אף עובד לא נולד מנהל ונדרשת הסמכה שתכשיר אותו לתפקיד. מצד שני, הלימודים לא מבטיחים ניהול טוב ולכן בסופו של דבר הכל תלוי באיזון בין הדברים. רוצים להשתלב בתפקיד בכיר? הנה מה שכדאי לכם לדעת על הנושא
ניהול הוא סך כל הפעולות שמבוצעות על ידי אדם או קבוצת אנשים במטרה להוביל ארגון לעמידה ביעדים. בשביל לבצע פעולות כאלה נדרש המנהל להשתמש במשאבים שונים, להניע כוח אדם ולשלב בין ניצול נכסים מוחשיים ולא-מוחשיים. בנוסף, הניהול הוא תחום אקדמי שנלמד במכללות ואוניברסיטאות וחלק מהותי מכל דיסציפלינת מחקר של מדעי החברה, מנהל עסקים ומדיניות ציבורית.
השאלה היא האם ידע עיוני שנלמד במסגרת קורס ניהול מהווה תנאי לתפקיד ניהולי. מצד אחד אין אף עובד שנולד מנהל ואי אפשר להתעלם מהיתרונות של הקורס בהיבט התיאורטי והמעשי. מצד שני, גם קורס מעולה לא יכול להבטיח ביצוע מופתי של תפקידי ניהול ויש המון גורמים שעשויים להטות את הכף. האמת כמו תמיד נמצאת איפשהו באמצע ולכן הגיע הזמן להרים את המסך ולחשוף אותה.
איך הופכים למנהלים?
הסקטור הפרטי הוא דוגמא מצוינת לאתגרים שאיתם צריך להתמודד המנהל ולהכשרה המומלצת עבורו. בהכללה גסה, עובד שרוצה להתקדם לתפקידי ניהול יכול לבחור בין שני מסלולים: המסלול הראשון הוא ביצוע תפקידים זוטרים על הצד הטוב ביותר, הגשת מועמדות לתפקידים בכירים על סמך צבירת ניסיון וקידום לעמדות מפתח וניהול. המסלול השני הוא כניסה מלכתחילה לתפקידי ניהול וזאת על סמך לימודים וידע בלבד.
הבעיה היא שלא בכל תחום שני המסלולים המתוארים לעיל אכן זמינים עבור העובדים. יש תחומים שבהם צבירת ניסיון היא תנאי לא פחות חשוב מאשר יכולת אנליטית עבור מועמדים לתפקידי ניהול, לעומת תחומים שלמים שבהם מעדיפים להביא מישהו מבחוץ עם רקע תיאורטי בלבד וזאת על מנת לרענן את השורות ולהכניס דם חדש למערכת.
מה ההבדל בין סוגי קורסים לניהול?
היתרון של קורס ניהול בולט כאשר הוא מותאם לצרכים ספציפיים. מי שרוצה להיות מנהל אבל אין לו ניסיון קודם חייב לקחת קורס שילמד אותו את הנושא מהמסד ועד הטפחות, אך מי שעובר את הקורס אחרי כמה שנים של עבודה בתפקידים בכירים יכול להתמקד בתחומים כמו ניהול חשבונות, שימוש בכלי מחשב, משוב והערכת עובדים ועוד.
בסופו של דבר, אם קורס ניהול היה מבטיח יציאה לשוק של מנהלים טובים בלבד, אף ארגון לא היה מאייש תפקידי מפתח בשיטות אחרות. המצב בפועל הוא שלא ניתן לנבא מראש את סיכויי ההצלחה של המנהל אלא רק לנסות לצמצם סיכונים. מבחינתכם, העצה הכי טובה היא לצבור את הניסיון הנדרש תוך כדי השתתפות בקורסים מקצועיים והרחבת הידע התיאורטי, העיוני והמעשי בעת ובעונה אחת.