חברו הבעייתי של התלמיד

איילת לוין
2014-05-07 01:00:00
2014-05-07 01:00:00

בני ארבע משתמשים במכשירים הסלולאריים ובמסכי הטאבלט לצורכי משחק, הטלפון הנייד הוא אחד מארסנל הצעצועים שלהם. הורים לילדים שנכנסים לשורות בית הספר בכיתה א' מציידים אותם במכשיר סלולארי כדי שיוכלו להיות זמינים עבורם בכל עת וכך הילדים מתרגלים להיות מחוברים למכשיר במהלך כל היום. בשביל ההורים הוא מהווה מכשיר קשר ובשבילם הוא גם כלי להתחבר לעולם החיצון ולא רק להורים, לחברים – דרך וואטאספ ורשתות חברתיות, כלי משחק, וכזה שמאפשר להם לגלוש ברחבי הרשת לרוב לכל עמוד שיחפצו. מתבגרים רבים צמודים למכשיר ימים כלילות ולעיתים זה אף גובל באובססיה, אם אתה לא שם, אתה לא קיים. וכך זה ממשיך לחיים הבוגרים וכולנו נשאבנו לעולם הזה. אי אפשר להתכחש למכשירים הללו בעולם המערבי והוא חלק משגרת היום שלנו. מצד אחד הולכים עם הקדמה ויש לה את יתרונותיה מצד שני היא לעיתים משתלטת על כל חלקה טובה וכך קורה גם בחלק מכיתות הלימוד.

בעבר היינו מחליפים פתקים כתובים על דף נייר בין האחד לשני, אבל הסיכון להיתפס היה גדול יותר. היום, לדברי תלמידים ששוחחנו איתם מחטיבות הביניים ותלמידי תיכון במודיעין, חלק מהם משתמשים פעמים מרובות במכשיר במהלך השיעור, להעברת מסרונים, גלישה בפייסבוק ובאתרים אחרים. אחת התלמידות סיפרה כי אף ראתה כאלה שמשתמשים במכשיר בעת מבחן. וחלק מהם נשמעים להוראות צוות המחנכים ומשאירים אותו בתיק סגור או במצב שקט במהלך השיעור. האם מכת מדינה או תופעה נורמטיבית שנמצאת בשליטה? בדיקה במספר בתי ספר בעיר גילתה שמספר הפעמים שתלמידים נתפסים בעת השיעור עם המכשיר הן מעטות. אחת הסיבות לכך (כך נאמר על ידי תלמידים) היא כי המורות פשוט לא תופסות אותם בשעת מעשה, והסיבה הנוספת היא כי התלמידים ממושמעים לרוב. המכשיר הוא תוספת אפשרית לבעיית התנהגות כמו איחורים, הפרעה בשיעור בעת פטפוט, חיסורים וכדומה, כמו תופעות אחרות – לעיתים כך ולעיתים כך התלמידים נשמעים ולעיתים לא.

חוזר מנכ"ל משרד החינוך קובע כך: "כל שימוש בטלפון נייד בזמן השיעור ובזמן בחינות אסור בהחלט. יש להשאיר את המכשיר בתיק כשהוא במצב סגור וכבוי. אין להציבו בשום אופן על השולחן בכיתה. השימוש במכשיר במהלך פעילות מחוץ לבית הספר יעשה בהתאם להוראות הצוות. צילום בזמן שיעור באמצעות הטלפון הנייד אסור בהחלט. צילום במהלך פעילות מחוץ לביה"ס ייעשה בהתאם להוראות הצוות ובתנאי שלא יפגע בכבודו של המצולם ובצנעת הפרט שלו".

חוזר המנכ"ל קובע גם כי הנהלת בית הספר רשאית לאסור הבאת מכשירים ניידים לביה"ס או להגביל את השימוש בהם בהתאם להחלטות הצוות. מה שלא קורה באף בית ספר במודיעין.

וזה המצב במודיעין

יצאנו לבדוק מה המצב במודיעין. בכל בתי הספר שבדקנו (שבעה) מותר להביא את הטלפונים הניידים ליום הלימודים, אך אסור להשתמש בהם במהלך השיעור ומותר בהפסקות, יש המחמירים ואוסרים על שימוש במכשיר בשעות הלימודים בתוך ומחוץ לכיתה, הטלפונים צריכים להימצא בתיק בזמן השיעור מכובים וב"ברנקו וייס" מגדילים ראש והתלמידים מפקידים את הניידים אצל המורה בתחילת השיעור ומקבלים אותם בסופו.  

  • בבית הספר "האלה" מותר להביא טלפונים לבית הספר ומותר לדבר בהפסקות. בנוסף, בית הספר מקיים מספר שיעורים בהם התלמידים יכולים להיעזר בטלפון. עם זאת, ביתר השיעורים הטלפונים צריכים להיות סגורים בתיק.
     
  • בבית הספר "אבני חן" אפשר להביא את הטלפונים ולהשאירם בתיק, אסור להשתמש בהם בשעות הלימודים. אם יש ילד שצריך לדבר עם ההורים הם יכולים לדבר עם ההורים באמצעות טלפון בית הספר.
     
  • בבית הספר "עידנים" לא משתמשים במהלך היום בטלפונים שנותרים כבויים או על מצב שקט. מותר להפעילם רק בצאת התלמידים משטח בית הספר.
     
  • על פי תקנון בית הספר "משואות נריה" אין להשתמש בטלפון סלולארי במהלך שעות הלימודים בבית הספר, בכל מקרה שהילד צריך להשתמש בטלפון ללא דיחוי הקצו בבית הספר שטח מיוחד ליד המזכירות לשיחות דחופות. בנוסף בבית הספר יש טלפון ציבורי לרווחת התלמידים וכן יש טלפון קווי שבית הספר הקצה במיוחד לתלמידים והוא מיועד עבורם לשיחות דחופות.
     
  • בתיכון "ברנקו וייס" בתחילת כל שיעור מוסרים התלמידים את הטלפון שלהם למורה כשהוא מכובה. אם יש צורך מיוחד התלמיד יכול בתיאום מראש עם המורה להישאר עם הטלפון במהלך השיעור לקבלת שיחה דחופה. בהפסקות מותר לתלמידים להשתמש בטלפון.
     
  • בתיכון עירוני א' אין להשתמש בסלולארי בכיתה בזמן השיעור אבל מותר בהפסקות. במקרים קיצוניים לוקחים לתלמיד את הטלפון וההורים באים לקחת הטלפון חזרה.
     
  • בעירוני ב' לא מאשרים שימוש במכשיר סלולארי במהלך השיעור. התלמידים רשאים להשתמש בו בהפסקות.

מדוברות העירייה נמסר: "מינהל החינוך מאמין כי בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בכל הקשור לטכנולוגיה זמינה ומאמין בשימוש מושכל בטלפונים הסלולאריים לשם קידום הלמידה בבית הספר. בתי הספר כתבו בשיתוף עם מועצת התלמידים והנהגות ההורים תקנונים על התנהגות והתנהלות בבתי הספר. על פי תקנונים אלה על התלמידים להיכנס לשיעורים כאשר הטלפונים הסלולאריים שברשותם מכובים. בתי הספר מאמינים כי התלמידים בוגרים דיים כדי להבין שהשימוש בטלפונים פוגע במהלך התקין של השיעור ולכן אין להשתמש בו. ראוי לציין כי על פי הנחיות ארגוני המורים יש איסור על החרמת הטלפונים הסלולאריים מהתלמידים, אלה אם מדובר במקרים קיצוניים ביותר."

דיברת? זה העונש האפשרי

אז מה אפשר לעשות נגד תלמיד שהפר את האחד החוקים הסלולאריים? מסתבר שמדובר בקשת רחבה של אפשרויות:

א.      שיחת בירור עם התלמיד.

ב.      הפקדת המכשיר במזכירות ביה"ס או בחדר המנהל, במקום קבוע, נעול ובטוח, והחזרתו בסוף יום הלימודים לידי התלמיד או לידי הוריו.

ג.       יידוע/ הזמנת ההורים.

ד.      במקרים של שימוש חוזר בטלפון נייד בזמן שיעור ניתן להעניש בהתאם להחלטות בית הספר בנוגע להפרות משמעת, לרבות כתיבת עבודה בנושא.

על פי הנחיות ארגוני המורים, לעומת זאת, יש איסור על החרמת הטלפונים הסלולאריים מהתלמידים, אלה אם מדובר במקרים קיצוניים ביותר. זאת כתוצאה מפעמים בהם מכשירים נלקחו על ידי המורים, אבדו או נפגמו ובגלל שאין ביטוח במקרה כזה – ארגוני המורים הלכו על הגישה הבטוחה שאוסרת החרמה ומעדיפה שהתלמיד יחזיר את המכשיר לתיקו.

(צילום אילוסטרציה: photobucket)

כתבות נוספות

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

השור הזועם

טלי משה, מדריכת ריצה ממודיעין, הובילה עוד ריצת שטח שגרתית בגבעות הדרומיות, כאשר מתוך עדר הפרות הרועה במקום הגיח פר ונגח בה: "עוד סנטימטר היה קורע את העורק הראשי"

המשך קריאה »

נחושים עד לפודיום

איילת גנלץ ויואב הגדוש ממודיעין זכו השבוע במדליות באליפות העולם בג'ודו לספורטאים עם צרכים מיוחדים: "שום דבר לא עוצר נחישות, חלומות ולב ענק"

המשך קריאה »