האיש שישמור על עסקאות הנשק

יהודה גולן
2016-08-08 01:00:00
2016-08-08 01:00:00

"אשאר חבר במועצת העיר" הבטיח חבר המועצה דן ליכטמן, תושב רעות וחבר בסיעת אילן למודיעין, לאחר שנודע כי נבחר בידי וועדת איתור לכהן כמנכ"ל חברה ממשלתית חדשה בשם "שביט". המינוי מותנה עדיין באישורה של ועדת המינויים של נציבות שירות המדינה ולאחר מכן יצטרך שר הביטחון אביגדור ליברמן לאשר את המינוי באופן סופי.

מדובר בחברה ממשלתית חדשה שנמצאת למעשה בשלבי הקמה במהלך השנה האחרונה, לאחר שאת התהליך החל מנכ"ל משרד הביטחון דאז האלוף דן הראל תושב רעות אף הוא, שלא הספיק להשלים את המלאכה בטרם עזב את תפקידו.

החברה אמורה למעשה לשמש ככלי לפיקוח על היצוא הביטחוני של ישראל, כשהיא תשמש את משרד הביטחון, שעל פי חוק אמור לפקח את הליכי הייצוא הביטחוני של המדינה ושל סוחרי נשק מהמגזר הפרטי, בעיקר למניעת זליגת מידע ביטחוני רגיש וסחר עם מדינות שאיתן מתבצעות עיסקות ביטחוניות "מתחת לראדאר".

אבל עיקר עבודתה של חברת שביט תהיה בשני מישורים: האחד – פעילות שוטפת מול החברות הביטחוניות הישראליות העוסקות בייצוא כמו התעשייה הצבאית, התעשייה האוירית, אלביט, אלתא, רפא"ל ועוד גופים רבים בהם גם חברות פרטיות, ובמישור השני – בבדיקת קריטריונים של גופים המבקשים רישיונות לייצוא ביטחוני למדינות זרות.

ליכטמן, ששירת בצבא קבע, כיהן בתפקידו האחרון  כאחראי על התשתיות בזרוע היבשה. עם שיחרורו מצה"ל עבר ליכטמן לשוק האזרחי הוא שימש כסמנכ"ל תיפעול בחברת אגד תעבורה, חברת בת של קונצרן אגד, מתפקידו באגד תעבורה פרש לפני מספר חודשים.

במועצת העיר הנוכחית מכהן ליכטמן כמספר 2 מתוך ארבעה חברים בסיעת אילן למודיעין. ליכטמן תושב רעות, החל את הקדנציה עם מינויות לצד חבר מועצה גם כמחזיק תיק התעבורה, אולם הועדה לניגוד עניינים במשרד המשפטים החלה לבדוק את המינוי על רקע חשש לניגוד עניינים בין תפקידו כסמנכ"ל באגד תעבורה. ליכטמן החליט לפרוש מתפקידו כמחזיק תיק התחבורה בעירייה ועבר להחזיק בתיק הביטחון העירוני כשאת תיק התחבורה לוקח חברו לסיעה אילן בן סעדון.

מבחינת התקשי"ר עולה השאלה האם מותר למנכ"ל חברה ממשלתית להמשיך ולהחזיק בתפקיד נבחר ציבור, וחבר מועצת עיר הינו נבחר ציבור לצורך העניין.

ליכטמן אמר ל"מודיעין News" כי מבחינתו אין שום מניעה להמשיך בתפקידו הציבורי בעירייה. במידה שנציבוות שירות המדינה תאסור עליו את כפל התפקידים, משה פורת הוא הבא בתור ברשימת אילן למודיעין. במידה שגם פורת לא ירצה להיכנס למועצה, בגלל עיסוקיו הרבים, הבאה בתור אחריו היא מירה פרחי מרעות.

בתמונה: ליכטמן. יישאר  גם כחבר מועצה (צילום ארכיון)

כתבות נוספות