בפעם הראשונה בתולדות מודיעין צפויים הבוחרים לפגוש בקלפי רק פתק אחד שעליו שם מועמד לראשות העיריה • מכיוון שאף אחד לא מתכוון לרוץ נגד חיים ביבס – המערכה עוברת לדמותה של מועצת העיר • הנעלם המרכזי: עד כמה תצליח "יש עתיד" לשחזר כאן את הצלחתה ברמה הלאומית • חצי שנה לבחירות – תמונת מצב
בעוד חצי שנה, ב-30 באוקטובר 2018, תתקיים מערכת הבחירות במודיעין, בפעם החמישית מאז הקמתה של העיר. אבל בפעם הראשונה – אלא אם כן תהיה הפתעה מרעישה – רק אדם אחד ייתמודד על תפקיד ראש העיריה – הראש המכהן חיים ביבס. עם זאת – בכל הקשור להרכב מועצת העיר צפויה לנו מערכת בחירות מעניינת ומותחת, שניזונה בעיקר משאיפות של מפלגות ארציות לתקוע כאן יתד.
אפשר להעריך כבר עכשיו כי הבחירות הקרובות יהיו רק קדימון לאלו שיבואו אחריהן, במה שאנשים כבר מכנים היום בשם "תקופת פוסט ביבס". זאת מתוך הערכה שפניו בעתיד לפוליטיקה הארצית. בבחירות 2023 סביר להניח ששוב נראה קבוצה של מתמודדים על התפקיד הבכיר בעיריה. בינתיים – אלה הדברים שחשוב לדעת כבר היום על מערכת הבחירות הקרובה, בצירוף ניתוחים ופרשנויות שיכולים להזיז חברי מועצה קיימים הביתה, ולהכניס אחרים במקומם.
הבחירות לראשות העיר: מועמד יחיד
במערכת הבחירות המוניציפלית מצביעים בשני פתקים: האחד לראשות העיר והשני לחברי המועצה. במודיעין מצביעים גם בפתק שלישי עבור ועד הרובע. חיים ביבס נבחר לראשונה לראשות העיריה בשנת 2008 ונחשב למוערך ופופולרי. בכל תסריט הוא האיש שימשיך להוביל את העיר, עד שיחליט אחרת.
כשביבס הודיע שהוא רץ לקדנציה שלישית הדבר טרף את הקלפים לפחות לשניים שראו עצמם כיורשיו: מויש לוי ואילן בן סעדון. בבחירות של 2013 נהנה ביבס מרוב מוחץ של כמעט 90% מתושבי העיר כאשר התמודד מול חבר המועצה שרון מעוז (שכרגע אין לו תכניות להתמודד שוב). נכון לעכשיו, בבחירות הקרובות יהיה בפעם הראשונה בהיסטוריה הפוליטית הקצרה של העיר מועמד יחיד. במקרה כזה, אגב, החוק קובע שהמצביעים יוכלו לבחור גם בפתק לבן. תיאורטית – מתמודד יחיד יכול להפסיד את הבחירות אם לא יצליח להשיג לפחות 40 אחוז מכלל הפתקים. הדבר הזה מעולם לא קרה וסביר שגם לא יקרה. ודאי לא במודיעין 2018.
אלעד שמעונוביץ, חבר סיעתו של ביבס וחבר מועצת העיר מטעמה, מוסיף: "במצב כזה מבחינתנו המטרה בבחירות הקרובות היא ליצור הלימה גדולה ככל שניתן בין התושבים המעניקים לביבס את תמיכתם לראשות העיר לבין מתן תמיכתם ברשימה שלנו למועצת העיר. זה היה האתגר שלנו בבחירות האחרונות של 2013 וזה עבד לא רע, וזה גם היעד בבחירות הקרובות. חשוב לביבס להציג רשימה איכותית למועצה כדי להגדיל את התמיכה בו. המצב האידיאלי הוא שיהיה יותר ממתמודד אחד לראשות העיר. העובדה שביבס הוא מועמד יחיד מצביעה בעיקר על האהדה והפופולריות הגדולה לה הוא זוכה".
"חיים במודיעין"- מחפשים נשים לרשימה
הפתק השני אותו ישלשלו תושבי העיר לקלפי הוא עבור רשימת מועמדים למועצת העיר. ביבס מעוניין מאוד בהגדלת כוחה של רשימתו שזכתה לשישה מנדטים בבחירות האחרונות, על מנת להיות תלוי בכמה שפחות שותפים קואליציוניים, אבל בעיקר הוא מחפש שתי נשים לשבץ ברשימה כדי לזכות בתוספת מימון מפלגות. זאת לאחר שהחוק שונה כך שאם רשימה תשלב נשים בחמישיה הראשונה של המועמדים היא תזכה בבונוס כספי משמעותי.
מספר 2 ברשימה הוא שלמה פסי – סגן ומ"מ ראש העיריה ומחזיק תיק רובע מכבים רעות. למעשה – נציג הרובע במערכת העירונית. פסי הוא דמות מוערכת מאוד במכבים ורעות, שהביא מנדט שלם מהרובע עבור רשימתו של ביבס בבחירות האחרונות. פסי משמש גם כיו"ר עמותת סחלבים ומחזיק תיק הגמלאים והוא צפוי לשמור על מקומו.
מספר 3 ברשימה היא הילה בן אליעזר, שהחזיקה בתיק החינוך במחצית הראשונה של הקדנציה, ולאחר שהעבירה אותו למויש לוי מעט נעלמה וטרם החליטה אם תתמודד בבחירות הבאות.
מספר 4 ברשימה הוא אלעד שמעונוביץ, שללא ספק סוגר קדנציה מוצלחת מבחינה אישית. בקדנציה הנוכחית פרץ שמעונוביץ לתודעה המקומית כחבר מועצה שמוביל את תחום הצעירים, התרבות והספורט בעיר ובעיקר את נושא הדיור לזוגות הצעירים וההגרלות במסלול מחיר למשתכן "רשומות על שמו". שמעונוביץ נחשב לכח עולה ומוזכר כאחד מהמועמדים לרשת את ביבס בעוד חמש שנים. הוא צפוי להשתדרג מבחינת התיק שיקבל לידיו.
מספר 5 ברשימה, שמעון גואטה המשמש כיו"ר דירקטוריון היכל התרבות ומחזיק תיק תיירות ושימור אתרים, צפוי לשמור על מקומו.
לא ברור מהן כוונותיה של מספר 6 ברשימה, ורד גל בחרי המחזיקה בתיק איכות הסביבה. בכל מקרה ביבס ישאף להביא חיזוק נוסף לרשימה ולרענן אותה לקראת הבחירות, ובעיקר כאמור לצרף נשים נוספות.
"אילן למודיעין" – האם הבעיות בתחבורה הציבורית ישפיעו?
הסיעה השנייה בגודלה במועצת העיר היא "אילן למודיעין" בראשות סגן ראש העיריה אילן בן-סעדון. עם ארבעה מנדטים רשם בן סעדון הישג יפה בבחירות הקודמות כאשר הצליח להכפיל את כוחו. בזכות ההישג קיבלה הסיעה לידיה את תיקי הרווחה, הבריאות, המתנדבים והתחבורה, אבל זה עלול להתגלות כחרב פיפיות בבחירות הקרובות.
בראשית הדרך החזיק בתיק התחבורה דן ליכטמן, השני ברשימה. לפני כשנתיים לקח אותו בן סעדון עצמו לאחר שליכטמן התמנה לתפקיד מרכזי במשרד הביטחון. בן-סעדון מצא את עצמו במרכז מהפיכת התחבורה הציבורית שעברה על העיר (חנוכת התחנה המרכזית ושינוי כל הקווים) ומצא עצמו בבעייה: התוכנית היתה בעייתית מאוד ונזקקה למספר מקצי שיפורים.
בן-סעדון רואה את עצמו מתמודד לתפקיד ראש העיריה בעתיד וייתכן שבלי בעיות התחבורה הציבורית היה עושה זאת כבר בבחירות הקרובות מול ביבס. כרגע הסיכויים לכך נמוכים והשאלה היא עד כמה ישפיעו הליקויים במערך התחבורה הציבורית על הבוחר.
לסיעה עוד שני חברים במועצה – גבי אדרי ובוריס פרלמן, שלא השאירו חותם משמעותי בקדנציה הנוכחית ולא ברור מעמדם לקראת הבחירות הבאות.
שאלנו את בן סעדון מה עומד לקרות בבחירות הקרובות והוא מבהיר שפניו אינם לראשות העיריה אלא רק למועצה בשלב הזה: "תנועת 'אילן למודיעין' בראשותי הינה תנועה עצמאית של תושבים, המאמינה בפתיחות ובפלורליזם של דעות ועמדות, תחת מכנה משותף אחד ומחייב: טובת התושבים, הקהילה והעיר כולה. אני שמח שמפלגת העבודה בחרה לתמוך בנו בבחירות הקרובות למועצת העיר וככל שמפלגות נוספות יבחרו לתמוך בנו, נראה זאת בכבוד רב. באופן אישי, אני מודה לתושבים הרבים, רבים מאוד, הפונים אלי מדי יום, בכל אמצעי אפשרי, כדי שאתמודד לראשות העיר. יחד עם זאת, הכיוון של 'אילן למודיעין' נכון לעכשיו הוא להתמודד בבחירות למועצת העיר על-מנת לחזק את כוחנו בצמתי ההחלטות, להגביר את השפעתנו על איכות החיים של קהילת העיר ולהוות כתמיד את קולם המסור של כלל התושבים – ילדים, בני נוער, מבוגרים וגמלאים, חילוניים ודתיים, בני כל העדות והזרמים. הגדלת ייצוגנו במועצת העיר תמשיך את השותפות האמיצה והפורה עם ראש העיר המכהן, שותפות שהוכיחה כי המדובר בשילוב מנצח".
"הבית היהודי" – שוב חוזרת שאלת האיחוד
את הבחירות האחרונות סיימה מפלגת הבית היהודי במודיעין באכזבה גדולה עם שני מנדטים בלבד, מה שעלה לראש הרשימה מיכאל חרל"פ בתפקיד סגן ראש העיריה אותו מילא רק במחצית הראשונה של הקדנציה.
חרל"פ הוא ותיק חברי מועצת העיר ומוביל את הציבור הדתי בעיר כבר שנים ארוכות. חרל"פ גם הובס בידי עמיעד טאוב במאבק על ראשות הסיעה ובכך למעשה נראה שדרכו הפוליטית במועצה הסתיימה לפי שעה. טאוב מכוון הרבה יותר גבוה והוא מאמין כי יצליח להביא לפחות ארבעה מנדטים לסיעה, שזה בעצם ייצוגה הריאלי על פי גודלה באוכלוסיה.
מספר 2 ברשימה, הילה שי וזאן, עזבה את המועצה במהלך הקדנציה ובמקומה נכנס מספר 3 ג'וני קליין. בפני טאוב עומדת משימה לא פשוטה לאחד את הציבור הדתי לאחר שמפלגות אחרות כמו של מויש לוי, ברוך בוחניק ועמיחי זליג (שהתמודד למועצה אך לא עבר את אחוז החסימה) פיצלו את הציבור הדתי והקטינו את כוחו.
"שחר עושים חינוך"- צומת הדרכים של מויש לוי
סגן ראש העיריה מויש לוי מוביל את רשימת "שחר עושים חינוך" כבר שלוש קדנציות והוא ידע לשלב חילונים ודתיים ביחד. המפלגה מחזיקה שני מנדטים, מה שהספיק ללוי לקבל את תפקיד סגן ראש העיריה למחצית הקדנציה בלבד. לוי הצטרף לקואליציה במחצית הראשונה של הקדנציה ללא תפקיד סגן ראש העיריה בשכר והמתין בסבלנות לרוטציה ולחזרתו לתפקיד סגן בשכר ולמחזיק תיק החינוך היוקרתי.
הבחירות הקרובות יהיו עור לוי מבחן אופי חשוב מאד בדרך לרשת את ביבס בעתיד הלא נראה לעין. זאת בתנאי שיגדיל את חברי סיעתו בעוד מנדט או שניים לפחות כתנאי לצבירת כח פוליטי. לא נפסלת האפשרות שאיחוד בין הבית היהודי (לוי חובש כיפה) וסיעתו של לוי תוליד את הסיעה השניה הגדולה ביותר במועצת העיר, אם כי לוי יתמקד במטרתו המרכזית והיא לרשת את ביבס בבחירות 2023.
"יחד מכבים-רעות" – לא ברור לאן הולכים מכאן
הרשימה בהובלת חבר המועצה אייל הנדלר ירדה בבחירות האחרונות משלושה מנדטים לאחד. הנדלר עבר שנה אישית קשה (אביו הלך לעולמו ורעייתו סטלה הסתבכה בפרשת "בזק") ויש לומר בגילוי לב שהוא לא ממש הטביע את חותמו על המועצה כנציג הרובע.
בכלל, רובע מכבים-רעות נמצא קצת בשוליים הפוליטיים כשגם ועד הרובע מתנהל תוך לא מעט ויכוחים בין חבריו. כרגע לא ברור מי יוביל את הוועד בבחירות הבאות. קבוצה אחת הובלה על ידי כפיר כהן שגם נבחר ליו"ר ועד הרובע, אך נעלם במהלך הקדנציה ולא צפוי להתמודד שוב. קבוצה אחרת הובלה ע"י אריה פישביין שגם לא השאיר חותם. שתי דמויות בוועד הרובע דווקא כן הצליחו יותר מהשאר: ג'וקי ניב וטלי ססובר.
"יש עתיד" – גם במודיעין תלויים ביאיר לפיד
יש עתיד הצליחה להכניס בבחירות האחרונות מנדט אחד למועצה ואת שחר מי-און כחבר מועצת העיר. המפלגה המקומית מנסה לרכב על ההצלחה של מפלגת האם בכנסת, ונכנסה למועצת העיר לאחר ההישג הגדול של יאיר לפיד בבחירות לכנסת בשנת 2013.
שחר מי-און ימשיך להוביל את הסיעה ואמר: "בימים אלה אנו מגבשים את מצע המפלגה ואת הרשימה למועצה. כרגע כל האפשרויות פתוחות ונקבל החלטה לגבי הבחירות במודיעין בזמן הקרוב".
למעשה הכל תלוי אם בשנת 2018 תתקיימנה גם בחירות ארצית לכנסת, כי מעמדה של מפלגת יש עתיד במודיעין בראשות מי-און היא נגזרת של מעמדה של המפלגה בכנסת.
מפלגות האופוזיציה – פעם בפנים ופעם בחוץ
שלושה חברי מועצה משלוש סיעות שונות נמצאים באופוזיציה במועצת העיר. שרון מעוז התמודד מול ביבס על ראשות העיר ולמועצת העיר הצליח להכניס מנדט אחד. הוא התחיל בקול תרועה עם הצעות לסדר ושאילתות נגד הקואליציה בתחילת הקדנציה, אך מאז כמעט ונעלם.
ברוך בוחניק, נציג החרדים, התחיל את הקדנציה בקואליציה והוצא ממנה על-ידי ביבס אחרי שורות מחלוקות. בוחניק מנסה לצבור אהדה ברשתות החברתיות. לכתבה זו הוא מסר כך: "'גשר – מחוברים לאנשים' בראשותי תרוץ בבחירות הקרובות אך טרם נבחרה הפלטפורמה והנבחרת שתרוץ".
גם אבי אלבז מתנועת "מודיעין חופשית" התחיל בקואליציה וגם הוא לא הסתדר עם ביבס ולכן מצא עצמו בחוץ. הוא צפוי להתמודד שוב על מקומו במועצה ולשמור על מעמדו.
מי יהיו הפנים החדשות?
בכל מערכת בחירות צצים פרצופים חדשים. גם כאן יהיה כמה כאלה כנראה מקרב המפלגות החדשות שירצו למשוך קולות חדשים. אחד מהם יהיה עמיעד טאוב שיוביל את הבית היהודי.
בייצוג מכבים-רעות צפויים להגיע פנים חדשות שיחליפו את הכוחות הישנים שלא ממש הצליחו. גם תנועת "כולנו" של משה כחלון תרצה ככל הנראה להציב נציג במועצת העיר. יש עתיד לא תסתפק במנדט אחד לאור הצלחתה הארצית וגם ביבס כנראה ירענן את הסיעה בלפחות שני נציגים חדשים.
מקור למועמדים חדשים הם כמה פעילים חברתיים בוגרי המחאה החברתית משנת 2011, מחאת הצהרונים שעשתה כותרות בעיר כמה חודשים, ומארגני ההפגנות נגד השחיתות בכל מוצאי שבת בצומת שילת עשויים לנסות גם הם להשתחל למועצת העיר.