בשבוע שעבר עברה בכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק בנוגע לתנאי העבודה של מאבטחים במוסדות חינוך ובמגזר העסקי, אותה הגישה חברת הכנסת יוליה מלינובסקי מסיעת ישראל ביתנו. לדבריה, הטריגר שגרם לה לפעול בנושא היה בין השאר פוסט פייסבוק בו נראה מאבטח בגן במודיעין כשהוא עובד במזג האוויר הסוער ללא מחסה ראוי. חיבור נוסף למודיעין הוא העובדה שמי שמתנגד לחוק הוא מרכז השלטון המקומי, שבראשו עומד חיים ביבס.
הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה ללא מתנגדים. על פיה, מעסיק של מאבטח יהיה מחויב לספק לזה "תנאי עבודה הולמים" לרבות עמדה ממוזגת, מי שתייה וביגוד ההולם את מידותיו ואת תנאי מזג האוויר. כן מוצע לחייב את המעסיק שלא למנוע מהעובד לשהות בעמדה במהלך העבודה, אלא אם כן ביצוע עבודת האבטחה מחייב זאת. בנוסף מוצע כי מאבטח שהוא עובד של קבלן שירות יהיה זכאי להשתמש בכל השירותים הבסיסיים של מזמין השירות שבהם זכאי להשתמש עובד קבוע. כמו מקרר, קומקום, חדר מנוחה, חדר האוכל וחדר שירותים. הצעת החוק גורסת כי הפרת הוראות אלה תהווה עילת תביעה אזרחית ובנוסף ניתן יהיה להטיל קנס כספי בגינה.
* * *
"עובדי הקבלן בתחום האבטחה מועסקים בתנאים לא נאותים ולא ראויים, הם שקופים, חסרי מעמד", נכתב בהסבר להצעה. "רבים מהם עובדים ללא עמדות אבטחה ראויות, חשופים לגשם וקור בחורף ולשמש קופחת וחום בקיץ. בגדיהם לא מותאמים למידותיהם, לתנאי מזג האוויר והשטח בעבודה. הם אינם זוכים לקבל גישה למים וחשמל, ואף לאחרונה נחשף שחלקם אינם רשאים לאכול בחדר האוכל ביחד עם שאר העובדים. הצעת חוק זו מטרתה להסדיר תנאים פיזיים ובסיסיים שאינם מעוגנים בחקיקה כיום".
שוחחנו השבוע עם חברת הכנסת מלינובסקי, שסיפרה כיצד נולדה ההצעה: "זה התחיל כבר במושב הקיץ של הכנסת, כשפנו אלי חבר'ה מבאר שבע, שם היה סיפור לא נעים עם תנאי העבודה של המאבטחים בבית החולים סורוקה. לאחר מכן קיימנו דיון בנושא בכנסת וכשיצאתי משם הבנתי שללא חקיקה הדיונים האלו יחזרו על עצמם בכל פעם מחדש. במקרה ההוא סורוקה קיבלו על הראש ותיקנו את העניין, אבל אתה לא יכול להיות שוטר בכל מקום. המצב הזה עגום. אין שום כללים לגבי מה מותר ומה אסור ולכן התחלנו את הדרך הזאת של ניסוח החוק והגשתו. הכל יצא מן השטח, זה לא משהו שהוא מדע דמיוני".
כאמור, כבר במושב הקיץ של הכנסת החלה מלינובסקי את הדרך לחקיקה, במה שמוגדר על ידה כ"חקיקה במהירות שיא לחקיקה פרטית". לאחר שעברה ההצעה בקריאה ראשונה נמשכת הדרך אל הקריאה השנייה והשלישית. "זה שזה עבר בלי התנגדויות לא אומר שלא יהיו כאלו בעתיד", היא מסבירה. "זה פשוט אומר שעשיתי עבודה טובה בלסגור פינות ולהגיע להבנות באמצעות כוח פיזי מתון".
* * *
לחוק המדובר, אם ייתקבל, תהיה חשיבות רבה במיוחד. בין השאר מכיוון שלדבריה הנושא גם ייאכף. "בוועדת השרים אמרו לי שחשבו שהבאתי חוק 'לייט', אבל בסופו של דבר יוצא חוק עם מנגנון פיקוח וקנסות מנהלים", אומרת מלינובסקי. "זה לא סתם עוד חוק שיישב על המדף. תהיה אכיפה, יהיו קנסות של 20 אלף שקל כקנס מנהל ושל 200 אלף בבתי המשפט. זאת הבשורה הגדולה פה. עוד לא קולטים את זה, אבל מחר כשיעבור פקח ויראה תנאים לא הולמים למאבטחים, אז ראש העיר יחטוף".
מי ניצב כרגע מולך במתנגדים?
"משרד האוצר כמובן שלא התלהב מהעניין, אבל כרגע המתנגדים העיקריים הם מרכז השלטון המקומי. לטענתם יעלה להם 16 מיליון שקל בשנה רק עבור החשמל לביתנים למאבטחים. התגובות בוועדה כשהם העלו את הטענה הזאת היו כל כך חריפות עד שהם הבינו שעדיף שישתקו. מדובר על 80 אלף עובדים, ענף שלם במשק הישראלי. מרכז השלטון המקומי, שמחזיק בכל כך הרבה כסף, זה מה שיפריע לכם?".
הבנתי שקיבלת פניות גם בנוגע למקרים דומים במודיעין.
"נכון. קיבלתי כמה פניות גם בנוגע למודיעין, אחת מהן של מישהו שעבר בקניון עזריאלי וראה את המאבטח יושב בחוץ ללא מחסה ביום קר וסוער. אותו אדם שפנה אלי שאל איך זה יכול להיות. אז התשובה היא שזה קורה כי המנהלים יכולים לתת מחסה עם אמצעי קירור/חימום למאבטח, אבל הם לא עושים את זה כי הם בעצמם יושבים בתנאים טובים. לדעתי, זה צריך לעורר זעם בכל אחד מאיתנו. יש שם בן אדם שצריך לקבל תנאים בסיסיים לעשות את עבודתו. לא פחות ולא יותר".
פנית לביבס גם כראש עיריית מודיעין?
"פניתי ולא קיבלתי ממנו מענה. מודיעין צריכה להיות דוגמה בעניין, בין השאר כי זאת עיר שלא חסר בה כסף. לגבי ביבס עצמו, הוא רואה את עצמו בפוליטיקה הגדולה אז אדרבא – תן דוגמה. זאת לא השקעה גרנדיוזית. הרי חגיגות יום העצמאות עולות יותר מזה".
פנית גם לראשי ערים אחרות?
"פנינו כבר לעשרה ראשי רשויות, שחלקם מתחמקים מלתת מענה. יש כבר גופים ציבוריים שהפנימו את העניין, כמו קופת חולים כללית שהודיעה לי ביוזמתה שתדאג לתנאים נאותים לכל המאבטחים שלהם. אני פונה אל כל המשק – אל תחכו לקנסות. זה כבר לא טרומי, אני מקווה שעוד במושב החורך ההצעה תעבור בקריאה שנייה ושלישית".
תגובת מרכז השלטון המקומי:
"הרשויות המקומיות רואות במאבטחים חלק חשוב והכרחי ממערכת החינוך ותומכות בשיפור תנאי עבודתם של מאבטחים במוסדות החינוך. רק לאחרונה חתמנו על הסכם שכר המעניק להם ביטחון תעסוקתי לעבודה בחודשי הקיץ. הרשויות ישמחו לתמוך ולבצע בפועל את הפעולות הנדרשות להבטיח תנאים הולמים בעמדות האבטחה, כאשר משרדי הממשלה הרלוונטיים יעבירו את המימון הנדרש לכך".
בתמונה: שומר בפתח אחד המוסדות בעיר. (צילום אינגריד מולר)