משרד החינוך פירסם השבוע את העדכונים החדשים במסגרת תוכנית הבחינות בבתי הספר התיכוניים, שנועדו להרחיב את גמישות מנהלי בתי הספר בתכנון הרב שנתי ולהקל על העומס שנוצר על תלמידי כיתות י"א. ההחלטה על השינויים התקבלה לאחר סדרת דיונים מקצועיים שנערכו בראשות מנכ"לית משרד החינוך, ובהמשך ל"כנסי המנהלים" אשר התקיימו במחוזות לאורך חודש פברואר האחרון. ההחלטות התייחסו לסדרת המפגשים שקיים המשרד עם "צוות י"א", אשר הוקם בשיתוף פעולה בין משרד החינוך ומועצת התלמידים והנוער הארצית בחודש דצמבר אשתקד.
העדכונים החדשים כוללים שינויים רבים הנוגעים למועדי הבחינות, פרויקט המעורבות החברתית ועוד. כך לדוגמה: החל משנת הלימודים הבאה ייפתח מועד חורף י"א לכלל הנבחנים במקצועות לשון והיסטוריה, ואילו השנה יינתן מועד נוסף לבחינה במדעי המחשב והיסטוריה ואילו היקף שעות המעורבות החברתית לתלמידי שכבת י"א יופחת.
פתיחת מועדי חורף י"א במקצועות לשון והיסטוריה לכלל הנבחנים נועדו להקל את הלחץ והעומס אשר נוצר בחלק מבתי הספר על תלמידים בכיתות י"א מחזור תשע"ו. אוכלוסיות ייחודיות ימשיכו להיבחן במגוון מקצועות החובה בחורף י"א, כפי שהיה השנה. פתיחת המועד הנוסף לבחינה בהיסטוריה תתווסף למועד אשר כבר קיים בלוח הבחינות. החלטה זו התקבלה על רקע בקשות מצד מורים ותלמידים אודות בחינת אפשרויות להקלה על ההערכות לקראת בחינת הבגרות במקצוע זה. תלמידים אשר יבחרו להיבחן בשני המועדים – הציון הגבוה מבין השניים הוא שיקבע. אותה מתכונת תתקיים השנה גם במקצוע מדעי המחשב.
כדי לאפשר לתלמידים להיטיב את היערכותם לקראת בחינות הבגרות החליט משרד החינוך השנה באופן חד פעמי כי תלמידי שכבת י"א בלבד יהיו מחויבים בהיקף של 75 שעות מעורבות חברתית, במקום 90. היקף שעות זה יהיה תקף למהלך השנים י"א וי"ב (תשע"ו- תשע"ז).
עוד נקבע כי על מנת להקל על העומס על התלמידים יימנעו במשרד החינוך ככל האפשר מלשבץ שתי בחינות חובה במהלך שבוע אחד. כמו כן, המשרד יפרסם את לוח הבחינות כבר בתחילת השנה ובפרישה שנתית מלאה. בנוסף, הוחלט לקיים חשיבה מחודשת על מודל לוח ההיבחנות.
במשרד החינוך מציינים כי העדכונים בתכנית מאפשרים את המשך הצעד הבא בהטמעת תכנית ההבחנות – למידה משמעותית, במהלך השנים הבאות. בעניין זה הוסיפו במשרד, כי לתכנית ההיבחנות חשיבות רבה, בעיקר לנוכח האתגרים הגדולים העומדים בפני מערכת החינוך בעידן הנוכחי של המאה ה-21. במסגרת התכנית בתי הספר מקנים לתלמידים כלים להתמודדות עם מיומנויות של המאה הנוכחית, בין היתר באמצעות הערכות חלופיות שיש בהן כדי לפתח כישורי חשיבה, יכולת עבודה בצוות והתמודדות עם ערוצי מידע מרובים.
צילום דוברות העיריה