בישיבה התיכונית יש מגמות קלאסיות כמו פיזיקה, מחשבים, ביולוגיה, תקשורת וגיאוגרפיה, טכנולוגיה, אלקטרוניקה והנדסת תוכנה. ומעליהן יש את "מגמות העל": ערבית, היסטוריה, צרפתית, חינוך פיננסי ומשפטים. אלו מגמות שנועדו להעשיר את התלמידים ולהרחיב את אופקיהם. "אם תלמיד בוחר פיזיקה כי חשוב לו והוא חושב לעסוק בזה בעתיד הוא יכול לבחור גם בהיסטוריה או מוזיקה בשביל הנשמה", מסביר מנהל בית הספר, הרב שמואל רוזנבלום.
מגמת המשפטים היא מגמה ייחודית בנוף בתי הספר במודיעין. זוהי מגמה יוקרתית עם תנאי קבלה. הישיבה קיבלה אישור מיוחד מעמותת "נוער שוחר משפט" לקיים את שיעורי המגמה בתוך בית הספר היות ומנהל בית הספר סיים תואר במשפטים ומורה המגמה, הרב הלל חבשוש, הוא בעל שני תארים במשפטים ובימים אלה משלים דוקטורט בתחום. מתחילים ללמוד במגמה זו בכיתה י', מי שמתמיד מגיע לחמש יח"ל. שתי היחידות הראשונות עוסקות במשפט ישראלי ומשפט עברי הנחלקים לתחום האזרחי פלילי, ציבורי מנהלי ובג"צ מנהלי. בשתי היחידות הנוספות לומדים על נושאים כמו הפלות מלאכותיות, טעות והטעייה בחוזים ועוד. נושאים אלו מתחלפים ומשתנים. בכיתה י"ב התלמיד בוחר נושא לעבודת גמר והיא מהווה את היחידה האחרונה להשלמת חמש היחידות.
הרב הלל חבשוש, מהו החלק המעשי?
"בסוף שנת הלימודים הם מביימים משפט אותו מנהלים שלושה שופטים, ההורים הם הצופים. מתנהלת מעין תחרות בין כיתות י' וי"א, בין התביעה להגנה. במשפט שהתקיים לאחרונה בחרו מקרה היפותטי בו סגן מנהל הלם בתלמיד כאקט חינוכי לאחר שתפס את התלמיד בועט במכונת חטיפים בבית הספר. אחד השופטים היה שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, רם וינוגרד, שנשא את דברי הסיכום. בעוד שבועיים נעשה סיור בבית המשפט העליון והתלמידים יצפו מקרוב בבג"צים וערעורים וישוחחו עם שופטים. לקראת הבגרות הגיעו לבית הספר להעביר סדרת הרצאות כשמונה עורכי דין כל אחד התייחס מעצרים, דיני ירושות , השבת אבידה, בג"צ. כמו כן אחד ההורים, עו"ד קובי סגל, המתמחה בתחום הפלילים הגיע לסייע לילדים להתמודד עם היבטים פרקטיים בעבודת הגמר שלהם".
למה להתחיל ללמוד משפטים בתיכון?
"זה תחום כמעט אלמנטרי לחיים והוא מלמד את הצעירים איך להתמודד בסיטואציות כמו למשל לייעץ להורים לגבי קבלן שלא עמד בהסכם, לשכן שנתקע בהתנהלותו מול העירייה ועוד. המקצוע מספק צוהר לעולם מהיבטים שונים, לשיח הציבורי ומפתח את ההשכלה הכללית שלהם. כמו כן יכול לעזור לאלו שמעוניינים ללמוד ולעסוק בכך בעתיד לבחון זאת מבעוד מועד".
אילו תכונות ויכולות זה מפתח בתלמידים?
"יכולת ניסוח ורטוריקה ברמה גבוהה, יכולת להביא את הרצונות שלהם לידי ביטוי, להעביר את מה שהם רוצים לומר בקצרה ולעניין".
מה חשוב לך שהם ייקחו איתם הלאה?
ערכי המשפט והערכים שאני דוגל בהם אשר שזורים בשיעורים: מוסר, צדק, דאגה ואכפתיות לאחר ולא לחיות רק למען עצמך וכבוד".
הרב רוזנבלום, מה הדבר החשוב שלומדים במגמה?
"הסוגיות המשפטיות, אותן בוחנים בהתאם למשפט הישראלי והמשפט העברי, לוקח את התלמידים לתחומי דעת רחבים ומעמיקה את הידע שלהם בתחומים אלו. הם דנים בסוגיות אקטואליות ובהן שאלות מוסריות כגון: אם פונדקאית – כן או לא, רשלנות רפואית והם לומדים על הנושא מעבר להיבט המשפטי שלו, אלא גם על יסודות הנושא להבנת הרקע וזה מבגר אותם ומכין אותם לחיים. הם מקבלים פרספקטיבה להסתכלות מורכבת על החיים ולא בצורה של שחור ולבן".
תלמיד הישיבה התיכונית סיפר לנו על השפעת הלימודים במגמה על אופן חשיבתו ומה הוא אוהב בה. "האופן שבו אני מסתכל על העולם השתנה משמעותית מאז שאני במגמה. בכל דבר שאני עושה אם זה הקבלה שאני מקבל באוטובוס (אם לא קיבלתי קבלה אני נחשב כמי שמעלים מס), מקרים שאני רואה ברחוב ומקשר למה שלמדנו. אני עוזר בבית ומסביר למשפחה בעת צפייה בחדשות על מושגים משפטיים ועוד".
היה מקרה שהרגשת שהיית זקוק לידע שלמדת במגמה?
"לפני הלימודים הייתי עד לתאונת דרכים במודיעין. לקחו אותי למשטרה לגבות עדות, אז עוד לא הבנתי את ההיבטים המשפטיים. היום במידה ואהיה בסיטואציה כזו נוספת אדע טוב יותר איך להגיב, אדע מתי לשתוק ומתי לדבר, מה ההשלכות של כל מילה שלי, מה העונש הצפוי לאשם בתאונה וכדומה. כמו כן אחותי קנתה דירה וייעצתי לה עם חוזה, פתחתי את ספר פסקי הדין, הראיתי לה מה קרה במשפט עם מקרה דומה וזה עזר לה מאד".
החלום שלך הוא להיות עורך דין?
"כן, אבל זה יותר מסובך ממה שחשבתי, גם אם לא אעסוק במקצוע זה משהו חשוב לחיים, לחיי היום יום של כל אחד ואחת. כל מעשה שלנו יכול להוות עילה למשפט וכולם צריכים לדעת את הזכויות והחובות שלהם".
(צילום באדיבות הישיבה התיכונית לפיד מודיעין)