"לפחות השארת לי שלושה ילדים שדומים לך שתי טיפות מים"

יהודה גולן
2014-07-23 01:00:00
2037-10-05 01:01:00

כשלושת אלפים איש ליוו ביום שלישי בערב למנוחות את סא"ל דולב קידר, תושב מודיעין שנהרג במבצע "צוק איתן" ברצועת עזה. שעה ארוכה לפני הלוויה כבר השתרך נחיל ארוך של מכוניות שנסעו באיטיות על כביש הגישה לבית העלמין. מגרשי החניה התמלאו במהירות ומאות נאלצו להחנות את רכבם הרחק מבית העלמין ולצעוד ברגל.

מיכל, אלמנתו של דולב, העדיפה לשבת על האדמה סמוך לארונו של בעלה. היא הספידה אותו במילים נרגשות: "זה לא הוגן שדווקא אהבת חיי אהבה את המדינה ואת הצבא. וזה לא הוגן שאורי בננו יעלה עוד מעט לכיתה א' ואתה לא תהיה איתו. וזה לא הוגן ששלושת ילדנו יגדלו ויתחתנו ויהיו לנו נכדים ואתה לא תהיה כאן. יש לנו עוד כל כך הרבה חיים לעבור ואני לא רוצה לעבור אותם בלעדיך".

המשך דבריה של מיכל העלו דמעות בעיני כל הנוכחים: "התאהבתי בך בגלל ההומור שלך והעיניים הענקיות. לפחות השארת לי שלושה ילדים שדומים לך שתי טיפות מים, עם עיניים ענקיות וריסים אינסופיים. אני יודעת שעצוב לך שלא תוכל לשבת איתנו על הספה האדומה ולספר סיפורים לילדים. בובי שלי, מצחיק שלי, אהבת חיי והאבא המושלם. איך אכתוב לך הספד כשאתה זה שתמיד עוזר לי למצוא את המילים הנכונות? בכל הספד והלוויה כולם פנו אלייך כדי שתכתוב את המילים".

לפני מספר שנים צילמה מיכל קסטן-קידר סרט על נשות אנשי קבע שנותרות בודדות בבית, שנקרא "מחכה לו". הסרט זכה בפרסים וגם קידר השתתף בו כמרואיין. שם אמר: "למדתי שיש חיים מאד אינטנסיביים ומאד לחוצים ועם הרבה חוויות, שלא תמיד אני חווה אותם".

סא"ל קידר הוא בעל הדרגה הגבוהה ביותר שנהרג עד כה במבצע "צוק איתן". בתפקידו האחרון היה מג"ד גדוד "גפן" של בה"ד 1, תפקיד שאליו נכנס לפני שבועיים בלבד. במסגרת מבצע "צוק איתן" הוקפץ הגדוד לגיזרת הלחימה בעזה, שכן בעיתות חירום מתפקד בית הספר לקצינים שבמצפה רמון כחטיבת חי"ר לוחמת לכל דבר.

בשם צה"ל נפרד אל"מ עופר לוי שאמר: "מפקד חטיבת גבעתי אל"מ עופר וינטר לא יכול להגיע ללוויה כי הוא בקו הלחימה בדרום רצועת עזה" בלוויה נכחו גם מנכ"ל משרד הביטחון דן הראל (שקידר היה הרל"ש שלו), האלוף במילואים טל רוסו ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו.

גם רבים מפקודיו של סגן אלוף קידר הגיעו ללוויה. חובשי הכומתות הסגולות של גבעתי באו לחלוק כבוד אחרון למפקדם הנערץ, אחד מהם היה ניסים, תושב רעננה שהגיע להלוויה ביחד עם בנו וסיפר: "דולב היה סג"מ צעיר ומפקד הצוות של בני לפני ארבע עשרה שנים. בתפקיד ראשון שלו כקצין. בני אמר לי שהוא נוסע ללוויה והחלטתי להצטרף אליו, כי דולב היה באמת אדם מיוחד ומפקד נערץ".

"דולב התעקש להיות בעזה למרות שהוא מוצב במצפה רמון", סיפרה מיכל לתקשורת לפני הלוויה. "הוא אמר לי שאם יש גיוס מילואים, זה לא מוסרי שצוערים של בה"ד 1 לא יהיו מעורבים בלחימה בעזה".

"אמיץ לב מאין כמוהו"

הראל סיפר על קידר: "דולב היה איש אמיץ לב וקצין מצויין. היתה לו כבר היתקלות עם מחבלים כשהיה מ"פ והוא הרג אותם. הוא היה קצין אינטלגנטי ורגיש וזו אבידה גדולה לכולנו".

ראש העיריה חיים ביבס ספד: "דולב קידר היה מפקד גדוד בבה״ד 1 שהתעקש להצטרף ולפקד על חייליו בלחימה המורכבת ומנע חדירה של חוליית מחבלים לאחד מיישובי הדרום. כולנו מחבקים ומחזקים את אשתו ושלושת ילדיו".

אבי בניהו סיפר על הרגע שבו קיבל את הבשורה המרה: "הבוקר, כשבישר לי עמית לשירות בצה"ל על נפילתו בקרב של סא"ל דולב קידר ז״ל – לא החזקתי מעמד. העמדתי את הרכב לצד הדרך ובכיתי. דולב היה הטוב שבטובים. קודם בן אדם ואחר כך קצין. הכרנו ועבדנו צמוד כשהיה ראש לשכתו של סגן הרמטכ"ל דן הראל. זה היה שירות תובעני בשנים שלאחר מלחמת לבנון השניה. הכנת תוכניות מבצעיות, מבצע עופרת יצוקה והערכות לאיומים קרובים ורחוקים. בכל אלה היה מעורב דולב: מזמן, מכין, מנהל, מסכם, מוודא ביצוע. למרות הכח והעוצמה הטמונים בתפקיד לא רמו עיניו ולא גבה לבבו. דמותו חפפה לדמות מפקדו דן הראל: נתינה, שירות, מקצועיות, אחריות וצניעות. דולב בא לקריה שהיתה זרה לו מהמערך הלוחם ואליו חזר באופן טבעי. השבוע , כמפקד בכיר בבה״ד 1, שעל דגלו חרות הפסוק 'ממני תראו וכך תעשו', הלך דולב בראש אנשיו ונפל. הוא היה למופת בחייו ובנופלו. המערכה נוטלת מאיתנו את הטובים ביותר. תנחומי למיכל ולמשפחה. הכאב גדול מאוד. יהי זכרו ברוך".

חבר מועצת העיר דן ליכטמן אמר: "הכרתי את דולב עוד כשהיה סמ"פ צעיר, קצין אמיץ לב מאין כמוהו. צה"ל איבד את אחד המפקדים הטובים ביותר שלו. לא סתם הוא נבחר לפקד על גדוד גפן. זה הגדוד שאמון על הכשרתם של קציני צה"ל העתידיים. דולב היה מפקד שנתן דוגמה אישית. תמיד בראש חייליו. הוא לא דרש מאף אחד שום דבר שהוא עצמו לא ביצע. היה עליו חותם של מפקד ומחנך של מפקדים. הוא היה אחד הקצינים המבריקים של צה"ל שאיבדנו ושבגופו מנע אסון כבד, כי המחבלים היו בדרך לפיגוע גדול בשדרות".

הכי טוב שיש

המוות מצא את קידר בבוקר יום שני. בסביבות שש וחצי הבחין כח צה"ל במספר דמויות לבושות מדי צה"ל ליד גדר המערכת. משום שלא התקבל זיהוי ודאי שלהן יצא דולב עם הג'יפ שלו לכיוונם. אז התברר כי מדובר במחבלים שחדרו דרך מנהרה. אלה ירו טיל נ.ט לעבר הרכב שב נסע סא"ל קידר. מהאש נפגעו ארבעת יושבי הרכב וסא"ל קידר נהרג. בבדיקת האירוע התברר כי המחבלים שנכנסו לתחום ישראל דרך מנהרה מרצועת עזה התכוונו לבצע פיגוע המוני באחד היישובים ובמקביל גם לחטוף ישראליים חזרה לתוך שטח הרצועה. ההיתקלות עם כח צה"ל, שהורכב מצוערי בה"ד 1 בפיקודו של סא"ל קידר, מנעה את הפיגוע הגדול שתוכנן.

את הקריירה הצבאית שלו עשה סא"ל דולב בחטיבת גבעתי. הוא התגייס במרץ 1995 לפלוגת ההנדסה החטיבתית (פלחה"ן), עבר את מסלולי ההכשרה, שימש מ"פ הפלחה"ן, אחר כך סגן מפקד גדוד רותם, מג"ד גדוד רותם וקצין האג"ם של אוגדת אדום. תפקידו האחרון היה כאמור קצר ונמשך שבועיים ימים בלבד כמג"ד גדוד גפן בבה"ד 1.

עד כמה הפיקוד על גדוד גפן נחשב ליוקרתי ניתן לראות לפי שורת מפקדיו בעבר, בהם נכללים גם כמה מהשמות הבולטים בצה"ל בהם: האלוף גיורא איילנד, לימים ראש אגף המודיעין בצה"ל, האלוף יום טוב סמיה שהיה אלוף פיקוד דרום, האלוף יאיר גולן שהיה אלוף פיקוד צפון ואלוף פיקוד העורף, האלוף גדי שמני שהיה אלוף פיקוד מרכז ונספח צה"ל בארצות הברית ותת אלוף נדב פדן מפקד עוצבת האש כיום ומפקד אוגדת אדום שבה שימש סא"ל קידר כקצין האג"ם שלה. 

(צילום: אינגריד מולר)

כתבות נוספות

אלוף הארץ בבגרות

בעוד שמרבית התלמידים עושים את מינימום הבגרויות הנדרש, יואב בראמי מהישיבה התיכונית במודיעין עשה את ההיפך וסיים עם 61 יחידות בגרות: "פשוט הכל עניין אותי"

יד ביד, בדרך למעלה

סוף-סוף זה קורה: ביוזמת העירייה ואלעד שמעונוביץ נחתם הסכם בין שני מועדוני הכדורסל המקומיים, שיאחדו כוחות לקבוצת בוגרים משותפת במטרה אחת – להגיע בתוך חמש שנים לליגה הלאומית

"עמית, לעולם נאהב אותך"

בני משפחת רגב משכונת השבטים ילוו היום את בנם, לוחם השריון שנפל בפיצוץ המטען ברצועת עזה, בדרכו האחרונה: "ילד מיוחד, עם נוכחות שקטה אך עוצמתית"

אלוף הארץ בבגרות

בעוד שמרבית התלמידים עושים את מינימום הבגרויות הנדרש, יואב בראמי מהישיבה התיכונית במודיעין עשה את ההיפך וסיים עם 61 יחידות בגרות: "פשוט הכל עניין אותי"

המשך קריאה »

יד ביד, בדרך למעלה

סוף-סוף זה קורה: ביוזמת העירייה ואלעד שמעונוביץ נחתם הסכם בין שני מועדוני הכדורסל המקומיים, שיאחדו כוחות לקבוצת בוגרים משותפת במטרה אחת – להגיע בתוך חמש שנים לליגה הלאומית

המשך קריאה »

"עמית, לעולם נאהב אותך"

בני משפחת רגב משכונת השבטים ילוו היום את בנם, לוחם השריון שנפל בפיצוץ המטען ברצועת עזה, בדרכו האחרונה: "ילד מיוחד, עם נוכחות שקטה אך עוצמתית"

המשך קריאה »