בשנים האחרונות עלה לשיח הציבורי שוב ושוב נושא המחסור הכרוני ברופאים מומחים, גם באזור המרכז וגם בפריפריה, שיוצר מצב אבסורדי בו מטופלים נאלצים להמתין לתור במשך חודשים ארוכים ללא טיפול (ראו מסגרת).
תופעה זו לא פסחה מן הסתם גם על מודיעין, אולם נראה שבשנה האחרונה המצב רק הלך והחריף. שוחחנו השבוע עם עשרות תושבי העיר, שכולם סיפרו את אותה שורה תחתונה – אין תורים זמינים.
תופעה זו בולטת במיוחד בקרב מטופלי קופת חולים מכבי בעיר, באופן טבעי, משום ש-70% מתושבי מודיעין חברים בקופה, אולם קיימת גם בשאר קופות החולים הפועלות בעיר. תושבי העיר מספרים כי לעיתים הם מעדיפים לצאת מחוץ לעיר כדי לקבל טיפול מבלי לחכות לו במשך חודשים ארוכים, וחלקם אף מספרים כי פנו לקבלת טיפול פרטי, לאחר שהתייאשו מלמצוא תור זמין.
גידול רק במספר הלקוחות
כאמור, הסיטואציה האקוטית ביותר בעיר היא בקרב הרופאים המומחים של קופת החולים מכבי. שקמה ויסמן, תושבת העיר, מספרת: "הייתי הראשונה להמליץ על הקופה, אבל נראה שהסניף פה לא עומד בעומס. הילד שלי שבר את האצבע, עבר קיבוע ב'טרם' עם הפניה לאורתופד, אין תור לאורתופד שבועות קדימה. גם בשביל להיכנס בין התורים כמקרה דחוף לוקח כשבוע. הציעו לי לנסוע לירושלים, שזה הזוי. להשיג את הסניף בעיר בכלל בלתי אפשרי. חזרו אלי רק אחרי שהגשתי תלונה למוקד הארצי".
עוד מוסיפה ויסמן כי "נכנסתי לקבוע תור לנוירולוג, אבל התור הקרוב הוא רק באמצע אפריל. ככל הנראה אצטרך להגיע ללוד או לרמלה. נכנסתי למכבידנט כדי לקבוע בדיקות שיניים לילדים, אבל התור הכי קרוב הוא רק במרץ. אני בודקת את המצב בערים קרובות ורואה שבשוהם יש המון תורים לחודש הקרוב. מה, בשוהם הורים לא לוקחים את הילדים לרופא שיניים? או שפשוט הקופה פה בעיר לא מצליחה לתת מענה לכמות האנשים? זה מאכזב. ברור לי שיש פה חוסר ארצי, אבל עובדה שבערים אחרות יש תורים קרובים יותר בכל התחומים".
ג', מבוטחת נוספת במכבי, סיפרה השבוע למודיעין NEWS: "אני טוענת שפה בעיר יש בעיה גדולה יותר למכבי בשל המעבר המסיבי של אנשים לקופה. בתקופת הקורונה מכבי תפקדו בצורה הכי טובה, מה שגרם להרבה אנשים לעבור אליה בשנה וחצי האחרונות, אבל מספר הרופאים לא גדל ולא מספר ימי העבודה שלהם. אי אפשר להשתמש בקורונה כמנוף להרחבת הקופה ולא לתת מענה ליתר התחומים. גם אתמול, בשיחה עם מזכירת הסניף פה, היא אמרה לי בגאווה שמכבי גדלו מאוד השנה. גדלו בלקוחות, לא במענה. לי זה ממש לא עוזר".
מבוטחת נוספת תושבת העיר אמרה: "הם מאוד התדרדרו. בשנה האחרונה כל דבר שהייתי צריכה נאלצתי לפנות לפניות הציבור. לא היו תורים לשום רופא מומחה עבורי או עבור הילדים בטווח של כמה חודשים קדימה. לקח להם הרבה יותר מדי זמן והתשה לאשר לי טיפול רפואי מסויים, וגם פניה למנהל המרחב לא עזרה. הוא התחיל עם כוונות טובות ובאמצע הטיפול נעלם, התייאש או לא יודעת מה קרה שם".
תור לכירורג שד רק בעוד 8 חודשים
כאמור, אמנם הבעיה חמורה במיוחד עבור מבוטחי קופת חולים מכבי בעיר, אבל גם מבוטחי שאר הקופות מדווחים על סיטואציה דומה. "אני לאחרונה מתמודדת עם ממצאים במוח, בברך, בכבד ובשד", סיפרה אחת מהם השבוע. "נתחיל בזה שיש בעיר 22 רופאי משפחה, אבל אולי חמישה מקבלים חברים חדשים. הרוב כבר 'סתומים' ולא מסוגלים לקבל עוד מטופלים. צריך לחכות שבוע לרופא משפחה. הרופא שלי כל הזמן איתי בטלפון בהתכתבות, הוא מנסה מאד לעזור אבל במצבי אני צריכה ליווי אישי יותר. אחרי שקיבלתי הפניות טלפוניות התחלתי לרוץ: לאורתופד, לכירורגית שד, לנוירולוג מח, לראומטולוג ולרופאת כבד. התורים בעיר הם רק לעוד כמה חודשים. לא הייתה לי ברירה, בכל התורים, בלי יוצא מהכלל, שילמתי באופן פרטי כדי להגיע כמה שיותר מהר לרופאים מומחים טובים. כולם, אגב, מחוץ למודיעין. ואני שואלת למה? למה אני, במצב של לחץ נפשי מהממצאים, צריכה לנסוע מרחק כזה לירושלים/ תל אביב/ הרצליה כדי למצוא שירות? מה, אני גרה באילת? אני גרה במודיעין, מרכז הארץ, עיר של 100 אלף תושבים. שמישהו כאן יתעורר. למזלי, אני קצינת משטרה ויש לי ביטוח פרטי מהמשטרה שמזכה בחלק ניכר מהתשלומים. מסכן מי שבמצבי צריך שירות ולא יכול לממן. זאת רפואה לעשירים בלבד, כל פגישה 1,200 שקל, ואם לא אשלם אז בתוך שנה אהפוך לגופה ללא אבחון, כי כל התורים הם רק לעוד 5-8 חודשים. פשוט מזעזע".
מבוטחת נוספת של אחת מקופות החולים בעיר הוסיפה: "תור לכירורג שד רק בעוד שמונה חודשים, לאורתופד ורופא עור שלושה חודשים, רופא שיניים רק בעוד חודשיים, המתנה לשיננית זה סיפור של ארבעה-חמישה חודשים ולפסיכיאטר יש תורים רק לעוד חצי שנה".
ד', מבוטחת נוספת, סיפרה כי נאלצה לנסוע לאזור המרכז לאחר שגם היא נתקלה בבעיה: "הבת שלי החלה לסבול מבעיית עור, והתור הקרוב ביותר שמצאתי היה למרץ, וברעננה. אותו דבר לרופא שיניים. רציתי בספטמבר לקבוע לילדים תור ומצאו לי תורים רק לאפריל. החלק המכעיס הוא שברגע שהתלוננתי התקשרו אלי ופתאום מצאו לי תורים בטווח של שבועיים. הגעתי למצב שישנן בעיות רפואיות שאני לא מטפלת בהן, כי התורים כל כך רחוקים, גם מבחינת תאריך ולעיתים גם מבחינת מרחק גיאוגרפי, שזה נראה לי אבסורד. אפילו לרופאת המשפחה או רופא הילדים התורים לעיתים הם בטווח של 7-10 ימים קדימה, גם תור פרונטלי וגם תור טלפוני".
מבוטח נוסף סיפר כי הבעיה מתקיימת גם במקרים בהם נדרש טיפול מהיר יותר: "כל תור שניסיתי לקבוע בשנתיים האלו של הקורונה, לרופאי משפחה או רופא מומחה, לקח בין שבועיים לחודשיים. לבת שלי לקח חודש כדי להשיג מכתב סיכום מאורתופד. כשהיא הייתה צריכה באופן בהול מרשם למשככי כאבים בגלל בעיה בכתף היינו צריכים לנסוע ללוד, כי רק שם היה תור פנוי קרוב לרופא".
אם לא די בכך, מסתבר שגם לאחר שחיכו במשך חודשים לתור פנוי, כלום לא מבטיח שהפגישה עם הרופא המומחה אכן תתקיים. "קבעתי תורים לי ולילדים, חיכינו כמה חודשים ובכל פעם יום-יומיים לפני התור מתקשרים לבטל. פעם זה בטענה שהרופא יוצא לחופש, פעם אחרת כי יש מרוץ בעיר, ובפעם נוספת הרופא בימי מחלה. וכשאני מבקשת לקבוע תור חדש, אז במרפאה טוענים שאין תורים זמינים לתקופה הקרובה. פניתי בנושא גם לפניות הציבור של משרד הבריאות, שיצרו איתי קשר, העבירו את הפניה לקופת החולים ופתאום נמצא תור פנוי לרופא נשים במקרה הזה. ממש אכזבה מהשירות, זה לא היה ככה לפני שנה".
מקופת חולים מכבי נמסר: "אנו גאים בעובדה שלמעלה מ-50,000 מתושבי מודיעין בחרו להיות חברי מכבי, בזכות הסטנדרטים הגבוהים של הרפואה והשירות. תנופת הפיתוח המשמעותית, והגידול המאסיבי באוכלוסיית העיר, מחייבים אותנו לגייס רופאים מומחים נוספים ואנו פועלים באופן שוטף בנושא זה. במקביל, אנו פועלים לתוספת שעות בקרב הרופאים הקיימים ולהגברת הזמינות. בנוסף, במהלך החודשיים הקרובים עתיד להיפתח בית רופאים חדש בשכונת הציפורים לרווחת החברים. במרכז זה ישולבו רופאים מומחים, וביניהם רופאי משפחה, נשים, ילדים ופסיכיאטריה. בהמשך ישולבו במקום רופאים נוספים. נמשיך לפעול על מנת להעניק לתושבי העיר שירות מיטבי ואיכותי"
קופות החולים כללית ומאוחדת לא הגיבו השבוע לפניות מודיעין NEWS.
מצוקה במספרים
כידוע, מצוקת התורים לרופאים מומחים היא לא תופעה ייחודית למודיעין, גם אם נדמה כי בעיר המצוקה קשה יותר מאשר באזורים אחרים בארץ. לפני כחודשיים פרמו חדשות 12 כתבה בנושא, בה נטען כי אחת הסיבות למחסור ברופאים מומחים היא ביטולו לפני כשנתיים של המענק המיוחד לרופאים העובדים בפריפריה, שעמד על 300 אלף שקל לרופא. ד"ר איתי גור אריה, יו"ר ועד האגודה הישראלית לכאב, סיפר בכתבה שכיום כרבע מיליון ישראלים זקוקים לטיפול, כאשר בכל הארץ ישנם רק 100 רופאים מומחים לנושא. יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופסור נדב דוידוביץ, הוסיף כי "כדי להתמודד עם בעיית התורים אנחנו חייבים לתקוף את זה ברמה המערכתית. כשאתם עוברים טיפול או אבחון בבית חולים ציבורי, אז קופת החולים שלכם משלמת לבית החולים עבור השירות הרפואי שקיבלתם. אבל אם בתי החולים חורגים ממכסה שנתית שהוקצבה להם עבור שירותים לאותה קופה, הם חייבים לגבות מחיר מופחת, הפסדי עבורם, ולכן הם קובעים תורים ארוכים, כדי שהמטופלים יתייאשו ויוותרו".
מכתבה שפרסם האתר YNET בחודש אוגוסט השנה, עולה כי זמני ההמתנה הארוכים ביותר לרופאים ולאבחוני ילדים נמצאו בקופת החולים מכבי. הדו"ח המעודכן של משרד הבריאות, שהתפרסם לפני קרוב לחצי שנה, סקר את זמני ההמתנה בחודשים ינואר-מרץ אשתקד, כאשר זמן ההמתנה הממוצע מפתיחת התיק ועד לאבחון של רופא מומחה במכבי עמד על 2.5 חודשים, זאת לעומת 1.75 חודשים במאוחדת, 2.09 בלאומית ו-2.38 בכללית. גם זמן ההמתנה מפתיחת התיק לאבחון בפיזיותרפיה במכבי היה הארוך ביותר: 1.2 חודשים בממוצע ארצי, לעומת 1.09 במאוחדת, 0.85 בלאומית ו-0.76 בכללית. פערים דומים נמצאו גם בזמני ההמתנה לפסיכולוגים התפתחותיים לילדים, קלינאי תקשורת ורופאים מומחים בתחומים נוספים.