ביום ראשון השבוע הגיעה קבוצת חסידי ברסלב לתיכון עירוני ד' במודיעין, בהזמנת הנהלת בית הספר. המטרה: לשמח את התלמידים לקראת פורים. כשהתלמידים יצאו להפסקה לקראת השעה עשר חיכתה להם הפתעה ברחבה המרכזית: מכונית מסחרית מעוטרת בכיתוב "נח נחמ נחמן מאומן" ועליה מדבקה "עושים שמח". בקעה ממנה מוזיקה קצבית ולצידה רקדו כעשרה "נחמנים". חלקם החזיקו בידם תופים, חלקם בדגלי ארץ ישראל ושניים מהם תקעו בשופרים גדולים.
תלמידה בבית הספר סיפרה ש"זה היה כיף גדול לפתוח בצורה הזו את חודש אדר. רקדנו גם עם המורות, צחקנו והנפנו דגלים. הייתה מוזיקת טראנס, שירי פורים וגם שירים עם מילים שכתבו הברסלבים. זו הייתה חוויה משמחת מאד".
אבל לא כולם חשבו כמוה. אחת התלמידות סיפרה כי היא וחברתה העדיפו להישאר בכיתה ולא להשתתף, אבל חייבו אותן לצאת החוצה. תלמידה אחרת מכיתה י' דיווחה כי לא מדובר באירוע חד פעמי, לדבריה במהלך השנה מגיעים גורמים דתיים מ"מדרשת להב" ומרצים בפניהם על ערכי היהדות ומסורת על חשבון השיעור. "לא נרשמתי לבית ספר דתי ולא הכל, כולל החג, צריך להיות סביב הדת", אמרה לנו. "בגלל שהמנהלת שלנו שומרת מצוות יש נוכחות גדולה יותר של רוח הדת. לא רציתי להשתתף בחגיגת הברסלבים כי אני לא מתחברת לזה, אבל לא הרשו לנו להישאר בכיתות אז חלק מאיתנו ישבנו בחוץ בצד".
"המטרה מקדשת את האמצעים"
גם בקרב ההורים הדעות חלוקות. עינת הגיבה לאירוע בפתיחות ולדעתה, כל עוד בית הספר ראה לנכון להזמין אותם וזה נעשה בפיקוח – אין סיבה מצדה להתנגד. "זו הזדמנות לקרב לבבות ולהיות פתוחים לעוד מגזרים", היא אומרת. "כמו שנאמר – משנכנס אדר מרבין בשמחה. כל עוד זה היה מפוקח וזה גרם לצחוק ושמחה, אני אומרת שהמטרה מקדשת את האמצעים".
אם אחרת לעומת זאת התנגדה לפעולת הנהלת בית הספר בתוקף. "זה חמור בעיניי. אני נגד כפייה דתית. כל אחד שיחיה לפי אמונתו, אבל בטח לא להביא את זה לבית הספר. זה לא מתאים ולא לעניין. יש לנו ניסיון מר במשפחה בנוגע לכפייה דתית. כשהייתי ילדה קטנה אחי כמעט חזר בתשובה בגלל דתיים שהיו מחכים לנו מחוץ לכותלי בית הספר. הם היו משחדים את הילדים בכיתות הנמוכות בארוחות וסיפורים מעניינים. אחי רצה לעבור לבית ספר דתי בעקבות כך וההורים שנלחצו כמעט עברו לעיר אחרת כתוצאה מכך".
בן אליעזר: "מחזקת יד המנהלים"
יעקב דאבוש, יו"ר הנהגת ההורים היוצא ואב לשני ילדים בעירוני ד', סיפר על פגישה שהתקיימה בנושא עם המנהלת גלית גולדברגר, בה הציגה את עמדתה בנושא הברסלבים. לדבריו, היא אמרה שלא הייתה בכוונתה בהזמנתם להביע אמירה חברתית או לשם אג'נדה כלשהי אלא כדי לשמח בלבד. יחד עם זאת היא לקחה לתשומת ליבה את תגובות ההורים שלא ראו את הדבר בצורה כזו.
דאבוש אמר גם שכהורה, הוא לא רואה בזה שום רע וחושב שהיה מדובר באירוע משמח ותו לא. אבל בגלל שיש הורים שרגישים לעניין, אפשר לבוא לקראתם ולהבא להזמין גורמים מעט יותר ניטרליים.
חבר מועצת העיר אבי אלבז התפלא על עצם האירוע. לדבריו, "קשה לו להאמין שזו הייתה יוזמה של בית הספר כי זה סוריאליסטי מדי". הוא גם ביקש לדעת האם מנהל החינוך בעיריה מעורב בנושא. "זה חמור בעיני", אמר. "בוודאי בבית ספר חילוני חופשי. מדובר בקבוצה שמעמדה בציבור שנוי במחלוקת, ויש כאלו הרואים בה כקיצונית והיא בהחלט לא חלק מהקונצנזוס. גם בבית ספר ממלכתי דתי אני מאמין כי לא היו קוראים להם. לא חסרים גורמים אחרים שיבואו לבתי הספר לעשות שמח. עדיף שה'נחמנים' יעשו שמח במקום אחר".
הילה בן-אליעזר, מחזיקת תיק החינוך, מה דעתך?
"אני מחזקת את ידם של מנהלי בתי הספר בעיר אשר יוזמים ביצירתיות פעילויות כאלה ואחרות, שבאות לקדם למידה משמעותית וחווייתית. אני סומכת על שיקול הדעת שלהם בבחירת פעילויות שעולות בקנה אחד עם הערכים החינוכיים של בית הספר אותו הם מנהלים".
אז אין לך בעייה עם חסידי ברסלב דווקא…
"שר החינוך הציב למערכת החינוך יעד לקידום למידה משמעותית. נושא הלימוד השנתי שנקבע על ידי משרד החינוך הוא 'האחר הוא אני'. אינני רואה פגם במפגש בין מגזרים שונים בעיר אלא ההיפך הוא הנכון, בעיר שלנו, אחת העוצמות היא במפגש בין המגזרים השונים, ובלבד שזה נעשה מתוך כבוד הדדי ללא רצון לשנות את האחר.במסגרת הפעילות שנערכה השבוע בעירוני ד' הוזמנה קבוצה של מפעילים חובשי כיפות שהוזמנו לקיים פעילות הווי של הרקדה במהלך הפסקה פעילה בבית הספר וזאת כהמחשה לערך השמחה של ראש חודש אדר. ככל שכך, אינני רואה פגם בקיום פעילות מעין זו, אלא להיפך. ראש חודש טוב לכולנו".
"למנהלת יש סמכות"
מדוברות העירייה נמסר בתגובה: "בית הספר ציין את ראש חודש אדר בפעילות לימודית בנושא שמחה. בתום פעילות בכיתות בהובלת המחנכות נערכה בבית הספר מסיבה במהלכה הושמעה מוזיקה ונערכה הרקדה. ההופעה נעשתה במטרה לקיים מופע שישמח בבחינת משנכנס אדר מרבין בשמחה. האירוע התקיים כחצי שעה ללא מגע שיחתי או חינוכי. מערכת החינוך העירונית בעד חיזוק המורשת הכרת הגוונים השונים של היהדות וחיים משותפים מתוך כבוד ושותפות בבחינת איש באמונתו יחיה וגם יכיר ויקבל את האחר".
האם בית הספר יכול להזמין לשעריו את כל מי שירצה?
"למנהלת בית הספר יש את הסמכות להזמין כל ארגון או עמותה ציונית שאינה מטיפה נגד אוכלוסיה אחרת. הזמנת הקבוצה נעשתה כחלק מפעילות פורימית שכללה ריקודים בלבד".
האם מינהל החינוך ידע על כך?
"אירוע זה נעשה בידיעת מינהל החינוך והוא עומד בנהלי משרד החינוך".
(צילום נעה יגר)