מישהו דיבר על כוננות מוגברת?

ערן קמינסקי
2015-10-21 01:00:00
2036-11-04 04:46:00

גל הטרור הבלתי פוסק, שסופו אינו נראה באופק, הביא כצפוי להעלאת רמת הכוננות והיערכות במקומות ציבוריים בכל הארץ. מה שהתחיל ביידוי אבנים התגלגל לגל דקירות והחריף עם פיגוע הירי באוטובוס בירושלים. השבוע שוב עלה רף הסכנה עם הפיגוע בתחנה המרכזית בבאר שבע, שם חדר למקום אדם חמוש באקדח וסכין ופתח בירי ודקירות. בפיגוע נרצח חייל בן 19 ועשרה בני אדם נפצעו. כידוע, גם אזרח אריתריאה מצא באירוע את מותו לאחר שאנשים סברו שהוא מחבל.

מיד לאחר הפיגוע, מלבד העיסוק בלינץ' שבוצע באזרח האריתראי, עלתה שוב השאלה כיצד עבר המחבל את האבטחה בכניסה למתחם. נושא אבטחת המקומות הציבוריים הומי האדם והאם הם באמת מוגנים ובטוחים מוכר לכולנו הן מתקופות קשות כמו ימי האינתיפאדה השנייה והן בימי השגרה.

בימי האינתיפאדה תוגברה אבטחת המקומות הציבוריים באופן משמעותי ומרבית הפיגועים שכן בוצעו היו בסמוך לכניסות קניונים. כמו למשל הקניונים בנתניה ובפתח תקווה ובתחנות מרכזיות רבות.

רמת הכוננות הצליחה לעלות אפילו יותר לנוכח "התנפלות" כלי תקשורת על מקומות מועדים לפורענות ובדיקתם. כתבי הטלויזיה והעיתונים הגדולים פשטו על תחנות הרכבת, קניונים, בתי חולים ועוד וגילו ממצאים שונים. כך לדוגמה יום לאחר הפיגוע בבאר שבע הצליח כתב חדשות ערוץ 2 להיכנס לאותה תחנה עם אקדח צעצוע שנשא עימו, מבלי שהתגלה על ידי המאבטחים. פרצות באבטחה התגלו גם במקומות נוספים כמו תחנות רכבת, קניון עזריאלי בתל אביב ועוד.

גם במודיעין בוצעו בשבועיים האחרונים צעדים רבים על ידי העירייה והמשטרה כדי להגביר את רמת האבטחה ותחושת הביטחון של התושבים. מחסומים הוצבו בכניסות לעיר, הפיקוח על הפועלים הפלסטינים העובדים באתרי הבנייה הוגבר וגם במוסדות החינוך ננקטו צעדים רבים ומשמעותיים (ראה כתבה בעמוד הבא). המקומות הציבוריים בעיר אינם באחריות העירייה ולנוכח המצב החלטנו גם ב"מודיעין "News" לבדוק אם ניתן להחדיר פצצת דמה לקניון עזריאלי ולתחנות הרכבת.

נאמר מיד: במערכת היתה הסכמה כללית שלנוכח האירועים, הבדיקות והכיסוי התקשורתי, הקניון שבמרכז מודיעין יהיה עבורנו כ"יעד מבוצר". חשבנו שאולי, מתוך חמש הכניסות המאוישות במאבטחים שאותן נבדוק, אולי נצליח להחדיר את "פצצת הדמה" במקום אחד לכל היותר, אם בכלל. אז חשבנו.

איך בוצעה הבדיקה?

כדי שלבדיקה הזו יהיה ערך הקפדנו על שני דברים: "פצצת הדמה" תהיה גדולה ובעל חזות ברורה של צעצוע (והיא אכן הורכבה בסיוע שני ילדים נחמדים, כמה צינורות וחוטים ודבק).  זאת כדי שכאשר המאבטחים יאתרו אותה הם לא יפתחו לעברנו באש, אך יהיה גם ברור שאת ה"חבילה" הזו אסור להכניס לקניון.

הדבר השני היה חזות השליח. לח"מ יש מראה ישראלי / ים תיכוני רגיל. ויתור על גילוח הסיר מהפרק את האפשרות שהמאבטחים "יעבירו" אותו כאילו היה מדובר בבר רפאלי. "פצצת הדמה" הוכנסה לתיק גב פשוט ולא גדול, כשמעליה הונח סוודר וספר.

תחנות הרכבת בטוחות

נתחיל בחדשות הטובות: בשתי תחנות הרכבת בעיר, אחת בסמוך לקניון והשנייה בפאתי מודיעין, מתבצע שיקוף של כל התיקים של הנוסעים הנכנסים לתחנה. החפץ החשוד שלנו אותר מייד. המאבטח האחראי על מכונת השיקוף והמאבטח הנוסף שנמצא בכניסה הגיבו באופן מיידי ורק ההסבר שכותב שורות אלו הזדרז לספק מנע את הסלמת המצב.

גם במקומות אחרים בעיר, כמו בניין קופ"ח מכבי ברחוב תלתן, החפץ התגלה. בקניון עזריאלי, לעומת זאת, התוצאות היו שונות לגמרי.

והקניון פרוץ למדי

ביום שלישי, בשעות הבוקר המוקדמות, פקדנו את הקניון ובדקנו מספר כניסות שונות. יש לציין שלא חיפשנו פרצות אפשריות כגון כניסות המיועדות לעובדים ולפריקת סחורה וכדומה, אלא הסתפקנו בכניסות הראשיות, דרכן נכנסים רוב המבקרים למקום. בשעות בהן ביקרנו הקניון עדיין לא המה אדם, אולם בהחלט הייתה תנועה לא מבוטלת של מבקרים. בבתי הקפה סעדו מבקרים רבים וגם בסניף הדואר כבר השתרך טור ובו עשרות לקוחות. בעלי החנויות התארגנו לקראת הפתיחה.

התחלנו מהכניסות לחניוני כלי רכב, שם מתבצעת בדיקה ביטחונית לפי נוהל שגרתי. בשתי הכניסות המאבטחים נראו עירניים. הם פתחו את תא המטען וגם את הדלת האחורית של הרכב וסקרו את פנים הרכב. התיק ובו פצצת הדמה הונח במושב הנוסע שליד הנהג והוכנס לחניון ללא בעיה.

בשלב זה נציין כי איננו רואים ב"העברה" זו מחדל, משום שהנוהל אינו מחייב בדיקה עמוקה של כל המצוי בכל כלי רכב. זוהי ההגנה ה"היקפית" ומטרתה העיקרית היא לייצר קשר עין / דיבור עם הנהג ובמקביל לחפש אחר מה שעלול להיות מטען חבלה גדול, שמטרתו הרבה יותר הרסנית מהרג אזרחים אלא הקרסת כל המבנה. בנוסף, הנוסעים במכונית יעברו בדיקה נוספת בכניסתם לקניון עצמו.

עברנו הלאה אל שערי הכניסה להולכי רגל שבקומת הכניסה לקניון, קומת הרחוב. שישה שערים יש בקומה זו ואנו בדקנו ארבעה מהם: שער ירושלים, מתתיהו, מכבים וחשמונאי. בכל שערי הכניסה לקניון, כולל בקומות החניון, מוצב מאבטח הבודק את תיקי המבקרים ומכשיר לגילוי מתכות בו הם נדרשים לעבור. לנוכח המצב הביטחוני הסוער ורמת הכוננות הגבוהה ניתן היה לצפות שפצצת הדמה תתגלה לפחות במרביתם, אולם בכל ארבעת השערים האלה הצלחנו להיכנס באין מפריע מבלי שאף אחד מארבעת המאבטחים במקום יגלה את החפץ שנשאנו בתוך התיק.  

את הסיבוב התחלנו בשער מתיתיהו שברחוב ערער, שם המאבטח המנומס עזב את מכשיר הטלפון בו היה עסוק, פתח את התיק, העיף מבט פנימה ואיפשר לנו להיכנס מבלי שביצע חיפוש אמיתי בתיק. לאחר מכן יצאנו מהקניון ועברנו אל שער חשמונאי הפונה אל תחנת הרכבת, שם המאבטח בכניסה פתח את התיק ואף חיטט בו קלות, אולם גם הוא לא מצא את פצצת הדמה.

בשער הבא, שער ירושלים הצמוד לסניף הדואר החדש, כבר נרשם מחדל של ממש כאשר המאבטחת במקום אפילו לא פתחה את התיק אלא הסתפקה בלהעביר אותו חזרה אלי כאשר חלפתי דרך המגנומטר (שער לגילוי מתכות) בדרכי פנימה. בדקנו גם את שער מכבים, בסמוך לקפה הילל. גם שם המאבטח עזב את מכשיר הטלפון בו היה עסוק, פתח את התיק, חיטט מעט אולם לא הגיע עד לתחתית תיק הגב שם נחה לה פצצת הדמה.

בדקנו גם כניסה נוספת, ב"בית שמעון" הצמוד לשער מתיתיהו, בו חמש קומות משרדים שבאחת מהן נמצאת גם מרפאת בית הרופאים בה מבקרים תושבים רבים במשך היום. השומר בכניסה בירך אותי לשלום, אולם לא בדק את התיק בכלל בדרכי אל המעלית.

תגובות

מהנהלת רשת קניוני עזריאלי נמסר בתגובה: ״קניוני עזריאלי מאובטחים היטב על פי כל נהלי האבטחה הקפדניים, הן בשגרה והן בחירום. עמדות האבטחה מאוישות על ידי אנשי אבטחה גלויים וסמויים מנוסים ומאומנים. אנו פועלים בכל עת על פי הוראות החוק, בשיתוף ובהתאם להנחיות המשטרה במיוחד בתקופה רגישה זו".

גורמים בקניון עצמו מסרו כי האבטחה במקום תוגברה, הנהלים רועננו והם עובדים בשיתוף פעולה מלא ומוצלח עם משטרת מודיעין המסיירת בסביבה ומפקחת על רמת האבטחה בקניון.

מהעיריה נמסר בתגובה: "בצל ההסלמה הביטחונית הגבירה העירייה את מערך האבטחה ברחובות העיר בשיתוף עם משטרת מודיעין. אבטחת הקניון נמצאת באחריות קניון מודיעין ומשטרת ישראל. העירייה נמצאת בקשר מול כל הגורמים הרלוונטיים על מנת לוודא כי איכות השמירה גם באתרים ועסקים פרטיים תהיה איכותית ותהווה פתרון בטיחותי הולם עבור תושבי העיר".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "ממצאי הכתבה יועברו לעיון גורמי המקצוע ובמידת הצורך יטופלו בהתאם". 

(צילום אינגריד מולר)

כתבות נוספות

איך מתמודדים עם מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמאתגרות שמשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הפרעה זו מתאפיינת בתנודות קיצוניות במצבי

המשך קריאה »