אנשי "מחמדי", המרכז הווטרינרי לחיות מחמד, המחזיק כיום בשני סניפים בעיר, יצאו לאחרונה ביוזמה חדשה המאפשרת לבעלי חיות המחמד לרכוש לחברים הפרוותיים שלהם ביטוח רפואי. בדיוק כמו בקופת החולים, בדיוק כמו בני אדם. איך זה עובד? בכתבה שלפניכם.
כשרקדנית ווטרינר נפגשו
את המרפאה הממוקמת במגדלי דימרי בעיר, מנהלים בני הזוג ד"ר אילן שבכר ועינת רווה-שבכר. הם פתחו אותה לפני שלוש שנים לאחר שהבינו כי הם רוצים ליצור משהו משותף. "אילן בתחום כבר 12 שנים והייתה לו מרפאה בבת ים", מספרת עינת. "אלו נישואים שניים לשנינו וכשנפגשנו התחלנו לחלום על יצירת משהו משותף. אני בכלל רקדנית ועוסקת בהוראת פלדנקרייז ומתישהו הבנו שאנחנו רוצים להיות יחד כל היום. הבנו שצריכים לעשות משהו כאן באזור מודיעין ולפני שלוש שנים פתחנו את המרפאה. תחרות? יש עוד מרפאות ווטרינרים כאן, אבל אנחנו באמת נותנים מענה לכל הבעיות".
"המטרה שלנו היא שלקוחות יקבלו מענה מיידי, תחת קורת גג אחת", היא מספרת. לשם כך מצויידת מרפאת "מחמדי" באופן נרחב ומקיף יותר ממרפאות ווטרינריות אחרות באזור. כאשר נכנסים אל המרפאה מגיעים אל חדר הטיפולים הראשון, בו מתקיימים טיפולים שוטפים כמו חיסונים והאבחון הראשוני. ארבעה ווטרינרים עובדים במרפאה, מלבד אנשי צוות נוספים, ובימים אלה הם מכשירים את הווטרינר החמישי. כאשר הם מדברים על מענה כולל לחיה ובעליה תחת קורת גג אחת, הם מתכוונים למעבדה ולחדר הניתוח שהם מחזיקים במקום. "לא כל ווטרינר מחזיק מעבדה", מספר אילן, "זאת המעבדה היחידה באזור ואנחנו עושים כאן בדיקות שתן, דם, ספירת דם, פאנל הורמונלי וכימיה. המעבדה מחוברת אונליין לחברה בארצות הברית, שם מעדכנים אותה ושולחים טכנאי במקרה והם מזהים בעיה במערכת".
עינת: "פה זה חוד החנית של המעבדות. הסיבה שרכשנו אותה היא שהוכיחו לנו מעל לכל ספק את הדיוק והאמינות שלה. יש צוות מיוחד שמגיע ומכייל אותה מדי תקופה ותוך 25 דקות אנחנו כבר יכולים לתת תוצאות לבדיקת דם של החיה שמגיעה אלינו עם בעיה כלשהי".
הלאה אל חדר הניתוח בו מתבצעים הניתוחים, עירויי הדם ומתן פלסמה. "אנחנו מפנים למקומות אחרים רק ניתוחים מאוד ספציפיים שדורשים מכשור אחר, כמו נוירוכירורגי. 90% מהניתוחים אנחנו מבצעים כאן. מהסרת גידולים, עיקור וסירוס, שברים, חסימות מעיים ועד לניתוחי עיניים. לדוגמא היה לנו כאן חתול שנדרס ועצם הירך שלו יצאה דרך המותן. ניתחנו אותו כאן ואחרי 10 ימים הוא כבר חזר לפעילות", מספר אילן. בחדר הניתוח שלהם מתארחים גם מומחים המוזמנים לנתח במקרים הדורשים מומחיות נוירולוגית, כירורגית או אורתופדית.
צמוד לחדר הניתוח נמצא גם חדר הרנטגן, שקירותיו ממוגנים בקירות גבס ועופרת מיוחדים. "איך מצלמים חתול בלי שיזוז? בדרך כלל אנחנו נותנים טשטוש קל ואז מבצעים את הצילום. אני בעד כמה שיותר להרגיע את החיה, גם אם זה ייקח מעט יותר זמן. אנחנו פה בשבילם והולכים עם האופי שלהם. הכוונה היא לעשות את זה באופן כמה שיותר טבעי".
הרפתקאות חיות
אחרי חדר הניתוח המצוייד גם במכונות הרדמה והנשמה, אנו מגיעים אל חדר ההתאוששות שם נמצאים חתולה שעברה התקף לב וכלב המגיע לטיפולים תקופתיים בעקבות אי-ספיקת כליות.
כיאה למרפאה ווטרינרית בעיר בה חיים הרבה מאוד חיות מחמד, וגם לא מעט חתולי רחוב, ד"ר אילן והצוות נחשפים ללא מעט סיפורים שונים ומשונים. "יש המון הרפתקאות פה", הוא מספר, "בעקבות העבודות ליד רחוב הנביאים יוצאים החוצה כל הנחשים ורק ביומיים האחרונים הגיעו לכאן חתולים שהוכשו. כך למשל גארפילד החתול ניצל אחרי שהוכש על ידי צפע. היו לנו כאן כלבים עם "פטיש" למוצצים. יש לנו כלב ששלוש פעמים אכל אבני טוף מהעציצים ושלוש פעמים היינו צריכים לעשות לו פתיחת מעיים. היה לנו כלב אחר שהמשפחה שלו הרימו כוסית לחיים ואחרי כמה ימים ראו שהכלב לא מרגיש טוב ועושה צרכים בבית למרות שהוא כבר בן 13 וחי איתם הרבה שנים. שאלנו אותם אם משהו קרה, אם הוא אכל משהו והם השיבו שלא. עשינו לו צילום וגילינו שהוא בלע חתיכת זכוכית מכוס שנשברה ודקרה לו את המעי".
למה בעצם לכלבים יש נטייה לאכול דברים לא קשורים?
"זאת שאלה נהדרת ותשובה לי אין. "
כאמור, "מחמדי" מפעילים באזור מודיעין שני סניפים, אחד במגדלי דימרי ואילו השני נמצא במרכז רננים שבמכבים. אותו סניף שני נותן רפואה וטרינרית מערבית בנוסף לטיפולי רפואה משלימה לחיות מחמד. עינת מספרת: "זה תחום מאוד מתפתח עם תוצאות מדהימות. אנחנו מציעים טיפולים של פרחי באך, דיקור סיני, עיסויים ופיזיותרפיה. אנחנו עובדים עם נעמי דוד, שהיא פורצת דרך בתחום ובעלת ניסיון וידע רב".
איך מגיבים בעלים של חתול כשאתם מציעים להם לעשות לו דיקור סיני?
"מי שחווה הצלחה של טיפולים כאלו על עצמו, מובנת לו התועלת ולא צריך להסביר לו. לחיות יש פחות מנגנוני הגנה מלבני אדם, אין להם ספיקות ופחדים מזה. ככה שאו שזה עובד או שלא. אפשר להגיע לתוצאות טובות בצורה יעילה יותר מאשר על בני אדם. הייתה לנו לדוגמה כלבה עם עצירות כרונית. ניסינו את כל החומרים המשלשלים וכלום לא עזר. כתוצאה מכך היא גם לא רצתה לאכול. הצענו לבעליה לבוא לרפואה המשלימה והיא הייתה סקפטית. נעמי דיקרה את הכלבה ואחרי חצי שעה היא נעמדה על הרגליים, רצה החוצה מהדלת והתרוקנה".
מהפיכה במרפאה
כאמור, ב"מחמדי" חנכו לאחרונה את שירות ביטוח רפואי לחיות מחמד, כאשר בעלות חודשית בכמה מסלולי ביטוח זכאים הבעלים והחיות לכיסוי טיפולי כולל. המסלולים כוללים את הכל – מבדיקות וחיסונים ועד לניתוחים בהשתתפות עצמית מאוד נמוכה. לדברי בני הזוג זאת הפעם הראשונה בה מתבצע מהלך שכזה במרפאה ווטרינרית בארץ.
"עשינו כאן מהלך מהפכני מבחינת השירות לקהילת מגדלי חיות המחמד. מי שמכיר את זה על הבשר שלו יודע כמה העלויות יכולות להיות גבוהות. גם השוטף עשוי להיות לא זול, על אחת כמה וכמה כאשר קורים דברים חריגים כמו פציעה, תאונה, צורך בניתוח מורכב וכדומה. רפואה וטרינרית היא פרטית מא' ועד ת'. אין אף גוף שמממן או מסבסד אותנו. אנחנו רוכשים את הכל באופן פרטי. את מכשיר הרנטגן, את מעבדת הדם המשוכללת מאוד, את הציוד לניתוחים, את חומרי ההזרקה למיניהם וכו' וכו'- הרשימה בלתי נגמרת. אנחנו מחזיקים ומתחזקים את כל אלו בשוטף באופן פרטי. ויש לזכור שאנחנו נותנים רפואה פרטית מבחינת רמת הרפואה, הזמינות והשירות. אם משווים את זה לרפואה הומנית פרטית מבינים שהעלויות לא כ"כ גבוהות. ברפואה הומנית (פרטית או ציבורית), אתה נכנס לרופא ואז הוא מתחיל לשלוח אותך לבדיקות למיניהן ואתה מתחיל לטייל עם הפניות. אתה צריך לקבוע תור לצילום ולעשות אותו במקום אחד. אח"כ ללכת למעבדה שנמצאת במקום אחר ואז לחכות לתוצאות של זה ושל זה (שלוקחות כמה ימים) ואז שוב להגיע לרופא עם הכל כדי שיגיד מה יש לך. אצלנו, אתה נכנס לרופא עם חיית המחמד ואם אתה צריך צילום אתה עובר לחדר ליד (בתוך המרפאה.) אם אתה צריך בדיקת דם, אתה עובר לעוד חדר- הכל אצלנו. תוך 20 דקות לערך יש תשובות והרופא נותן אבחנה במקום. זו פריבילגיה מאוד גדולה. אין צורך לרוץ ולהיטרטר. לפעמים אנשים שוכחים מה הם צריכים לעבור כשמדובר ברפואה של בני אדם. זו המשמעות של רפואה פרטית ויש לזה ביטוי כספי לא מבוטל.
במודל של קופת חולים
מהסיבה הזו פעמים רבות הרופאים שלנו מתמודדים עם מצבים לא פשוטים. הרופא הוטרינר בודק ומאבחן ומגיע למסקנה שיש צורך רפואי לעשות סידרה של דברים. למשל למשל צילומי רנטגן, בדיקות דם וכו'. כאשר אנחנו הולכים לרופא משפחה שמפנה לסדרת בדיקות זה נראה לנו טבעי. אנחנו עושים מה שהוא אומר. כאשר הרופא הווטרינר מפנה לסידרת בדיקות, יש הרבה היסוסים והתלבטויות. לכל בדיקה כזו יש עלות ואז השיקול אם לעשות או לא לעשות כבר לא רק קשור לצורך הרפואי של חיית המחמד אלא לשיקול הכספי הנקשר בו. עבור הרופאים שלנו זה מצב מאוד מתסכל. יש כמובן הבנה של הסיטואציה, של האילוצים אבל הרופאים רוצים למלא את תפקידם כרופאים. הם שם בשביל לפעול למען טובת חיית המחמד והם לא תמיד יכולים להתקדם בטיפול כמו שהם סוברים שנחוץ. זאת משום שהבעלים נמנעים מהמשך בירור וטיפול בשל ההוצאות הכספיות. אנחנו לא שופטים אף אחד, אבל ממקום הימצאו של הרופא זה מצב מאוד מתסכל. רצינו לשנות את הדבר הזה. להפוך את הרפואה הוטרינרית נגישה יותר לאנשים. כך יהיה קל יותר לכולם. ללקוחות, התשלומים יהיו נוחים יותר ואנחנו נוכל למלא את ייעודנו ולתת רפואה שלמה יותר. שכן, טובת בעלי החיים היא זו הניצבת מול עינינו.
ישבנו וחשבנו מה לעשות, איך לפתור ולשנות את המצב הזה. במשך כמעט שנה בנינו יחד עם שורת יועצים את קופת החולים של מחמדי. לקחנו את המודל של קופת החולים של בני האדם והשתמשנו בו כהשראה. חשוב היה לנו שאנשים יוכלו לבחור מסלול בהתאם לצרכים של חיית המחמד שלהם ובהתאם להעדפותיהם. ההטבות וההנחות הן משמעותיות באופן מופלג מכל מה שאנשים מכירים בשוק הרפואה הווטרינרית והן מתייחסות לכל מה שהבעלים זקוקים לו גם בשגרה וגם במצבים קיצוניים יותר. אנחנו למעשה הפכנו להיות הגוף המסבסד והיה צריך לבנות את זה בצורה אחראית עם ראייה לטווח ארוך".
"חלק מהביטוי של מהפיכת השירות שלנו הוא הרחבת שעות הפעילות. אנחנו פתוחים כל יום עד 23:00 בלילה. אנשים יכולים לסיים את היום בנחת, להשכיב את הילדים ולהגיע לחיסון או כל דבר אחר. רוב האנשים באזורנו עובדים מחוץ לעיר ומגיעים מאוחר הביתה. אין צורך להילחץ, אנחנו פתוחים . חשוב להדגיש שעד השעה 23:00 אנחנו נותנים שירות שוטף בתעריפים רגילים (לא תעריפי חירום). תאר לך שהילד שלך מרגיש פתאום לא טוב ב- 22:00 בלילה ואתה יכול פשוט להגיע לרופא האישי והמוכר. כמה קל ונוח. במהלך הלילות, שבתות וחגים אנחנו זמינים בטלפון למקרי חירום. צוות הרופאים שלנו עושה כוננות ברוטציות. במצבים בהם יש צורך, מגיע הרופא במיוחד לפתוח את המרפאה ולתת טיפול . לא פעם ולא פעמיים התבצעו ניתוחים דחופים, מצילי חיים באמצע הלילה. הזמינות הגדולה הזו נותנת שקט נפשי ובטחון ללקוחות שלנו".
10 טיפים להתנהגות נכונה עם כלבים בקיץ
1. יש להמנע מטיולים ארוכים ומאומצים בשעות החמות. הדבר נוגע במיוחד לגזעים הפחוסים (כדוגמת פג, פקינז, שיצו, בוקסר וכדומה). לכלבים מגזעים אלה , יש קושי בויסות חום הגוף והם עלולים לחטוף מכת חום. מומלץ לטייל בשעות הבוקר ובשעות הערב הקרירות יותר.
2. לאלה מביננו אשר נוהגים לקחת את כלבם לבילוי בחוף הים: יש לשמור שהכלב לא ישתה מי ים שכן הדבר עלול לגרום להקאות ושלשולים. יש להצטייד במים קרים לשתייה. כדאי להימנע מחשיפה ממושכת לשמש. במידה והכלב אינו נכנס למים, יש להרטיבו על מנת לצנן את חום גופו.
3. חשוב להימנע מהליכה וריצה על משטחים קשים ומחוספסים (כגון אספלט), בשעות החמות של היום. החום הגבוה והחיכוך גורמים לכוויות בכריות כפות הרגליים ולקילוף העור מעליהן.
4. חשוב לעודד את הכלבים לשתות מספר פעמים רב ביום. ניתן לעשות זאת ע"י החלפה תדירה של המים וצינון שלהם.
5. ניתן להקל על כלבים בעלי פרווה ארוכה וסמיכה בתספורת מפנקת. יש לוודא שהתספורת אינה קצרה מידי שכן זו עלולה לגרום לגירוי בעור. כמו כן, עור חשוף עלול להינזק משמש ישירה.
6. חשוב לאחסן את מזון הכלב בכלי אטום, במקום קריר ומוגן משמש. מזון אשר אינו שמור בתנאים מתאימים עלול לאבד מערכיו התזונתיים, להתקלקל ואף לגרום להרעלה.
7. הקיץ מביא איתו טפילים כמו פרעושים וקרציות. ניתן להשתמש בתכשירי הדברה יעודיים כגון: אמפולות/קולרים/ כדורים לבליעה. עם זאת יש לדעת שתכשירים אלה מכילים חומרים חזקים, שימוש מופרז בהם עלול ליצור תופעות לוואי לא רצויות.
8. במהלך טיולים בחוץ, יש להקפיד שהכלבים לא יאכלו שאריות זבל וצואה. כך יפחת הסיכון להרעלה ולהדבקות בטפיל תועלת הפארק.
9. בנסיעות ארוכות כדאי לעשות מספר עצירות על מנת לאפשר לכלבים להתרוקן, להתרענן, לשתות מעט ולמתוח גפיים.
10. כאשר הכלב מצטרף לטיול משפחתי, באיזור מרוחק מהבית שאינו מוכר לו, יש להקפיד במיוחד על שימוש ברצועה. בטריטוריות חדשות כלבים מפגינים סקרנות רבה ונוטים להתרחק על מנת "לבדוק את השטח". הם עלולים בקלות לאבד את דרכם חזרה אל מקום הימצאם של הבעלים.
בתמונה עינת ורווה שבכר. "המטרה לתת מענה מיידי, תחת קורת גג אחת"צילום: גידי אבינערי