פחות משנה עברה מאז אותו בוקר בחודש יולי, בו נמצאה גופתו של תנ"צ אפרים ברכה בתוך מכוניתו, בשולי העיר, לא רחוק מביתו. בתוך דקות שטפה הידיעה את כל הכותרות והמדינה כולה עסקה בנושא. ברכה, הקצין המוערך, שלח יד בנפשו לאחר שחש כי צמרת המשטרה אינה מגבה אותו מספיק בפרשת השוחד שהציע לו הרב יאשיהו פינטו (ראה מסגרת).
בשבוע שעבר שודר בערוץ 2 סרט תיעודי בהשתתפות בני משפחתו של ברכה, אשר סיפרו את גרסתם לאירועים במסגרת הפרשה שהסעירה את המדינה והסתיימה במותו של האב ובכניסתו לכלא של הרב פינטו. לפני מספר ימים פירסם מאיר ברכה, אחיו של אפרים, את המילים הבאות בעמוד הפייסבוק שלו:
"כבוד נשיא המדינה, כפי שפורסם באמצעי התקשורת מונחת על שולחנך בקשה לחנינה של מר פינטו. אני אחיו של תת ניצב אפרים ברכה. האיש שמבקש היום חנינה ניסה להשחית את צמרת השלטון במדינה . המזל שלנו שהוא פגש באיש ישר דרך כמו תת ניצב אפרים ברכה אשר הסגיר אותו מיד. הפושע לא בחל באמצעים לפגוע בשמו הטוב ולנסות לפגוע בבני משפחתנו בשיתוף פעולה לא ברור עם עיתונאי עד שאחי לא יכל עוד לשאת זאת . האיש רצח את אחי. ועוד על מנת למלט נפשו מהעונש הצפוי לו ניסה בכל האמצעים להכפיש נושאי משרה אחרים. האיש מסוכן לציבור צריך להשאיר אותו אחרי סורג ובריח לשנים רבות. אסור לתת לו חנינה".
מאיר, מה הניע אותך לכתוב עכשיו את הפוסט הנ"ל?
"ראיתי את התנהלות המדינה לגבי הבנאדם (פינטו. ע.ק). ראיתי ששחררו אותו לחתונת בנו מיד לאחר שנכנס לכלא באיזו קומבינה שאסיר אחר לא היה מקבל בחיים. זה תמוה בעיני. הוא עוד לא חודש בבית סוהר וכבר מגיש בקשת חנינה. הוא קיבל עונש ופסק דין של שנה בכלא, אבל נראה לי שעוד לא הבין את חומרת מעשיו. הוא הוכרז כפושע וצריך לשבת את שנת המאסר. אני מכבד את החלטת בית המשפט, למרות שאני חושב שהיה צריך לשבת בכלא יותר. אם הוא יקבל חנינה אז איפה הענישה? אני מפחד שאנשי השלטון מפחדים ממנו. כאזרח המדינה וכמשפטן אני רואה את התנהלות המערכת המשפטית ומרים גבה. אני דמוקרט. אני מאמין במוסדות השלטון, אבל בכל זאת זה מריח לי לא תקין. נראה כאילו משהו מתנהל בצורה לא תקינה ולכן אני מודאג".
מבחינתם המשפחה הפרשה לא הסתיימה עם כליאתו של פינטו?
"אנחנו עדיין דורשים מהמשטרה להפיק לקחים כדי שדבר כזה לא יקרה שוב לאדם אחר. דיברתי עם שרת המשפטים שאמרה שהיא מקימה את 'ועדת ארבל', שם יצטרכו להפיק את הלקחים. צריך לתת הגנה לקציני משטרה שמעורבים בדברים כאלה, משפטית ותקשורתית. חייבת להיות הגנה לעובדי ציבור שעוברים את מה שאפי עבר. היה מסע הכפשות נגד אפי שנמשך שלוש שנים עד שהביא אותו לאן שהביא".
מה התחושות שלך לגבי התנהלות המשטרה לגבי אחיך?
"תשמע, אני לא הייתי שם כדי להגיד אם המשטרה נתנה לו גב או לא נתנה. אבל ההתרשמות שלנו היתה שזיהו את המצוקה שלו אבל אף אחד לא דאג לתת לו טיפול. אף אחד לא טיפל בנפש שלו. הטלתם עליו משימה חסרת תקדים, לא היה דבר כזה במדינה לתת לאדם להפליל את הרב שלו. כשהרב עשה לו את מה שעשה, זה טרף את כל האמונה שלו. זה ערער לו את היסוד. אפי היה אדם דתי וכולנו גדלנו בבית מסורתי. בשבילו המדינה הייתה מעל הכל. כשהוא גילה את מה שגילה, הוא מיד סיפר. אני לא מאמין שאחרים היו עושים את מה שעשה. נפגשתי איתו בשישי לפני שזה קרה וכבר אז הוא ממש התחיל לפקפק בעצמו. הוא התחיל לשאול 'אולי עשיתי משהו ואני לא מודע לזה?' אבל הוא ידע ואמר שפעל בהתאם להוראות שקיבל ועשה את מה שהוטל עליו. דיברתי גם עם היועץ המשפטי לממשלה ושמעתי ממנו שהם בדקו את כל תלונות השווא שהועלו נגד אפי וידע שלא דבק בו רבב".
איך אתם במשפחה מתמודדים עם הטרגדיה?
"ההתמודדות המשפחתית היא נוראה. הילדים של אפי היו מאוד קשורים לאבא שלהם. מאוד מחוברים אליו. קשה להם. הגעגועים נמצאים כל הזמן, לשבת להתייעץ עם אבא שלהם. הוא היה מאוד עסוק, אבל תמיד היה זמן לשבת איתו. הגעגוע אמיתי. הוא חסר להרבה אנשים. מספרים לי אפילו המתפללים בבית הכנסת שלו שהוא היה זה שמגשר על המחלוקות בין המתפללים ועכשיו הוא חסר להם. ישבנו כל המשפחה בליל הסדר וראינו כמה הוא חסר לנו. הוא היה זה שמארגן את ליל הסדר ועורך אותו. הוא לא היה האח הבכור. הוא היה צעיר ממני, אבל לקח על עצמו את התפקיד של האח שדואג לכולם. בשבילי הוא היה האח הגדול בעשייה שלו. ידעתי שגם אם היה יום בו הוא לא התקשר אלי, אז למחרת הוא יפתיע ויבוא לבקר. כך גם היה מבקר את אחותי בבאר שבע. מגיע לכמה דקות וממשיך הלאה".
* * *
בתקופה האחרונה משתדל ברכה שלא לדבר עם כלי התקשורת השונים. את הריאיון הזה מסכים מאיר ברכה לערוך אך ורק משום הסימפטיה שהוא חש לעיר מודיעין ולתושביה. "אני רואה את האנשים במודיעין שתמכו ועזרו לנו, החל מראש העיר וסגניו ועד לאחרון התושבים, וזה מחזק בי את התקווה שיש לנו מדינה טובה. תלמידי בתי ספר ובני נוער, המתפללים בבית הכנסת בו נהג אפי להתפלל, זה המריץ אותי להמשיך ולהאמין שיש דברים טובים כאן. עד היום מתקשרים אלי מתפללים מבית הכנסת ושואלים לשלומי ואם אנחנו צריכים עזרה".
כרוניקה של קריסה ידועה מראש
הפרשה שהובילה בסופו של דבר את ברכה (אז מפקד היחידה הארצית לחקירות הונאה) ליטול את חייו החלה בשנת 2012. אז דיווח ברכה למפקדיו כי הרב יאשיהו פינטו הציע לו שןחד בתמורה להעברת מידע על חקירה שבה היה מעורב.
ברכה ורעייתו צוידו במכשירי הקלטה ותיעדו העברת מאה אלף דולר מרעייתו של פינטו לרעייתו של ברכה. לטענת אנשי הרב פינטו מדובר היה ב"סיוע חירום אישי" לברכה ולמשפחתו. ב-14 באפריל 2015 הורשע פינטו במתן שוחד לברכה. על פי הודעות פרקליטות המדינה והמשטרה, לא נמצא בסיס לחשד לעבירות פליליות מצידו של ברכה, אולם עד היום יש גורמים בתקשורת הטוענים כי כן התנהלה במח"ש חקירה נגד ברכה ואף כי הוא עמד בפני מעצר.
ברכה היה נתון ללחצים כבדים ולפרסומים מכפישים בתקשורת על חלקו בפרשת הרב יאשיהו פינטו. נגד ברכה צצו האשמות שקיבל טובות הנאה מאנשי פינטו, דבר שלא הוכח מעולם. גם הודעות ה-SMS של כתב מעריב אבירם זינו והכותרת באתר של יואב יצחק ש"ברכה הוא מסוכן לציבור" לא ממש עזרו לשלוות נפשו של החוקר מס' 1 של משטרת ישראל. הלחצים הקשים שברו אותו והובילו להתאבדותו.
בתמונה מאיר ברכה. צילום אינגריד מולר