בתחילת שנת הלימודים הקודמת החל במודיעין ניסוי "הילקוט הדיגיטלי". כחלק מניסוי ארצי, הבוחן שילוב עזרים דיגיטלים במערך הלימודים, הוכנסו למספר בתי ספר בעיר עשרות מחשבי ירך (לפטופ). התוכנית החלה עם בתי ספר יסודיים בכיתות ה'-ו' והיא תתקדם לחטיבות הביניים ובסופו של דבר תגיע לתיכונים. לצד "ניסוי הכלים" על התלמידים נבדקות גם דרכי שיפור מיומנויות המורים, התאמת ההוראה להטרוגניות ושונות התלמידים ויצירת רצף של למידה בכיתה ובבית. לצד המחשבים מסופקים לכיתות גם מקרן ומסך, אמצעי החשכה ואודיו. כל בית ספר בוחר בעצמו את ספק הספרים הדיגיטליים.
המורה כבר לא במרכז
הגענו לבית הספר היסודי "רמון" המשתתף בניסוי כדי לעמוד על הדברים מקרוב. את הסיור ערכו לנו המנהלת פנינה שוויקי, רכזת התקשוב נופר טובל ו"מדריכת אשכול התקשוב" יונית בטיטו. ספק התוכן של בית הספר הוא "עת הדעת", כאשר בניסוי משתתפים 178 תלמידים. בשנה שעברה הוא התקיים במתמטיקה, השנה גם במקצוע האנגלית.
למה בחרתם ב"עת הדעת"?
שוויקי: "בהתאמה לעידן שאנו נמצאים בו של התפוצצות ידע, כדאי שהתכנים שאנו לומדים איתם יהיה אפשר לערוך בהם שינויים. בספרים אלה ניתן לעדכן את המהדורות בקלות ולערוך שינויים בתכנים. העבודה אינה ליניארית כמו בספרים רגילים. המורה יכולה לבחור לקחת משלושה שיעורים שונים תכנים שונים ולאחד אותם לשיעור אחד בהתאם לרמת התלמידים. בנוסף יש את הגמישות המערכתית של ניהול הלמידה בהתאמה אישית. בכל זמן נתון המורה יודעת מה הילד עושה, מה קצב ההתקדמות שלו, האם הצליח או נכשל והיא יכולה לתת לו משוב מכוון בזמן אמת בצ'אט און ליין. מתוך מערכת ניהול הלמידה המורה מקבלת דוחות ובהתאם להם יודעת על מה לשים דגש בשיעור הבא. השיעור העתידי שהיא בונה לתלמידים מותאם לרמת ההתקדמות הכללית של הכיתה וגם ניתן לעשות התאמות אישיות. יש גמישות רבה. בזמן השיעור היא יכולה לקרוא לקבוצה קטנה לשבת איתה או לעבוד עם תלמיד באופן יחידני".
מה השוני בתהליך הלמידה?
" המורה היא לא מקור הידע עבור הילדים כפי שהיה עד היום. היא מבנה אותו יחד איתם באמצעות הטכנולוגיה. הילדים לומדים באמצעות התנסות וחקר עצמי ומשכללים את הליך הסקת המסקנות. תפקיד המורה מתבסס על הנחייה, תיווך להגעה למקור הידע וסיכום של הדברים והעלאתם לדיון. בעזרת הוראה מובנית מתפנה למורה זמן להבניית הידע באופן אישי. כמו כן יש למידה שיתופית בין כל התלמידים. יש גלריה משותפת והתלמידים מעלים לשם תוצרים. בתוך הכיתה יש תלמידים ברמות שונות, אבל אין צורך להפריד ביניהם פיזית. במידה ואחד הילדים מתקשה או מצליח ברמה בה הוא נמצא מעבר לצפוי, בקלות אפשר לנייד אותו לרמה אחרת של תרגילים, מתקדמת יותר או פחות. הילדים בכיתה לא יודעים מה הרמה שלהם. כל שיעור מתנהל בשלוש רמות לימוד. גם בתרגילים שניתנים להם בזמן השיעור וגם בשיעורי הבית. לשיעורי הבית יש פרק זמן מוקצב ובזמן ההגעה לדד-ליין 'מדור' שיעורי הבית נסגר בפני הילדים והם אינם יכולים להכין אותם בשלב מאוחר יותר. כך, לפני ההגעה לשיעור, המורה יודעת בדיוק מי הכין שיעורי בית, באיזה שאלות הילדים הצליחו או נכשלו ולכוון את השיעור בהתאם לכך. המורה יודעת הכל מבעוד מועד. הילדים גם פחות מעתיקים שיעורי הבית. הם מצפים למשובים חיוביים וזה מדרבן אותם לעשות זאת בעצמם. מה גם שברגע שנסגרת המערכת, הילד לא יכול להעתיק את השיעורים ממש לפני השיעור או בהפסקה כפי שהיה נהוג בעבר".
איך זה התבצע בפועל?
"עוד לפני תחילת השנה אמרנו להורים לקנות לילדים 'קלמר דיגיטלי' שכולל דיסק און-קי, אוזניות ועכבר אלחוטי. מדובר בפריטים שעולים ביחד עשרות שקלים בודדים. בנוסף לספרים הדיגיטליים ניתן להיחשף לתכנים נוספים דרך פורטל תוכן חינוכי של משרד החינוך. כל מורה בבית ספרנו התחייב לפתח שתי יחידות תוכן נוספות ולהעלותן לפורטל".
מה עוד התלמידים לומדים במותאם לעידן הנוכחי?
"הילדים למדו לכתוב בלוג, מהי כתיבה שיתופית וגם היה ניתן להגיב על התוכן המתפרסם. הם כתבו בלוג על הספר 'שרה גיבורת נילי'. הם למדו בין היתר איך נכון יותר להגיב. למשל שלא לחזור על דברים שכבר נאמרו. וזה מדבר בשפתם, בשפה של הרשתות החברתיות ובכלל היכולת להגיב היום באינטרנט כמעט על כל דבר שמתפרסם. האפשרות להציג בפני הילדים באופן ויזואלי, שמתעדכן און ליין בעל פוטנציאל למידה והטמעה גדול ביותר. למשל כשמורה לימדה את הנושא קיבוץ גלויות לקראת יום השואה – היא בנתה מסמך שיתופי. הילדים העלו למחשב את ארץ המוצא של סבם וסבתם, מה מזג האוויר שם והצעות לחופשה. בלחיצת כפתור הם ראו את מה שחבריהם העלו באופן ויזואלי על מפת העולם. כשהם למדו על מגילת רות ביקשנו מהם לצלם סרטון על סיפור מהגילה והם הפיחו בו חיים, המחיזו, צילמו ויצרו סרטון בעזרת תוכנת 'מובימייקר' והציגו אותם בכיתה. הם לא מפחדים להתנסות. אנו משתמשים בדיגיטציה לא רק בפן הלימודי. למשל הבחירות למועצת התלמידים נעשו בעזרת תוכנת גוגל דוקס וקיבלנו את התוצאות און-ליין, מה שהפך את התהליך להרבה יותר מהיר ויעיל".
מעורבת בזה הרבה חומרה…
"נכון. יש לנו עגלות מלאות במחשבים ניידים חדישים עם וינדוס 8. יש תלמידים שנקראים 'נאמני מחשב' והם אחראים להוציא אותם מהעגלה לפני השיעור. על כל מחשב יש מדבקה עם מספר שמייצג את המספר שהתלמיד נמצא ברשימה השמית והוא אישי, ולהחזירם לעגלה בתום השיעור. העגלה נטענת במשך הלילה".
פחות הפרעות בשיעור
אז איך מתנהל השיעור? לשם כך הגענו בעצם. כדי לראות בעיניים. כל שיעור מחולק לפתיח, התנסות כיתתית, דיון, עבודה עצמית וסיכום. השיעור נפתח בהקרנת סרטון על מסך גדול מעל הלוח. הסרטון מציג סיטואציה מחיי היום יום ומגולל בקצרה את נושא השיעור מבלי לומר זאת במילים. התלמידים מבינים הכל מתוך צפייה.
השיעור שהצטרפנו אליו היה שיעור מתמטיקה בנושא מרובעים. בסרטון הציגו חבורת מרובעים מונפשים שהולכים למסיבה. בתום הסרטון המורה שאלה את הילדים "מה הנושא שאנו הולכים ללמוד היום?" וכמעט כולם ענו בפה מלא: "מרובעים"!. המורה לא הוסיפה מילה אלא רק הפנתה אותם למחשב האישי המונח לפניהם וביקשה מהם להיכנס למדור ההתנסות. זה היה השיעור הראשון השנה וחלק מהתלמידים קראו למורה וביקשו סיוע למצוא את המקום הנכון. שם הופיעו בפניהם שאלות מכוונת. הראשונה הייתה: "הרכב מזוגות הצלעות השוות מרובע". בשאלה הבאה התבקשו התלמידים לענות האם לדעתם אפשר להרכיב מהצלעות מרובע אחר ושונה במידה וכן לנסות להרכיבו וכן הלאה.
מטרת ההתנסות היא להביא את התלמידים ללמוד את החוק או ההכללה הנוגעת לנושא. במקרה של אותו שיעור התלמידים היו צריכים להגיע להכלה במשפחת המרובעים: בעזרת שני זוגות של צלעות שוות אפשר להרכיב יותר ממרובע אחד. בתום ההתנסות מתקיים דיון כדי לוודא שכל התלמידים הסיקו את המסקנה המתבקשת ומיד לאחר מכן מגיע שלב העבודה העצמית, שם נכנסת לתוקף החלוקה לרמות. בסוף השיעור המורה מקיימת סיכום עם התלמידים. את שיעורי הבית המורה יכולה להביא גם מהספר הדיגיטלי, מהאינטרנט, בעצם מכל מקום ברשת.
נופר, האם זה מה שיוזיל את עלויות ספרי הלימוד?
"לטווח הארוך אני מאמינה שכן. בכל זאת יהיה צריך להמשיך לשלם לספקי התוכן עבור הוצאת הספרים ורכישת המערכת. אנו מאמינים כי בעתיד, אמצעי הקצה יהיו אישיים וכל ילד יגיע עם מחשב, טאבלט או כל אמצעי אחר מהבית".
ניתן להרגיש בפועל בשינוי לטובה בלימוד הילדים?
"הילדים שלמדו מתמטיקה מספרים דיגיטליים הציגו שיפור בהישגים שלהם ביחס לשנה הקודמת. הילדים מרותקים ומאד רוצים לקחת חלק בחוויית למידה זו, זו חווית לימוד שמדברת אליהם. המשימות שהם מקבלים שאובות מעולם התוכן היומיומי העכשווי מה שהופך את הלמידה לאותנטית ורלוונטית. למשל בשנה שעברה, בזמן המונדיאל, באחד השיעורים השתמשו בנושא זה כדי ללמד אותם איך עושים ממוצע וזה נתן להם מוטיבציה גדולה מהרגיל ללמוד את הנושא. יש גם פחות הפרעות בשיעור".
ובטח יש גם חסרונות…
"למרות שהותקן אצלנו סיב אופטי ויש לנו פס גלישה הכי רחב שיש עדיין אנו תלויים ברשת האינטרנטית ולעיתים זה יכול להיות איטי או להיתקע. אבל לרוב זה לא קורה וגם מחשבים לפעמים נתקלים בבעיות טכניות. יש לנו טכנאי בבית הספר שמטפל בהן. זה במינונים נמוכים. מדובר במחשבים חדשים. האתגר העיקרי הוא של המורה. המורים היום בשיטת הלימוד הדיגיטלית צריכים לחנך בניגוד למה שהם חונכו. האתגר הוא לשחרר את השליטה, להבין שהם לא מקור הידע כפי שחונכו וגם כל שינוי הוא לא פשוט. לוקח זמן להסתגל. המורה לומדת להבין שלפעמים הילדים יודעים יותר טוב מאיתנו. אבל כמובן יש דברים שהמורה יודעת מעבר לתלמידים וטובה בהם וזה מחפה על הפער".
יש טיפים למנהלים שיאמצו את השיטה בבית ספרם?
"הכשרת לבבות של הצוות המחנך. בגלל ששינוי זה מפחיד בחרתי בהשתלמות מוסדית לפיתוח מקצועי שמקצים לנו מ'אופק חדש' להחדרת מחשבים בבית הספר כדי שנדבר באותה שפה. המורים עברו הדרכות מספקי התוכן והגיעו אלינו מדריכים ומומחים ממשרד החינוך. תחילה הם לימדו את התלמידים והעבירו שיעורים לדוגמא למורים".
בתמונה: כך לומדים ב"רמון". היום 178 תלמידים, מחר כולם (צילום איילת לוין)