מדי מוצאי שבת חוזר על עצמו מחזה מקומם למדי במרפאת "ביקורופא" במגדלי דימרי, כאשר עשרות רבות של חיילים שהגיעו לבדיקת רופא מוצאים את עצמם ממתינים שעות ארוכות במרפאה. ההמתנה הארוכה והמייגעת נובעת מכך שבמקום פועל מדי שבת רופא אחד בלבד, זאת למרות המספר הגדול של חיילים המגיעים למקום מדי שבת.
אב לחייל ממודיעין מתאר את המצב במרפאה: "בשבת שעברה הגעתי למרפאה עם הבן שלי שסבל מדלקת גרון במהלך כל סוף השבוע. כשהגענו למקום ספרתי שם קרוב למאה חיילים שהמתינו בתור כבר משעה חמש וחצי כשהמרפאה נפתחת. כשניסיתי להבין למה יש תור כל כך ארוך הסבירו לי שיש רק רופא אחד שעובד. בסופו של דבר הבן שלי נכנס לרופא ואנחנו יצאנו משם אחרי יותר מארבע שעות שבילינו במקום. זה היה בסביבות 23:00 וכשיצאנו עוד היו שם חיילים שחיכו לבדיקה".
* * *
בעקבות השיחה עם האב הגענו במוצאי שבת האחרונה למקום, שם גילינו כי הדברים מתרחשים בדיוק כפי שתיאר אותו אב. הגענו למרפאה בשעה 18:30, שעה לאחר הפתיחה, וכבר חיכו במקום קרוב לחמישים חיילים. אגב, שעה לאחר הפתיחה והמספר שנכנס לבדיקה היה רק 8.
א', צעיר תושב העיר שהגיע למקום עם חברתו החיילת, סיפר: "חברה שלי חולה מתה ואין פה מרפאה צבאית באזור מודיעין אז אמרו לה לגשת לכאן. הגענו לכאן עכשיו וקיבלנו מספר 52 כשבפנים נראה לי מספר עשר. זה אומר שאנחנו הולכים לחכות כאן לפחות שלוש-ארבע שעות בקצב הזה. זה מייאש".
עוד חייל איתו שוחחנו הוא ד', המשרת ביחידה קרבית והגיע להוציא גימלים לאחר שסובב את הקרסול בשעת משחק כדורסל במהלך השבת: "אין לי שבר או משהו חמור כזה אז לא הלכתי למיון, גם כי אם אלך למיון בלי הפנייה אני אצטרך לשלם איזה חמש מאות שקל שלא בטוח שיחזירו לי. בסך הכל רציתי לקבל גימל או שניים כדי שלא אצטרך להתרוצץ מחר באוטובוסים ואוכל לתת למכה להחלים. לא היה לי מושג שזה המצב פה ועכשיו אין לי ממש ברירה אחרת חוץ מלהתייבש פה בתור".
משיחות עם החיים במקום עולה כי הסיטואציה הזאת היא די קבועה וככה נראים הדברים במרפאה מדי שבת. ל', חיילת המשרתת בבסיס בדרום, סיפרה: "בזמן האחרון אני סובלת מאיזו בעיה ויצא לי כבר כמה פעמים להגיע לכאן בשבתות וזה תמיד אותו דבר. מיליון חיילים מחכים בתור ורק רופא אחד. אני לא מבינה את זה. אם הם יודעים שכל שבת יש פה כזאת כמות של חיילים, אז למה לא מביאים עוד רופא? למה אנחנו צריכים לחכות ארבע וחמש שעות בתור?".
* * *
תחילתו של הסיפור לפני מספר שנים, אז העביר צה"ל את חלק משירותי הרפואה שהוא מעניק לחייליו לידי גוף אזרחי, חברה בשם "ביקורופא". המרפאות שהכרנו בעבר ("קצין העיר") נסגרו ובמקומן פועלות 14 מרפאות לרפואת חירום של "ביקורופא" ברחבי הארץ. התלונות על הצפיפות והתורים הארוכים בהן חוזרות ונשנות.
על פי נתוני אגף הרפואה בצה"ל, כ-350 אלף מפגשים של חיילים ורופאים נרשמו במהלך 2015 במרפאות. השנה התפרסם לאחר דיון בכנסת כי בצה"ל נערכים להליך נוסף של מיקור חוץ במה שקשור לשירותי רפואה, כאשר בחודש ינואר 2017 נערכים בצבא להעברת כלל משרתי הקבע לאחריות קופות החולים.
כחלק מתוכנית בשם "לבן וחאקי", שכבר אושרה על ידי המטה הכללי, יחל בשבוע הבא משא ומתן בין הצדדים. מטרת המהלך הוא העברת אנשי הקבע בשדה ובעורף לקבלת טיפול מחוץ לצבא, ואת כוח האדם הקיים להעביר לטובת חיילים בסדיר שיקבלו מענה איכותי וראוי יותר בתוך הצבא.
גם התורים הארוכים במרפאה במודיעין כבר הגיעו לכותרות בעבר. בשנת 2013 פירסם האתר MAKO ידיעה בנושא עם תלונות זהות כמעט לאלו ששמענו מהחיילים השבוע.
גורם בצה"ל אמר השבוע ל"מודיעין News" כי בחוזה אשר נחתם בין צה"ל לחברת "ביקורופא" לא הוגדר מספר הרופאים המחויבים לפעול בימי שבת. לדבריו, המרפאה כוללת שני חדרי רופא המאוישים בכל ימי השבת ויש שני רופאים הנמצאים באופן קבוע בימי שבת וראשון (הימים העמוסים) ולרוב גם בשאר ימי השבוע. עוד הוסיף כי חיל הרפואה מודע לזמני ההמתנה הארוכים ומתבצעות שלל פעולות על מנת לפתור זאת.
מיכאל חרל"פ, חבר מועצת העירייה, אמר השבוע: "אין סיבה שחיילים יחכו יותר משלוש שעות כדי להיכנס לרופא להיבדק. בעיר גרים יותר מתשעים אלף איש. יש בה אלפי חיילים ועוד מאות חיילים שגרים במקומות סמוכים לעיר. צה"ל חייב לתת שירות מיטבי לחיילים. כעיר שחרתה על דגלה ומחנכת את בניה ובנותיה לשירות קרבי ופיקודי בצה"ל וממוקמת כבר כמה שנים כעיר הקרבית ביותר במדינת ישראל, אני מצפה שגם צהל יתייחס בהתאם לחיילים ולא ייתן להם להמתין שעות".
תגובת "ביקורופא"
מוקד מודיעין מאויש מדי ערב ב-2 רופאים באופן קבוע המטפלים בחיילים. ישנם ימים בשבוע המאופיינים בעומס ביקורי חיילים, ביניהם מוצאי שבת וימי ראשון. על מנת לתת מענה מתאים, באותם ימים המרפאה נפתחת בשעות מוקדמות ביחס לשאר ימות השבוע.
הצבא מודע לנושא ומקבל עדכונים שוטפים על זמני ההמתנה במוקד זה, כמו גם במוקדים אחרים. בפני החיילים קיימת האפשרות להגיע למוקדים גדולים יותר של החברה הממוקמים בערים השכנות.
כחלק מתפיסת השירות של ביקורופא, משקיעה החברה במערכת חדשה השולחת הודעת סמס המיידע את החייל/ת מתי תורם לרופא צפוי להגיע, וזאת על מנת שיוכלו להמתין גם מחוץ למוקד. אנו נמצאים בשלב הפיילוט וצפויים להשיק את השירות לחיילי צה"ל בתחילת 2017.
בתמונה שבת במרפאת "ביקורופא". כמאה חיילים ממתינים לרופא אחד (צילום פרטי)