סרן י', תושב העיר המשרת ביחידה מודיעינית מסווגת, קיבל השבוע את פרס מצטיין הרמטכ"ל ומספר על התכנית הייחודית אליה התגייס
ביום שני השבוע עלה לבמה סרן י' ממודיעין, קצין ביחידת מודיעין מסווגת שקיבל את פרס "מצטיין הרמטכ"ל" בטקס שנערך בבסיס פלמחים.
י' הוא רק בן 25, ומשרת מזה ארבע שנים בקבע כאשר נותרו לו שנתיים נוספות עד שיצטרך להחליט האם להשתחרר או להמשיך לתפקידים נוספים בצה"ל. הוא משרת כיום בחטיבת המחקר של חיל מודיעין, היחידה שאחראית לספק לצה"ל את ההערכות המודיעיניות הנאספות בידי גורמי המודיעין השונים. "אנחנו אחראים לגבש את המידע לאיזושהי תמונה ברורה וגם לתת התרעות ולמנוע דברים שצריך למנוע אותם".
שזה בעצם מה שנעשה כעת בפרשת הפצצת הכור בסוריה?
"בדיוק. אם לצאת לרגע מהדיון האם היה או לא היה מחדל מודיעיני, זה בדיוק התפקיד של חטיבת המחקר. למעשה החטיבה הייתה מעורבת באירוע הזה מראשיתו, בלעדיי משום שאני הייתי בתפקיד אחר באותו שלב".
איך הגעת לתפקיד הזה?
"התגייסתי ב-2011 ל"חבצלות", שזו תכנית הכשרה של חיל המודיעין. מתגייסים לשלוש שנים שבמהלכן עוברים הכשרה שכוללת גם לימודי תואר באוניברסיטה. עוברים גם קורס קצינים והכשרות צבאיות נוספות. בסופו של התהליך הבוגרים מתפזרים בין כל היחידות השונות של אגף המודיעין, גם חטיבת המחקר וגם יחידות כמו 8200 ואחרות".
כמה מועמדים מתקבלים לתכנית מדי שנה? ואיך מגיעים לשם?
"בגדול הם פנו אלי על סמך הנתונים שלי מהצו הראשון. אחר כך היו כמה מפגשים ומיונים, חלקם קוגניטיביים וחלקם קבוצתיים. הרעיון הוא ליצור קבוצת בוגרים שמתפזרת בין כל יחידות המודיעין. זה בא לענות על בעיה שהייתה בעבר, כאשר מי שהיה עובר הכשרה ספיציפית ביחידה מסויימת היה מתגייס אליה וגדל בה. נוצרו כך "קליקות", מה שהקשה על המערכת לתפקד. כיום יש בוגרים שמתפזרים בין כל היחידות השונות וזה שובר חומות ומאפשר עבודה יעילה יותר. אם אני צריך משהו אז אוכל להתקשר לקצין אחר, שאתו ישנתי דלת מול דלת במשך שלוש שנים, וזה מייעל את העבודה".
ממתי התוכנית הזו קיימת?
"התוכנית התחילה ב-2005, כאשר אני הייתי במחזור השביעי שלה. עד עכשיו בהחלט רואים את התוצאות. הבוגרים הראשונים הם כבר על סף דרגת סגן אלוף, אבל מאוד בולט שכמעט בכל דיון ובכל דרגה יש לפחות בוגר "חבצלות" אחד. התכנית מוגדרת כהצלחה ולראייה החליטו להגדיל את כמות המשתתפים בכל שנה. כשאני התגייסתי היינו 25 ואילו היום זה כבר עומד על 50".
עד כמה קשה ההכשרה?
"יש הדחות במהלך הקורס, אבל הרעיון הוא שזה לא יהיה מסלול ממיין אלא מסלול מכשיר. שכל מי שמתגייס אמור לסיים גם. התוכנית נורא אינטנסיבית ודורשים ממך כל הזמן להיות נורא טוב בהמון תחומים שונים. זה הרבה פעמים קשה, אבל לא בלתי אפשרי. למדנו תואר דו חוגי מהבוקר עד אחרי הצהריים, כאשר לאחר מכן בערב עברנו עוד קורסים צבאיים ומודיעיניים שבהם היינו חייבים לעמוד. בנוסף, יש עוד כל מיני דברים שעליהם אתה נמדד, כמו יכולת פיקודית כאשר בשנה השלישית אתה כבר מפקד על החיילים בשנה הראשונה".
מה יקרה בעוד שנתיים – תשתחרר או שתמשיך לקריירה צבאית?
"אני עוד לא יודע. הרבה מאוד זמן נאבקתי בשאלה מה אעשה בשנתיים הקרובות, אם לעשות תפקיד שיש לו קריצה כבר לאזרחות או לחפש את ההתקדמות בדרגות. מי שרוצה ללכת לאזרחות מכוון לעולמות הטכנולוגיים. אחרי הרבה מאוד מחשבה הגעתי למסקנה שגם אני חלק מדור ה-Y והיכולת שלי לקבל החלטות על קריירה שלמה הן קשות. כך שאתכנן לעצמי מה שיהיה לי מעניין בשנתיים הקרובות ואחר כך אחשוב מה הלאה".