בית הספר "אלונים" בשכונת מוריה הוקם לפני חמש שנים. לפני שנפתחו שעריו התכנסו צוות בית הספר עם ההורים והחליט כי הוא יושת על שלושה יסודות: אדם, חברה וסביבה. "חשוב לנו לפתוח את הילדים להבנה שהם לא לבד בעולם, מאד נוח בימנו להיות מרוכזים ועסוקים בעצמנו ולכן אנו מחנכים את הילדים להיות חלק פעיל בקהילה ובסביבה, מה שמנגד נותן להם תחושת שייכות גדולה יותר", מסבירה מנהלת בית הספר מיכל מילר. דוגמא לפעילות חברתית המחברת את הילדים למקום היא ב"צעדת אמיר" של תלמידי שכבת ד', אל מקום הנצחתו של אמיר בן-אריה מרעות שנרצח על ידי מחבלים בשנת 2003. דוגמא אחרת היא סניף של הצופים, שבקיץ האחרון קיבל גושפנקא רשמית כשבט עצמאי. "זיהינו שלא הרבה ילדים הלכו לצופים והבנו כי זה בגלל שהפעילות שלהם מתקיימת רחוק מדי עבורם, לכן הקמנו שבט צופים בתוך בית הספר" מספרת מילר.
הערך השלישי נראה כמושקע מכולם, הסביבה. "אלונים" פועל במספר אפיקים כדי להביא את הטבע והחקלאות לתוך מסגרת הלימוד. יש בבית הספר מרחב חקלאי עליו ממונה המורה לסביבה אור שיבר. במרחב הזה הילדים לומדים באופן פעיל ולא עם לוח ומחברות, הם מגדלים גידולים חקלאיים מגוונים ותוך כדי צפייה ועבודה הם לומדים גם מה מפריע לגידולים להתפתח, מה מעודד את גדילתם, כיצד בני האדם משפיעים על הסביבה, שיטות הדברה ועוד. הילדים גם נהנים מהתוצרת בשיעור, על שולחן העבודה הם קוצצים ואוכלים מהירקות והפירות השונים כגון: אבטיחים, מלונים ורימונים, סלט המורכב מלפפונים, כרובית, אפונה ריחנית, לימון ועוד.
במתחם הסביבה של בית הספר נמצאת גם גינה קהילתית שפעילה בשנה האחרונה, יוזמה של הנהגת ההורים. אחת לשבוע מגיעים אליה הילדים עם הורים, הסבים והסבתות לפעילות של כיף.
בנוסף ללמידה חווייתית בבית הספר מלמדים שעה שבועית נוספת לכל שכבות הלימוד בנושאים שונים הנוגעים לאיכות הסביבה, מעבר למה שמשרד החינוך מנחה בשיעור מדעים.
בבית הספר יש גם "כיתת מנהיגות סביבתית", העובדת בשיתוף פעולה עם קרן קיימת לישראל שאנשיה נפגשים איתם אחת לחודש. בזכות עבודתם הם קיבלו תעודת הערכה מהארגון.
ואם זה לא מספיק בנוסף לוועדות תלמידים שונות כמו שיש בכל בית ספר יש להם וועדת סביבה, כשאירוע הדגל שלהם הוא שבוע אהבה לטבע ולסביבה, אותו הם מארגנים וחוגגים בט"ו בשבט. האירוע הוא חגיגה והילדים הם המפעילים בתוך בית הספר וגם בהדרכות שהם מעבירים בגנים הצמודים לבית הספר.
"בסופו של דבר כל זה נעשה במטרה לחנך את התלמידים", אומרת מילר. "אנו רוצים שהם יהיו אזרחים פעילים בתחומים שונים, שעושים ולא רק מקטרים על המציאות. במסגרת המנהיגות הסביבתית למשל הם מעשירים את הידע שלהם ויכולים להפוך לחלוצים ופורצי דרך במסרים חשובים. זה הופך אותם גם למתבוננים פעילים בנעשה סביבם. זה מתחיל בדברים הכי קטנים כביכול. למשל אחת מהקבוצות למדה על ציפורים, בזמן ששהו בתצפית על ציפורים הם ראו שהן נכנסות לנקזי המים שבקיר, היום כשהם יסתכלו על הנקז הם יידעו שזה לא סתם חור בקיר אלא גם בית של מישהו".
עבודה עברית בגן הירק, כמו פעם (צילום: דובר העיריה)