סוף מודיעין שמאלה

גיל ח' עמית
2014-11-09 00:00:00
2014-11-09 00:00:00

הרשל גוטמן, בן 38, עלה מקייפטאון שבדרום אפריקה לפני כ-14 שנה, ולאחר מכן ירד וחזר לארץ לפני כשש שנים. הוא צלם מקצועי שתשוקתו האמיתית, מלבד הצילום, היא אותו משחק שנחשב פופולארי מאוד בחלקים מסוימים בעולם וכמעט ואינו מוכר בארץ – הקריקט.

המשחק מתקיים בחצר אחד מבתי הספר התיכוניים בעיר. שתי קבוצות משחקות, האחת לבושה בבגדים סגולים והשנייה בבגדים אדומים, כמעט דרבי רמת גני. אני מתיישב על הטריבונות עליהן יושבים עוד מספר מצומצם של אוהדים שבאו לצפות במשחק. אין כאן גרעינים וגם לא קללות או שריקות בוז. הקהל המועט מדסקס את ביצועי הקבוצות והמבוגרים מסבירים לילדים מהלכים שונים.

מצפייה במשחק אני לא מצליח להבין הרבה. לעיני הלא מקצועיות נראה שאחד מאנשי הקבוצה האחת זורק את הכדור, אחד מחברי הקבוצה השנייה מנסה לחבוט בכדור. על המגרש שני מבנים מוזרים למראה בדמות שלושה מקלות עץ קטנים שנקראים ויקיט כשמדי פעם אחד מחברי אחת הקבוצות מעיף אותם בלי שום סיבה נראית לעין וחברי קבוצתו מריעים לו בהתלהבות.

בסיום המשחק מכריז הרשל, שמשמש כשופט המשחק, מי הם השחקנים המצטיינים של המשחק והשחקנים והאוהדים מתפזרים תוך שהם מחליפים חוויות, צ'פחות ידידותיות וחיוכים.

הרשל, תסביר לי. מה בכלל הקשר של קריקט לישראל?

"בזמן המנדט הבריטי החלו משחקי קריקט בין קבוצות בריטיות לעולים הודים בדרום הארץ. אז הוקם איחוד הקריקט הישראלי. בשנות ה-70' הצטרפה ישראל לאיגוד הקריקט האירופאי שבו היא חברה מאז. הליגות בארץ הן רשמיות ומוכרות על ידי האיגוד. אנחנו נתמכים על ידי המתנ"ס. השנה ישנן 17 קבוצות בכל אחת מהליגות. יש שתי ליגות יום שמשוחקת בשעות היום. כל משחק אורך 7 או 8 שעות. כמו כן ישנן 3 ליגות הלילה משוחקת בשעות הלילה וכל משחק אורך כשעה וחצי.

זכרונות מבית אבי

הקריקט זה דבר שעליו גדל הרשל. "הייתי משחק קריקט עם אבא שלי ועם החברים. אני זוכר ששיחקנו בחצר של ההורים שלי. החברים שלי היו מוסרים לי ואני חבטתי. אלה זכרונות טובים. היינו רצים מהבית לכביש ומשחקים לאורך הרחוב. כמו שכאן משחקים כדורגל וכדורסל, אצלנו שיחקו קריקט. כילד הצטרפתי למועדון הקריקט שליד הבית ושיחקתי שם עד שעזבתי. התחלתי לאמן ליגות צעירות וכן הלאה. הקריקט תמיד היה חלק מחיי. אני מאמן קריקט כבר עשר שנים.

קריקט משוחק בעיקר בארצות שהיו תחת שלטון בריטי בשלב זה או אחר. מלבד אנגליה עצמה, דרום אפריקה, הודו, אוסטרליה, פקיסטן, סרי לנקה, ניו זילנד וכן הלאה. בגביע העולם משחקות כ-15 קבוצות. בישראל המשחק לא תפס למרות שנות המנדט.

ואיך בכל זאת הישראלים מגיבים למשחק?

"ילדים מגיבים טוב. עד גיל 12 בערך. אחרי גיל 13 הם מאבדים עניין. במשחק הזה עומדים הרבה וצריך סבלנות. קשה למשוך מבוגרים למשחק הזה ולכן התחלנו עם ליגת הלילה. אנשים לא הסכימו לשבת שבע או שמונה שעות ולצפות במשחק. גם מבחינת השחקנים זה לא תמיד מתאפשר ולכן העתקנו את המודל של כדורסל ויצרנו משחק מקוצר שמוכר על ידי ההתאחדות האירופאית."

אני מבין שיש כמה פורמטים של זמן למשחק.

"כן. יש בעצם שלושה סוגי משחקים. בליגת היום יש משחק של שלוש שעות, משחק של יום שלם ומשחק של חמישה ימים. אם היה לנו אולם סגור היינו יכולים לשחק אקשן קריקט שהוא הרבה יותר מהיר וזזים בו יותר. בקריקט אתה יכול לשבת שעה וחצי ולא לעשות כלום חוץ מלצפות משחקנים האחרים. באקשן קריקט אתה משתתף הרבה יותר."

קריקט נחשב מסובך יחסית. למה?

"תשמע, קודם כל חשוב לציין שזה המשחק השני הכי פופולארי בעולם מבחינת מספר צופים. הוא דומה לבייסבול במובן שיש בו כדור ומחבט, אבל יש הרבה מאוד הבדלים. בבייסבול יש שתי דרכים להיפסל. בקריקט יש עשר דרכים ואי אפשר לחזור, כך שאתה צריך לחשב את הסיכונים והסיכויים." בשלב זה מפליג הרשל בהסברים לגבי חוקי הקריקט וכיצד הקבוצה משיגה סיבוב, שמקביל לגול או סל."

כדור וג'נטלמן

מה ההבדל בין כדורסל וכדורגל לקריקט?

"בניגוד למשחקים האלה, בקריקט יש קוד התנהגותי מאוד נוקשה ובלתי מתפשר. יש חוקים מאוד ברורים שמגינים על השופטים ויתר השחקנים. אסור לקלל, לצעוק, לדחוף או להתנהג בצורה לא נעימה לאחרים. הקוד מאוד ברור ויש קנסות ועונשים מאוד חמורים למי שמפר אותו. במשחקים המוכרים בישראל זה לא מותר, אבל מתעלמים מזה. כאן אם תצעק על השופט אתה נענש מיד. לכן המשחק הזה נקרא משחק הג'נטלמנים. עוד הבדל מהותי הוא הצורך בסבלנות ומשמעת. צריך להבין מה קורה במשחק כדי להעריך אותו."

פעילות הקריקט במודיעין החלה בשנת 2009. האימונים הראשונים התקיימו ברעות, כשלאימון הראשון הגיעו 20 ילדים בעקבות מודעה שפורסמה. היוזמה המפתיעה זכתה לתמיכה וסיוע מהעירייה, כשאת הפעילות ארגן חנן דנציגר ממחלקת הספורט בעיריית מודיעין. לאחר השנה הראשונה החלה התעניינות גדולה יותר ונכון להיום נרשמים לחוג כעשרים ילדים מדי שנה.

מה לגבי קבוצות הבוגרים?

"מתוך 17 קבוצות, יש חמש קבוצות בוגרים ממודיעין שמשחקות בליגת הלילה. למודיעין יש ייצוג מאוד יפה. אנחנו מתכוננים לשלוח קבוצות שחקנים לחו"ל כדי להתאמן בצורה מקצועית יותר. נשלח אותם לאנגליה או דרום אפריקה כך שכשהם ישחקו בנבחרת ישראל הם יהיו בעלי הבנה הרבה יותר גדולה. אנחנו צריכים בעיקר מתקנים סבירים."

מה באמת הסיכוי שזה יקרה?

"אנחנו צריכים תורם שירים פרויקט כזה. מדברים על הקמה של מרכז ספורט שיאפשר לתחומי הספורט הפחות מוכרים להתאמן. יש באזור הרבה דוברי אנגלית בעיקר שרוצים מאוד להתאמן וכרגע אין מתקנים טובים. לא מדובר רק בתושבי מודיעין, אלא גם בתושבי תל אביב, בית שמש, וכן הלאה. לפני הבחירות דובר על הקמה של מרכז ספורט רב תחומי, אבל מאז הבחירות לא ממש קרה משהו עם כל הדיבורים האלה."

רוב השחקנים הם במקורם מארצות דוברות אנגלית?

הרשל חושב לרגע לפני שהוא עונה. "חלק ניכר מהם כן. גם חלק מאלה שנולדו בארץ הם ממוצא הודי, אנגלי או דרום אפריקאי והכירו את המשחק מהוריהם, אבל יש גם שחקנים ישראלים שלא הכירו את המשחק לפני כן, למרות שברור שמספרם קטן יותר."

איך התחילה הליגה במודיעין?

"זה התחיל מליגה של אבות ובנים, אבל בשלב מסוים הייתה דרישה למערכת תחרותית יותר והתחלנו ליצור את הליגה. פרסמתי מודעה לקפטנים והם התחילו להגיע אלי ולגבש סביבם קבוצות. גם אני שלחתי שחקנים לקבוצות שידעתי שחסרים להם עדיין שחקנים. היום זה כבר מוכר ומפורסם."

קריקט נחשב למשחק משעמם. מה דעתך על זה?

בשלב זה מתערב אחד השחקנים, ברט היקסון, שמקשיב לראיון. "זה המשחק הכי מעניין שיש. זה משחק עם מסורות אדירות והמון חוקים. לקפטנים פה יש תפקיד הרבה יותר מרכזי מבכדורגל או כדורסל ששם ההשפעה שלו מזערית. ברגע שאתה מבין את כל החוקים, את הדרכים להיפסל, הוא מדהים ומתוחכם. אם אתה לא מבין את החוקים אתה לא מבין מה קורה. בכל זריקה קורה משהו בין שני שחקנים לשאר הקבוצה. גם החיצוניים הם חלק ממשחק גדול יותר. יש מתח תמידי. זה משחק הג'נטלמנים כמו שציינו וזה נהדר." הרשל מסכים. "אם אתה לא מכיר את החוקים זה באמת משעמם. בלי להבין את החוקים קשה לעקוב ולהבין מה קורה, אבל כשאתה מבין אתה קולט את כל הדקויות. יש כאן המון אסטרטגיה שמובנת רק למי שמכיר את המשחק. כשלימדנו את המורים הם היו מרותקים."

איך מקדמים את המשחק?

"קודם כל כסף. צריך מגרש קריקט אמיתי שהוא שונה ממגרשים של משחקים אחרים. צריך אנשים שיבואו וישחקו, שיקימו התאחדות שתגייס כספים, תכשיר מאמנים ותשלח אותם להשתלמויות בחו"ל. לאט לאט נבנה משם. אגב, בישראל נמצאת מאמנת הקריקט היחידה באזורנו."

מה הופך אותו לפופולארי כל כך בארצות הללו?

"זה חלק מהתרבות. חלק מהחינוך. כשאתה לומד בבית הספר אחד מהשיעורים הוא קריקט. אתה מצטרף לקבוצה של בית הספר שלך. זה לא חוג חיצוני כמו חוגי כדורגל או כדורסל בישראל למשל, אלא חלק מהמערכת. זה חלק מהותי מהחינוך שם ולכן חלק מהתרבות עצמה. יש גם בתי ספר מיוחדים שבהם הקריקט הוא העיקר והלימודים מתקיימים מסביב לקריקט." בריט מתערב. "זה משחק שנכנס לך לורידים. אני חי את הקבוצה שלי, נבחרת דרום אפריקה. אני מתעורר בארבע בבוקר כדי לראות אותם משחקים. זה חלק מהדי אן איי שלך."

בחמש השנים שאתה מאמן נתקלת בכשרונות ברמה מקצוענית?

"בהחלט. יש פה שחקנים מוכשרים שאפילו הגיעו לקבוצות אירופאיות ואפילו אחד שישחק בקבוצה בלונדון. יש לנו שחקנים טובים, אבל לא אלפים. יש שיפור מתמיד בגלל שיש יותר הזדמנויות לצעירים להתאמן. אני רואה שיותר ויותר ישראלים מגיעים עם חברים דוברי אנגלית. אני מקווה שנצליח ליצור פה קהילה גדולה של אוהדי קריקט ואולי לממן יותר פעילויות, מחנות אימונים בחו"ל לשחקנים ולקדם את הספורט הזה בישראל."


מה זה קריקט?

קריקט הוא משחק מחבט וכדור בו משחקות שתי קבוצות שמטרתן לצבור כמה שיותר נקודות לטובתן. השערים במשחק אינם דומים לשערים המוכרים ממשחקי כדורגל או פוטבול. מדובר בשלושה מקלות עץ עומדים הנקראים ויקיט.

במהלך המשחק עצמו נמצאים במרכז במגרש (הפיץ') שני חובטים מהקבוצה האחת ומגיש מהקבוצה היריבה. מטרת השחקן המגיש היא להפיל את הויקיט, ומטרת החובטים לחבוט בכדור כל אחד בתורו ואז להתחלף ביניהם כשכל חילוף מזכה בנקודה. חבטה אל מחוץ למגרש מזכה בארבע או שש נקודות, תלוי אם הכדור עף ישירות אל מחוץ למגרש או נחת בדרך על הקרקע.

בדומה לבייסבול, הקבוצות מתחלפות ביניהן בתפקידים כשכל החובטים של הקבוצה האחת נפסלו. ישנו מספר רב סיבות בגינן יכול החובט להיפסל, אך שתי העיקריות הן במקרה שבו הכדור שזרק היריב פוגע בויקיט ומפיל לפחות אחד מהמקלות או במקרה שבו החובט היכה בכדור אך שחקן של הקבוצה היריבה הצליח לתפוס אותו בעודו באוויר.


אמרו את זה קודם

גם אנשי רוח ומדינאים דגולים לא נשארו אדישים למשחק הג'נטלמנים, וכתבו מה הם חושבים עליו. לקטנו כמה ציטוטים

  • "מה הם חיי האדם אם לא משחק קריקט?" (הדוכס השלישי מדורצ'סטר)
  • "לימדו אותי להאמין שקריקט הוא הפעילות החשובה ביותר בחייו של האדם. הסיב החשוב ביותר במרקם של הקוסמוס." (ברנרד הולווד)
  • היתרון העיקרי של בייסבול על קריקט הוא שהוא נגמר מהר יותר. (ג'ורג' ברנרד שאו)
  • הקריקט מלא בחוסר ודאות. יום אחד אתה מוביל במאה נקודות ולמחרת אתה יוצא בלא כלום. זה הופך אותך למעשי לגבי דברים. מלמד אותך לקבל גם ניצחון וגם הפסד. אני חושב לשמחתי הרבה על החיים דרך הקריקט." (מהלה ג'ייורדנה)
  • "קריקט הופך אנשים למתורבתים יותר ויוצר ג'נטלמנים טובים. אני רוצה שכולם ישחקו קריקט בזימבאבווה. אני רוצה שהאומה שלנו תהיה אומה של ג'נטלמנים." (רוברט מוגבי)
  • "מתי מתחיל המשחק עצמו?" (גראוצ'ו מרקס)
  • "זה לא נכון שהבריטים המציאו את הקריקט כדי לגרום לכל שאר הפעילויות האנושיות להיראות מעניינות ומהנות. זו הייתה רק תופעת לוואי לא מכוונת. אני לא רוצה לזלזל במשחק האהוד על ידי מיליונים ברחבי העולם, חלקם אפילו ערים ופונים לכיוון הנכון, אבל זה משחק מוזר." (ביל ברייסון)
  • "אין ספק שהוא מעורר התרגשות, רצון להצליח ואמביציה להצליח ולנצח, אך הוא גם מוביל לחברותיות." (לורד האריס)צילום צילום אינגריד מולר

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות