כבר בשבוע שעבר נפרשה סוללת "כיפת ברזל" בתוך העיר, מעל כביש 431. ייעודה – הגנה על מתחם נתב"ג ואף ירושלים. נכון ליום רביעי השבוע, הסוללה לא השתתפה ביירוטים למרכז הארץ. הסוללה הוצבה בדיוק במקום שבו היתה בשנה שעברה.
בניגוד לפעם הקודמת, שבה ניסו גורמי הביטחון להסתיר את עובדת הבאתה של הסוללה לעיר, אולי מחשש ליצירת בהלה בקרב תושבי העיר, הרי שהפעם הסוללה כלל לא הוסוותה או הוסתרה והיא נראית היטב ממקומות רבים בעיר. ראש העיריה אף הודיע על כך בגלוי לחברי המועצה.
מחזיק תיק הביטחון בעירייה, דן ליכטמן, אמר בהקשר לאפשרות להסלמה הביטחונית בדרום ולנפילת טיל במרחב העיר, כי "העיר מודיעין מוכנה לאפשרות של תרחיש שעלול לקרות בדרום, אני מעריך על סמך שיחות עם גורמי ביטחון כי אם הורדת כוחות צה"ל למול גבול הרצועה, לא תהווה הרתעה והירי לא ייפסק, כנראה שלא יהיה מנוס מפעולה בדרום, אזי הסיכוי שפעולה כזאת תיענה בירי טילים, הולך וגובר".
במקרה של הסלמה וירי על העיר, ייפתח חמ"ל משותף של עיריית מודיעין וגורמי פיקוד העורף, כאשר תושב העיר אל"מ במיל. איתן אברהם הוא קצין הקישור בין גורמי העירייה ופיקוד העורף "הוא יושב איתנו בחמ"ל העירוני ומקשר אותנו לגורמי פיקוד העורף", אמר דן ליכטמן והוסיף: "יש לעיר גם יחידת חילוץ מעולה שמבוססת על מתנדבים, למקרה שחס וחלילה טיל יפגע במבנה, אבל הפעלת יחידת החילוץ מתבצעת רק באישור של פיקוד העורף".
עוברים לשגרת חירום
ביום שלישי בבוקר, לאחר תחילת מבצע "צוק איתן" ברצועת עזה ובשל ההסלמה והרחבת טווח ירי הטילים החלה העיריה בהכנות לקראת מעבר לחירום והכנת העיר לשעת חירום. העירייה קיימה הערכת מצב בהשתתפות בכירי העירייה, נציגי פיקוד העורף, נציגי המשטרה וכל גורמי המקצוע הרלוונטיים בעירייה על פי הצורך.
על פי מפת ההגנה של פיקוד העורף, לתושבי מודיעין יש זמן התרעה של כ-90 שניות להגיע למרחב מוגן בהישמע אזעקת צבע אדום. העדיפות הראשונה היא להיכנס לממ"ד הביתי, מרחב מוגן דירתי, ולשהות בו עשר דקות לאחר השמע האזעקה. במידה ויש תושבים הנמצאים מחוץ לבית בעת האזעקה מומלץ להגיע למרחבים מוגנים הנמצאים במרכזים המסחריים או להיכנס לבניינים ולעלות בחדר המדרגות לקומה השנייה ולהמתין שם.
המקלטים בסדר. או שלא
ביום שלישי עברו סיירי מחלקת הביטחון של העירייה בכל המקלטים הציבוריים שבאחריותה ובמקביל עדכנה את המפעילים המחזיקים בציוד במקלטים כי עליהם להיערך לפינוי מהיר של המקלטים. ביום שלישי המקלטים היו עדיין סגורים אך החלו להיפתח. יש לציין כי העירייה העבירה לתושבים מפתחות למנעולים על מנת להקל עליהם את פתיחת המקלטים בעת הצורך, כאשר בנוסף גם לסיירי העירייה יש את המפתחות והם ערוכים לפתיחה מהירה של המקלטים. יש לציין כי המקלטים מתוחזקים בצורה טובה זמינים ומוכנים לכל מקרה, אם כי חלק מהם (כמו במקלט בו ביקרנו ברעות) – הם עשויים להתגלות כמחסנים.
בנוגע למקלטים המצויים במרכזים הציבוריים, בהתאם להוראות פיקוד העורף תיצור מחלקת הביטחון קשר עם מוסדות הציבור בעיר, הקניון והמרכזים המסחריים במטרה לעדכן אותם להכין את המקלטים שבאחריותם, ולהיערך לקראת פינוי מהיר שלהם בעת הצורך.
אבל המתח והלחץ נותן את אותותיו: איריס תמיר ארז, תושבת רעות, ביקשה ביום שני בערב להכניס את ילדיה למקלט הציבורי שאליו משוייכת משפחתה בשדרות הפרחים, לאחר שבתקשורת הודיעו כי נשמעה אזעקה בבית שמש ובאבו גוש: "חשבתי שזה מתקרב אלינו ופתחתי את המקלט כי לכל משפחה יש את מפתחות המקלט שאליו היא משוייכת. נכנסתי וחשכו עיני: המקלט עמוס בציוד של חוג קרמיקה, שולחנות, כסאות, חומרים, יצירות, לא היה מקום להכניס סיכה".
מה עשית?
"התקשרתי למוקד העירוני וביקשתי לדבר עם קצין הביטחון. הובטח לי שהדבר יטופל, אבל אני דואגת, אמרו לי שיכינו את המקלט. אמרתי להם 'אבל אני רוצה לישון הלילה במקלט עם הילדים'. זה כמובן לא התאפשר. עכשיו אני שוקלת שוב לבנות ממ"ד פרטי בבית, אחרי שבדקתי כבר עם הרבה ספקים, זה יעלה לנו משהו כמו 150 אלף שקל, אבל כנראה שלא תהיה ברירה".
מבטלים אירועים, מזיזים גנים
במוקד העירייה הוכנה רשימה של כל האירועים הגדולים המתקיימים בעיר בימים הקרובים. ביום רביעי בבוקר הוחלט כי כל האירועים הציבוריים מבוטלים – לפחות עד מוצאי שבת.
במערכת החינוך הוחלט על המשך קיום הלימודים כסדרם בבית הספר של החופש הגדול ובכל הקייטנות של עמותת סחלבים הפועלות בעיר. מנהל החינוך העירוני בשיתוף עם מחלקת הביטחון של העירייה ערכו תדרוכים וריענון נהלים לצוותים החינוכיים בעיר. סיירים של מחלקת הביטחון של העירייה עברו בגני הילדים ובבתי הספר והנחו את מפעילי בית הספר של החופש הגדול והקייטנות לוודא כי הממ"דים, כמו גם המקלטים בבתי הספר בעיר, מוכנים לשימוש.
בנוסף החליטה העירייה להעביר ממקומם גנים בעיר הפועלים ללא מרחבים מוגנים. ילדי הקייטנה הנמצאת בגן תור (רחוב תכלת) – הועברו החל מיום רביעי למבנה גן עיט הממוקם ברחוב פז בשכונת אבני חן. הגנים של "מאורות מודיעין", מרחוב יהלום, למבנה ביה"ס דרכי יהודה. גני "מאורות מודיעין" הממוקמים בשכונת משואה, למבנה האולפנה. ילדי גני אלו"ט הפועלים ברחוב יהלום למבנה חט"צ עידנים, כאשר הגן אליו יעברו ילדי אלו"ט הוא גן המותאם לילדים בעלי צרכים מיוחדים.
מהעירייה נמסר כי במוקד העירייה מתקבלות פניות של תושבים המעוניינים לארח משפחות וילדים מאזורי העימות. עובדי המוקד העירוני מרכזים את פניות תושבים ובמידת הצורך יתאמו בין המשפחות מהדרום. עוד נמסר, כי במערכת החינוך העירונית נערכים בהתאם לקליטת ילדים מהדרום.
העיר מגוייסת – ומתגייסת
אם וכאשר יתחיל השלב הקרקעי של מבצע "צוק איתן", יגוייסו אלפי חיילי מילואים מעבר למספר הראשוני של 1,500 חיילים שכבר גוייסו בשלב הראשון.
במקרה של גיוס כזה מודיעין תהווה בורג מרכזי, הן בגלל אחוזי הגיוס הגבוהים של תושבי העיר לצה"ל, בסדיר ובמילואים, והן עקב אופי השירות הקרבי והפיקודי המאפיין את תושבי העיר. אחד מאלה שכבר קיבל טלפון מקדים שבו התבשר "להיות מוכן לגיוס", הוא ר', איש מילואים בשנות הארבעים המוקדמות לחייו, שמשרת בגדוד הנדסה צפוני. ר', משפטן במקצועו, קיבל טלפון מסגן מפקד הגדוד שהודיע לו: "אל תקבע דיונים בבתי המשפט לימים הקרובים". הסמג"ד הסביר לר' כי גדוד ההנדסה שלהם – אם וכאשר יגוייס – יעלה לגיזרת גבול לבנון, שהיא הגיזרה הקבועה שבה פועל הגדוד, כדי להחליף גדוד סדיר שיירד לרצועת עזה.
החטיפה שלא היתה
השבוע התחיל בספיחי המומנטום של פרשת החטיפה, עם שרידי הודעות שווא שהקפיצו את המשטרה. הבולטת שבהן היתה הידיעה על חטיפת ילד בשכונת השבטים, ששיתקה את העיר וסביבותיה ביום שני לשעות ארוכות.
"אירוע החשד לחטיפת ילד הוכיח לי ולמשטרה בכלל כי תחנת מודיעין ערוכה היטב לתפקד בתנאי חירום", אמר מפקד התחנה סנ"צ אמיר קליין. "זה התחיל בילד בן שמונה שראה כביכול רכב מסחרי שאליו מכניסים בכח ילד קטן. הוא היה עקבי לכל אורך חקירתו. המשטרה הגיעו במשך זמן קצר לרכב המסחרי שהילד תיאר ואכן התברר כי פועלים שעבדו ברחוב שבו ראה הילד את 'ניסיון החטיפה' אכן עבדו ברחוב".
האירוע הביא לסגירת כבישים והקמת מחסומים, שיצרו פקקים גדולים בכביש 443. לתחנה המקומית גויסו שוטרים ממחוזות שכנים ולמרות שלא התקבל דיווח על ילד שנעלם – הכוננות עלתה. זאת בעיקר לנוכח הביקורת על המשטרה במקרה החטיפה בגוש עציון. ביום שני בשעות הערב הכריז קליין על "חזרה לשגרה".
סנ"צ קליין, בקשר למקלטים ולאפשרות של ירי על העיר – אתה רגוע?
"העיר ערוכה מבחינת גורמי החירום והמשטרה לכל תרחיש אפשרי. הכוחות תורגלו מספר רב של פעמים למצבים של חילוץ אנשים וממצבי מצוקה אחרים. לצערנו תירגלנו גם בתנאי אמת חילוצים ואפילו פינוי של יישובים שלמים כפי שקרה בשריפות היער הגדולות שהיו בחודש האחרון ביער בן שמן, שבמהלכן פינינו מספר יישובים".
כיצד אתם ערוכים?
"העיר חולקה לשלוש גזרות פעולה במצב חירום. על כל גזרה מופקד קצין בכיר. הגזרה המזרחית כוללת את רובע מכבים ורעות, הגזרה המרכזית כוללת את כל שכונות מרכז העיר והגזרה המערבית והדרומית הכוללת את שכונות השבטים, מוריה ואבני חן. כל קצין וכל שוטר מכיר את התרגולות ואת הנהלים. אנחנו מוכנים לכל אפשרות".
אחת הבעיות הקשות שמודיעין מתמודדת עימן היא בעיית השוהים הבלתי חוקיים (שב"חים), אלה הם בעיקר פועלי בניין פלסטינים שנכנסים בחלקם ללא היתר לישראל לעבוד באתרי הבניה בעיר. החשש במשטרה הוא בעיקר שפלסטינים בעיר עלולים כתוצאה מאירוע צבאי, רצח או חטיפה או פיגוע אחר, להחליט לרצוח יהודים ואז כל פלסטיני עלול להפוך למחבל.
קליין: "אנחנו ערוכים למצב כזה שבו נצטרך לטפל גם בשוהים הבלתי חוקיים. מטבע הדברים הגברנו את ההיערכות שלנו, הגדלנו את מספר הסיורים והמחסומים בעיר ובסביבתה. בוטלו חופשות וכל שוטרי התחנה עובדים למעשה במתכונת של עבודה במשמרת של 12 שעות ומנוחה של 12 שעות".
וגם השיירות לשדרות חוזרות
אילן כהן ממודיעין, שלפני מספר שנים עמד בראש יוזמה לארגן שיירות תמיכה שיצאו ממודיעין לשדרות המופצצת, מחזיר את השיירות. הראשונה תצא ממודיעין לעיר הדרומית ביום שישי הקרוב.
כהן פירסם את כוונתו בפייסבוק וזכה למבול שיתופי פעולה ולתגובות נלהבות של עשרות מתושבי העיר, שהודיעו לו כי יצטרפו לשיירה. זו תצא בשעה 07:30 מבית העירייה לכיוון צומת יד מרדכי, לשם תגיע השיירה בשעה 09:00 כדי לאסוף עוד מצטרפים ומשם תיכנס השיירה לעיר שדרות.
"אנחנו מתכוונים לבוא ולעודד את התושבים בעיקר לסייע לתושבי שדרות מההיבט הכלכלי כלומר שתושבי מודיעין יבצעו קניות במרכולים בשדרות ובבתי הקפה בעיר ויסייעו ולו בקצת למצב הכלכלי הקשה של התושבים בעיר", אמר כהן. "שיירת העם לשדרות חוזרת ובגדול. נראה לתושבי שדרות והדרום שאנחנו, אזרחי ישראל, לא נוטשים אותם יותר! אם בשדרות נופלים טילים, אז הבית של כולנו הוא בשדרות. אם יורים בהם, יורים בנו".
צילום אינגריד מולר