קראו לה Windows Blue, שיגעו אותנו עם שמועות לגביה, סיפרו לנו שהיא תשנה (מחדש) את פני עולם המחשבים, והנה היא יוצאת סוף סוף לאוויר העולם. חלונות 8.1 תנסה לעשות את מה שחלונות 8 לא הצליחה – לגרום למשתמשים להתקין אותה.
כשיצאה חלונות 8 לפני כשנה, ציפתה מיקרוסופט לגל אדיר של שדרוגים. הייתה זו מערכת ההפעלה הראשונה שלה ששינתה בעצם מהבסיס את התפישה הרווחת לגבי מערכות הפעלה והאופן שבו הן צריכות להיראות – בדיוק כמו שעשתה מערכת ההפעלה המקורית של חלונות לעולם הפי.סי. (אנשי אפל מוזמנים לצעוק עלי עכשיו. כן, אפל יצאה עם זה קודם). הבעיה לא הייתה עם מערכת ההפעלה עצמה. הבעיה הייתה איתנו, המשתמשים. עבור רובנו הייתה המערכת מהפכנית מדי, חדשנית מדי, שונה מדי מהמערכת שכולנו התרגלנו לשנוא, להתלונן ולצחוק עליה. הביקורת המרכזית נגעה להיעדרו של כפתור ה"התחל" המפורסם, אבל ניתן למנות עוד סיבות רבות לכישלונה. הממשק החדש, המטרו, לא היה מספיק אטרקטיבי, ויש שאפילו טענו שהוא מכוער, השינויים הרבים לא שיקפו חדשנות אמיתית, אלא שינויים קוסמטיים בעיקר, משתמשי חלונות 7 פשוט היו מרוצים מדי מהמערכת הקודמת ולא ששו לעבור למערכת חדשה, המפתחים, אלו שעליהם תקום ותיפול מערכת הפעלה, פשוט לא אהבו אותה וסירבו לפתח עבורה אפליקציות ייעודיות והסיבה החשובה ביותר כנראה, היא יצאה לשוק מאוחר מדי, כשהטאבלטים מבוססי iOS ואנדרואיד, כמו גם הטלפונים הסלולאריים החכמים, כבר שלטו בשוק שליטה ללא עוררין. המערכת החדשה תוארה כמערכת שיצאה לשוק מוקדם מדי, לפני שהפיתוח שלה הושלם. קשה להאשים את מיקרוסופט, שראתה כיצד נתח השוק שלה הולך ומצטמצם, אבל ההיסטריה הייתה בעוכריה.
החלונות החדשים. לפחות יש עזרה
חלונות 8.1 מנסה לעשות, ולפעמים גם מצליחה, את מה שהמערכת שעליה היא מבוססת שכחה. היא מגיעה עם כפתור ה"התחל", היא מגיעה עם תפריט אפשרויות נוח יותר וידידותי בהרבה מקודמתה, חיפוש נוח יותר, סינכרון טוב יותר עם שירותי הענן של מיקרוסופט (SkyDrive) ואולי הדבר החשוב ביותר, יש לה תפריט עזרה יעיל שיסייע באמת למשתמשים חדשים ללמוד להשתמש בה באופן יעיל ונוח. זו הייתה הביקורת המרכזית על חלונות 8. משתמשים שהתרגלו לעבוד על ממשקי חלונות הקודמים פשוט לא מצאו את הידיים והרגליים במערכת החדשה ותפריט עזרה יעיל ונוח פשוט לא היה בנמצא.
עדיין, לא צפויים למיקרוסופט חיים קלים. על מנת שהמערכת תצליח ותזכה לנתח השוק שהיא מעוניינת בו (כל המשתמשים, בכל מקום) היא זקוקה למפתחים. שום פלטפורמה, טובה ויעילה ככל שתהיה, לא תצליח בלי תוכנות ייעודיות שיסייעו למשתמשים ביום יום. מיקרוסופט חייבת למשוך אליה מפתחים חדשים וכאן – המבחן האמיתי.