"עיון בקורות חיי מלמד עד כמה אני בקיא ברזי השלטון המקומי, מכיר אותו ואת דפוסי התנהלותו, נשאתי בו בהצלחה יתירה בתפקידים בכירים ואני מרצה בתחומים אלה באקדמיה, ומביא עמי שילוב של ידע אקדמי וניסיון מקצועי מוניציפאלי" – כך משווק את עצמו חבר מועצת העירייה,ד"ר יגאל צדוק, במנשר שיופץ בקרוב לציבור לקראת התמודדותו על מקום במועצה בבחירות הקרובות. צדוק ישב לאורך הקדנציה האחרונה סביב שולחן המועצה, ונראה לעיתים מזומנות משועשע מהמתרחש, ולעיתים מתאפק שלא להגיב להתרחשויות. יש לזקוף לזכות תבונתו וחושיו קרדיט משמעותי על שהיטיב להבין בשלב מוקדם כי אין טעם להילחם בסוס מנצח כמו חיים ביבס, ולכן במערכת הבחירות הנוכחית לא הציג שוב את מועמדותו לראשות העירייה, כפי שעשה בבחירות הקודמות. אפשר בהחלט להבין את מניעיו – בעיקר את הצורך שלא לבזבז את כספו, משאביו הציבוריים וזמנו לריק, במרדף שתוצאותיו ידועות מראש. מצוייד בחכמת הניסיון מחשב צדוק את צעדיו לטווח ארוך, ולא לטווח המיידי, וסביר שייבנה את עצמו כמועמד כבד משקל במהלך הקדנציה הקרובה ובהחלט רואה את עצמו בעתיד כמתאים לעמוד בראש המערכת, כאשר יבשילו התנאים.
לא חתם – לא קיבל
בימים אלה הוא עסוק – אפילו עסוק מאוד – בניהול הקמפיין למועצה תחת הסלוגן 'צדוק- הקול שלכם במועצה', ומי שמקשה מדוע ולמה נעלמה סיעת 'עצמאות', שבראשה עמד בבחירות הקודמות, יוכל למצוא אצל צדוק שלל נימוקים משכנעים, אותם הוא מוכן לחלוק עם כלל הציבור, כולל ניסיון חמש השנים האחרונות, והתוויית הכיוון אליו פניו מועדות בעתיד הקרוב והרחוק. צדוק נמנה עם האליטיסטים במועצת העירייה – מחזיק בתואר שלישי וברזומה מרשים בתחום המוניציפאלי – לא שהיה די באלה כדי לקבל תפקיד מוניציפאלי בכיר וראוי, ששכר בצידו. אי נכונותו לחתום מראש עם חיים ביבס על הסכם קואליציוני ערב הבחירות הקודמות, הייתה כמובן בעוכריו. הוא אמנם הוזמן להיות חבר בישיבות הנהלה, אבל לאורך הקדנציה לא ממש תמך בכל מהלכיו של ראש העירייה הכוחני, ולעיתים מזומנות אף לא היסס לצאת בביקורת פומבית נגדו, גם אם עשה זאת 'בקטנה' ובאלגנטיות – כדרכו. אין ספק שבהתנהלות זו פספס קבלת תפקיד משמעותי במועצה, גם במהלך הקדנציה, או קבלת תיק משמעותי שהיה מאפשר לו להציג או לממש את יכולותיו וניסיונו הרב בתחום המוניציפאלי – ואולי לקדם אותו רבות לקראת הבחירות הקרובות, ייתכן עד כדי הצגת מועמדות לראשות העירייה. בפגישה עמו מגלים היום צדוק משודרג, שעבר שינוי פיזי וגם מחשבתי – הוריד 18 קילו ממשקלו בעקבות ניתוח לקיצור קיבה, צימצם היקפים, נראה במצב גופני מצויין, וגם מפוכח, מוכוון מטרה ונחוש. כיום הוא הרבה פחות עסוק מבעבר, והוא חי עם זה בשלום, במיוחד מאחר שעד לפני כשש שנים כיהן בתפקיד תובעני כמנכ"ל עיריית אשדוד. כיום הוא בעיקר מרצה באקדמיה ובמסגרות נוספות לפרנסתו, נח ומטייל, פעיל ציבורית ומתכנן את מהלכיו בקפידה מאחד מבתי הקפה בקניון מודיעין (שהיה מהוגיו וממייסדיו), אותו הוא מכנה "לשכתי". הייתה תקופה בה ניסה להשתלב במפלגת הגימלאים ואף קיבל את תמיכתם הכספית, אך כידוע בבחירות האחרונות לא זכתה המפלגה לעבור את אחוז החסימה ולהיכנס לכנסת. לפני מספר חודשים צירף אליו את לין דרור, יו"ר 'המשמרת הצעירה' בסניף מפלגת 'העבודה' בעיר,מהלך שלא היה בו די כדי לקבל את תמיכת ומימון המפלגה. צדוק גם צירף את גלעד ביהרי, בוגרי המחאה הציבורית, ובזכות הדם הצעיר שהזרים למנגנון שהוא עומד בראשו הוא מקווה להכניס למועצה הקרובה הרבה יותר ממנדט אחד, בו זכה בבחירות הקודמות, ולצד זאת לזכות ביכולת לשלב יותר מקומץ אנשים בצמתים אסטרטגים בעירייה. בקדנציה הנוכחית הצליח להכניס את מספר 2 בתנועתו, ז'אנה קרני, כדירקטורית בהיכל התרבות, ואת בני כהן כחבר ועד הרובע, ונציגים נוספים בוועדות שונות.
לעבוד ולא להתבטל
צדוק: "בעבר, הצגתי מועמדותי לראשות העירייה כדי ליישם תוכנית עירונית מקיפה. לדאבוני לא זכיתי לאמון מספיק מהציבור. כפי הנראה לא הצלחתי לשכנע במידה מספקת שהתוכנית שהצגתי תשנה לטובה את פניה של העיר הזו. כאשר נודעו תוצאות הבחירות, כיבדתי את רצון הבוחר והתמסרתי ללא תנאי ועבדתי במשך חמש שנים בהתנדבות, לטובת הציבור. לקראת סיומן של שנים נפלאות אלה מצאתי כי הציבור שבע רצון מראש העיר המכהן, והחלטתי לוותר על התמודדות לראשות העירייה, אולם החלטתי להתמודד ברשימה עצמאית למועצת העירייה, בראש נבחרת מצויינת ומייצגת, שבאה לעבוד במועצה ולא להתבטל, כפי שנהוג לעיתים". מדוע החלפת את הסלוגן הקודם שלך, 'עצמאות למודיעין'?
"לדעתי המוטיב 'עצמאות' מיצה את עצמו. בישיבת המועצה האחרונה ביבס הזכיר את היציאה לבנייה עצמאית של העירייה, שתיעשה בפיקוח ובאחריות החברה הכלכלית למודיעין בשכונות החדשות. והמשמעות הינה שכמו שהחברה הכלכלית של ראשון לציון בנתה במערב העיר, גם מודיעין תוכל לבנות את השכונות, כולל הקמת התשתיות, כך שהתשתיות יחכו לתושבים ולא להיפך. אם המועצה והעומד בראשה ישכילו לתכנן נכון פרויקט בהיקף של 600 מיליון שקל, זה יממש את 'עצמאות למודיעין' ואת הניתוק שחפצנו בו ממשרד הבינוי והשיכון. בנוסף, בנושא התחבורה: הייתי בתפקיד כאשר החברה הראשונה, 'מרגלית', החלה לעבוד כאן בעיר.בקדנציה הבאה נרצה להחזיק בתיק התחבורה, וזאת בניגוד למתמודדים חדשים שחושבים שהם מבינים בתחום אך הם רחוקים מאד מכך. אישית,לא הייתי מרוצה מהשירות שניתן על ידי כל החברות עד היום. לדעתי גם התושבים לא מאמינים עוד בתחבורה ציבורית ולא נעזרים בה באופן אופטימלי. בתחום החינוך אנו רואים התקדמות ניכרת, כמו הרעיון של 'מחשב לכל ילד' ויצירת כיתות חכמות, ולכן החלטנו בסיעתנו להתמקד בפן החברתי בעיר, ולכך כיוונו בשם הסיעה החדשה -'הקול שלכם'".
לאילו תובנות אישיות הגעת בחמש השנים האחרונות?
"מאז שאני חבר מועצה החלטתי שבעצם אני מפסיק לנהל גופים גדולים, עושה פסק זמן ועוסק יותר בתחום האקדמי. בתקופה זו הרציתי באוניברסיטת 'בר אילן', ב'בית ברל' ובהרצאות לגופים פרטיים על פי הזמנה – ברשויות מקומיות, ובגופים נוספים. כתבתי רשימות אקדמיות ועשיתי דברים לביתי. לצד זאת, כמובן, בתחום העירוני השקעתי לא מעט במשימה לתפקד כחבר מועצה בהתנדבות מלאה. אין לי ולו גם חצי מזכירה, לא משרד בעירייה, ואני לא נהנה משום תמיכה או שירותים מנהלתיים, בניגוד לכמה מחברי המועצה. אני מקדיש לפחות שני ערבים בשבוע, ולעיתים קרובות גם מספר בקרים, לטובת הציבור".
כל הכוח הביצועי מרוכז בידי ראש העירייה
האם אתה מרגיש שעשית מספיק על מנת שיבחרו בך שוב?
"אני מרגיש שלא הבאתי לידי מיצוי אפילו מקצת מכישורי, וניתן היה להיעזר הרבה יותר בניסיוני העשיר. הבאתי זאת גם לידיעתו של ביבס, וכולי תקווה שבבחירות הקרובות אצליח להכניס נציגים נוספים למועצה, כך שנוכל לאחוז בכלים ביצועיים. אני חי בתחושה שכחברי מועצה אנחנו לא עושים מספיק, ומי שמוביל הוא רק ראש העירייה, הקובע את סדר היום הציבורי כעסק של איש אחד, בעת שחברי המועצה בעצם הופכים למשקיפים. בעיקרון אנו אמורים להיות קובעי מדיניות, אולם אנחנו יותר 'מתפשרי' מדיניות, ולכן כל הכוח הביצועי נתון בידי ראש העירייה. אני בהחלט שואף להיות ראש עיר במודיעין בהמשך, כדי לנתב את הדברים בראייה שאני רואה כנכונה על בסיס נסיוני, ולמקסם את היכולת האדירה של העירייה לספק את צורכי הציבור האמיתיים, בעיקר בהיבט החברתי-קהילתי, בו לטעמי לא נעשה מספיק עד היום".
מה דעתך על תפקודו של ראש העירייה הנוכחי?
"כשהחלטתי לא לרוץ לראשות, זה נבע מתוך מחשבה שראש העירייה הנוכחי עושה עבודה טובה בדרך כלל. יש ברכה בעמלו ואני מאמין שאם הוא יאפשר, הפעם נוכל לסייע לו בניהול העיר ובקידומה".
כיצד אתה רואה את התנהלות חברי המועצה הנוכחית?
"אני לא רוצה לחלק ציונים או להעיר הערות לגבי התנהלות החברים. בניגוד לכמה מחברי המועצה, אני לא מצטייר כמתחבק סידרתי, או כמתנשק, אני גם לא נדחף לאירועים. אני בהחלט סוג של 'ביישן'. תמיד הייתי איש עשייה, כך גם בתפקידי כמנכ"ל עיריית מודיעין בשנותיה הראשונות של העיר, ולא פוליטיקאי שמחפש קולות. היום מצבי שונה. הבנתי שלפוליטיקה יש גם פרקטיקה ובאמצעותה ניתן לשנות והרבה ולקדם דברים, ולכן אני מבקש את תמיכת התושבים. במקביל, אני גם נאלץ להלחם באגדות אורבניות לגבי התדמית שנוצרה לי, של מעין אדם קשוח או מרוחק, מה שבמציאות ממש אין לו אחיזה. מה שמחזק מגמה זו הם שני דברים בעיקר – הראשון, השחרור מהדימוי של קצין בקבע, והשני, הנכד שלי, כמעט בן חמש כיום, לו אני מתמסר בכל הזדמנות".
במה השתנתה מודיעין מימיה הראשונים, בהם כיהנת כמנכ"ל העירייה?
"זו הייתה מבחינתי תקופה רומנטית מיוחדת, בה הכרתי כמעט את כל התושבים בשמם ואת הרחוב בו התגוררו. זכור לי שצחקו עלי איך בימי שישי בשעות אחר הצהריים הלכתי לבדוק איך העיר מוכנה לקראת השבת.עוד זכור לי, לדוגמה, שלפי בקשתי לא שתלו בעיר פרחים בצבע צהוב, משום שלדעתי הצבע הצהוב מסמל שנאה".
האם הרשימה שלך סגורה סופית? מי בנבחרת?
"עדיין לא. אנחנו רואים שמצטרפים חבר'ה צעירים, שמשתלבים עם הוותיקים, תוך היעזרות בכישורים הנהדרים שלהם. אנו בעצם בונים את דור העתיד של נבחרי ציבור למודיעין. ברור שברשימה תהיה חלוקה לנשים ולגברים – לפחות שווה אם לא יותר לטובת הנשים. אני לא רוצה לנקוב בשמות כרגע. להערכתי אנו יכולים להשיג בין שלושה לארבעה מנדטים".
מה היית שמח 'לתקן' במודיעין?
"את כל הקטע החברתי. אני מכנה את ראש העיר 'הורדוס' – שעוסק רוב היום בבנייה. הבעתי לא פעם את אי שביעות רצוני מניהול ישיבות המועצה ואף כיניתי אותן 'בזאר טורקי', ואני לא משנה את דעתי. אני חושב שתמיד יש מקום לשיפור בעבודת העירייה. במידה ונביא יותר מנדטים יהיה לנו קל יותר להציב להנהגה דרישות איך לעצב את הדברים".
לשנות את המציאות
מה היית רוצה שיקום או יתווסף לעיר?
"אני רואה לנגד עיני הקמת אצטדיון עירוני שיוקם ליד תחנת הרכבת 'פאתי מודיעין', להקים שוק עירוני שייתן מענה כבזאר וגם לתושבים שידם אינם משגת לקניות במרכולים רגילים. תחבורה ציבורית שתהיה מונעת בחשמל, ומענה טוב לגימלאי העיר – קידום נושא הדיור המוגן שעדיין לא קם בעיר, וגם את הדיור סיעודי ועוד מועדונים לגימלאים, המונים כ-6,500 איש, וזהו תחום שאני מטפל בו מעל עשר שנים, שלא כמו חברי מועצה שעטו על הנושא רק כעת כמוצאי שלל רב, כקרדום פוליטי אלקטורלי. כמובן שארצה לטפל גם בתחום הצעירים, על אף שחלק מעמיתי 'עושים המון' לטובת הנוער – ואילו הנוער בכל זאת טוען שאין לו פתרון לצרכיו. בכוונתנו לפעול כדי לשנות את המציאות בשטח במודיעין".
——————————————
עשר עובדות על יגאל צדוק:
-
נולד בבאר יעקב לאם ממוצא פולני, שגרה במודיעין, ולאב ממוצא תימני שכבר נפטר.
-
בן 59, נשוי לטובה, אותה הכיר כבר בתקופת התיכון, ושניהם הורים לשלושה: יניר,שונית ונירית, וסבים לסהר, כמעט בן חמש.
-
את שירותו הצבאי סיים בדרגת סגן אלוף במיל', בחיל האוויר.
-
בעל תואר ראשון במדעי הרוח מאוניברסיטת ת"א, תואר שני במינהל ציבורי עם התמחות בשלטון מקומי מאוניברסיטת בר-אילן, ותואר שלישי (דוקטורט) בכלכלה ומינהל עסקים עם התמחות במינהל ציבורי, מאוניברסיטת פץ' שבהונגריה.
-
בשנים 1996-2004 שימש במגוון תפקידים בכירים בעיריית מודיעין, בתקופת כהונתו של משה שכטר כראש העירייה, בין השאר ראש אגף מינהל והנדסה, ומנכ"ל העירייה במשך כשנתיים.
-
בתקופה זו יזם וקידם פרויקטים רבים, מול משרדי השיכון, האוצר והתחבורה. בין השאר היה יזם ושותף בצוות הבאת 'רכבת ישראל' למודיעין, גייס משקיעים להקמת קניון מודיעין, טיפל בתביעה ובקבלת תקציב של שמונה מיליון שקל ממשרד האוצר למטרת הקמת היכל התרבות העירוני.
-
בטרם התמודד על ראשות העירייה שימש כמנכ"ל עיריית אשדוד במשך כחמש שנים, בתקופת כהונתו של ראש העירייה המיתולוגי שם, צבי צילקר, שכיהן בתפקיד כ-30 (!!!) שנה. בתקופה זו, לדבריו, למד כיצד מנהלים עיר בעלת אוכלוסייה של רבע מיליון תושבים, והצעיד את אשדוד לרווחה וליציבות כלכלית, באמצעות צמצום הגרעון.
-
כיום, כחבר מועצת העירייה, הוא משמש יו"ר הוועדה לתכנון אסטרטגי, מ"מ מקום יו"ר החברה הכלכלית, וחבר בוועדות הנהלה, כספים ומכרזים.
-
קידם את נושא פריסה בטוחה של מערך האנטנות הסלולאריות במודיעין.
-
מכהן כחבר מטעם משרד הפנים בשתי וועדות ממונות, לשיפור רמת הביצועים של רשויות מקומיות.