שהיא מספיק טובה ויעלו אותה לאתר. בנוסף, אם מישהו נכנס לתוך טענה ורואה שחסר מידע, הוא יכול להוסיף תוכן ומידע לטענה ספציפית. יש מנגנון שלם שנותן תמיכה מלאה לדבר הזה לגדול ולהפוך להיות לאט-לאט למשהו יותר רציני. האינסטגרם שלנו מאוד מושקע ומגיע להרבה מאוד אנשים. כל מי שיכול להיכנס ולתמוך יעזור לנו לגדול".
במיזם יש חמישה צוותים, כולם עובדים בהתנדבות. "יש לנו צוות של תוכן והסברה, צוות שעובד על פיתוח האתר, צוות סושיאל מדיה שעוסק בכל מה שקשור לפלטפורמות החברתיות, צוות של סרטונים ומדיה וצוות שאחראי על העיצובים של האתר".
בשיחה השבוע קורא יוסף קורא לציבור להיכנס לאתר ולהיעזר בו במלחמת ההסברה. "ניתן להיכנס לאתר בעברית, להסתכל על התוכן ולהשתמש בו אחד לאחד. כמו כן, ניתן להיכנס ולשתף את האתר ואת כל התכנים שבו בכל הפלטפורמות בצורה מאוד פשוטה. המטרה היא שיכירו אותנו יותר ויותר. ככל שישתמשו בו יותר, כך הוא יתפוס תאוצה. אנחנו גם נשמח שיצטרפו אלינו מתנדבים דוברי אנגלית כשפת אם שיכולים לעשות הסברה".
למה נושא ההסברה הישראלית חשוב לך כל כך באופן אישי?
"כמו כל יהודי במדינה, גם יש לנו חובה לתרום את החלק שלנו להסברה. כולם עושים כל מה שאפשר. במקרה זה גם המקצוע שלי, זאת העבודה שלי וזה מה שאני יודע לעשות, ועכשיו כשצריך אני יכול להשתמש בזה. חשוב להדגיש שאנחנו א-פוליטיים, זה ארגון אזרחי לגמרי שבנוי רק ממתנדבים. אנחנו בקשר עם כל הארגונים שעוסקים בהסברה, והמון אנשים עוזרים לנו. יש תמיכה מדהימה. המטרה היא להחזיק את הדבר הזה כדי שיוכל לפעול עוד הרבה שנים קדימה. לכן אנחנו לא מתביישים להגיד שאנחנו צריכים עזרה. כל מי שיכול לעזור, בכל דרך אפשרית, מוזמן ליצור איתנו קשר".