שמור על עצמך

איילת לוין
2014-08-21 01:00:00
2014-08-21 01:00:00

בשנות ה-90 היה קובי ברוט (היום אב לשלושה ותושב העיר) נער צעיר. הוא קרא בעיתון על שני נערים מרמת השרון שהותקפו על ידי מחבלים חמושים בסכין. האחד נפצע ואילו השני הצליח להילחם בהם ולהבריחם וחילץ את חברו ממקום האירוע. לימים ברוט הפך לטייס ובאחת השמירות הליליות, עם חברו רועי, הסתבר לו כי חברו לשמירה הוא אותו נער שבזכות אומץ ליבו ויכולות ההישרדות שלו נחלץ מהמחבלים. רועי סיפר לקובי כי הסיבה שהצליח לעשות זאת היא בזכות המאמן שלו – דניס הנובר הוותיק ובעל השם הבינ"ל, אצלו התאמן בשיטת "דניס הישרדות". במהלך שירותו נחשף ברוט בעצמו לשיטת האימון של דניס ולפעילותו המיוחדת. "בנוסף לכך שדניס הישרדות זו פעילות ספורטיבית וכולנו יודעים את חשיבותה הרבה בחיים בכלל ועבור ילדים בפרט – דניס הוא מחנך", קובע קובי. "הוא לא מלמד עקרונות שלמד באוניברסיטה אלא מתוך חוויות אישיות ומתוך כך שבנה עצמו מכלום. חלק גדול מהפעילות שלו חינוכית ומבוססת על ערכים של כבוד, נימוסים והליכות ויציאה נגד אלימות".

התלהבותו רבת השנים של ברוט מהמורשת של דניס הנובר גרמה לו לנסות ולהביא אותו למודיעין, בדרך זו או אחרת.  רוט פעל במהלך שנתיים וחצי האחרונות מול העירייה להביא את מפעלו של דניס למודיעין. ואכן מדובר במפעל. בשנה שעברה קיבל הנובר, בן ה-77, את פרס שרת התרבות והספורט על מפעל חיים בספורט. את כספי זכייתו תרם לטובת ניצולי שואה נזקקים מפולין.

בימים אלה מתגבשת תוכנית קהילתית המתאימה לאוכלוסיה במודיעין יחד עם "עיר ללא אלימות". על הפרק – שיעורי הגנה עצמית לנשים ללא תשלום ופעילויות נוספות לקהילה לגילאים שונים. כמו כן, בשנת הלימודים הקרובה יפעל החוג "דניס הישרדות" דרך המתנ"ס לילדים מגיל ארבע ומעלה.

להנובר שלושה ילדים: ירון, גיא ואורלי. ירון עסק שנים בתחום וגיא ממשיך דרכו הוא סגן נשיא המועדון. גם אורלי ממשיכה את דרכו של האב. היא אלופת ישראל שבע פעמים ומאמנת בכפר ויתקין.  גיא ומדריך נוסף, עמוס אפריאט, יגיעו לאמן את ילדי מודיעין ודניס יגיעו להופעות אורח וילווה את תהליך החדרת השיטה להווי המודיעיני.

יתכן ובמסגרת שיתוף הפעולה עם "עיר ללא אלימות" תיכנס גם שיטת ההישרדות ברכב שפיתח הנובר. "כשאתה בכביש אתה כבר בקרב", מסביר המאסטר. "בשיטה שפיתחתי אני מלמד כיצד לתפקד תחת לחץ. מתרגל עם המתאמנים רפלקסים, מהירות תגובה, ראיית עומק ועוד אלמנטים אפילו להתמודד עם איום כמו מחבל. אם לשלושת החטופים היה זמן לטלפן, בשיטה שפיתחתי אולי הם היו יכולים לנטרל את החוטפים תוך מספר שניות".

חבר מס' 1 בהתאחדות הג'ודו

דניס הנובר נולד בדרום אפריקה. משפחת אביו נספתה בשואה. כשהיה בן שלוש יצא אביו להילחם יחד עם חיילי דרום אפריקה נגד גרמניה הנאצית. הוריו היו גרושים ומשפחתו דלת אמצעים. הוא מצא עצמו מתגלגל ברחובות ובין הוסטלים, שם היה צריך להגן על עצמו. "בגיל מאד צעיר למדתי מה זה 'יהודי מלוכלך'", הוא מספר. "הייתי במוסדות מהסוג הגרוע ביותר. הייתי צריך להילחם כדי להגן על עצמי. כשהגעתי לגיל 15 פגשתי יהודים שלימדו את הנערים היהודים ג'ודו. תוך כמה חודשים הייתי אלוף דרום אפריקה. הרוח שלי התחשלה בקרבות רחוב ולמדתי מזה".

הנובר השתתף בתחרויות ספורט של תנועת השומר הצעיר בדרום אפריקה והיה אלוף דרום אפריקה במשקל בינוני. ב-1960 עלה לישראל יחד עם אשתו, למושב השיתופי מולדת. משם עבר להרצליה, בה יסד את מועדון הג'ודו הראשון. שנה לאחר מכן הצליח הנובר להכניס את הג'ודו כענף תחרותי חדש במשחקי המכביה השישית ונשא את כרטיס החבר מס' 1 של ההתאחדות.

הוא למד קראטה קיוקושנקאיענף קראטה מגע מלא מיסודו של מסוטאצו אוימה – והשתתף בתחרות הראשונה בעולם של קראטה קיוקושנקאי (בשנת 1975 ביפן (והיה אחד משבעת הטובים בעולם. למכביה העשירית הכניס הנובר לראשונה את ענף הקראטה. במלחמת ששת הימים הוא השתתף כחייל קרבי בחרמ"ש, כמו גם במלחמת יום-כיפור ומלחמת לבנון הראשונה. לימים הפך למדריך הגנה עצמית של חיילים בחזית (במלחמת לבנון השנייה) ועל כך קיבל מכתב הערכה מצה"ל.

מקדיש את החיים לישראל

במהלך השנים התאמן הנובר והתחרה בסוגי אמנויות לחימה שונים ואיחד אותם לשיטה ייחודית שפיתח – "דניס הישרדות ג'יו-ג'יטסו". זוהי שיטה להישרדות והגנה עצמית, המשלבת אלמנטים של שיטות לחימה מרחבי העולם – ג'ודו, קארטה, ג'יו-ג'יטסו ושיטות הישרדות והגנה עצמית. מטרת השיטה היא חיזוק הגוף והנפש תוך שיפור מודעות עצמית, מודעות לסביבה, בניית ערכים טהורים, והבנת יתרונותיו וחסרונותיו של המתאמן. 

"השיטה שאני מלמד בצבא שונה מקרב מגע", הוא מסביר. "זו שיטה שבניתי במשך כל חיי, של הגנה והתקפה אנטי טרור, כולל שימוש בסכינים ומקלות ואני מלמד יחידות מיוחדות. מדינת ישראל מתקיימת על חינוך וצבא ואלה הדברים שחשובים לי יותר מלאמן ספורט אולימפי. דרך חינוך וצבא תחייה מדינת ישראל וזה החיים שלי. אני מקדיש אותם לארץ. ואני שמח שיודעים על הפרויקט המיוחד שלנו בכל העולם".

את הילדים הוא מחנך על ברכי שישה ערכים מרכזיים: כבוד לאלוהים, כבוד לדגל, כבוד למשפחה, כבוד למורה, כבוד לחברים וכבוד לעצמך.

למה דווקא ערכים אלה?

"כילד שלא התחנך בבית הספר וחווה ילדות די קשה, כל מה שהגעתי אליו הוא בזכות ערכים אלה שהובילו אותי. אלוהים נתן לי את הדרך לעשות מה שעשיתי ולהצליח בכך ובדרך שמרתי על הערכים החשובים בעיני. לא ידעתי קרוא וכתוב ולימים הגיעו אלי נשיא המדינה, ראש הממשלה לשעבר אריק שרון (שהיה מתאמן של הנובר) ומכובדים אחרים. נתנו אלף חגורות שחורות למתאמנים שלנו והוצאנו חמישה אלופי עולם. הערכים האלה ומתן כבוד לעצמי ולאחרים הובילו אותי בחיים וזה מה שאני מלמד את המתאמנים. בימנו המון ילדים ואנשים משתמשים באלימות מילולית, הם חכמים יותר מהאנשים בעבר אבל גם פחות אכפתיים. פעם ילדים ונוער לא היו שותים אלכוהול כמו היום ויש הרבה אלימות גם פיזית. אין להם כבוד ומשמעת. לכן חשוב להתחיל ללמוד כבוד ומשמעת בגיל צעיר, מגיל 4-5. אני רואה את ההבדלים בין הילדים האלה לבין הילדים שלי (הכוונה למתאמנים שלו). הילדים לומדים היום שמה שחשוב זה כסף וכוח, חיים עם אגו. אצלי – דרך לימוד משמעת וכבוד הם מחזקים גם את הגוף וגם את הביטחון העצמי שלהם".

תעביר את זה הלאה…

ב-1999 הקים הנובר את ''עמותת דניס הישרדות'' המטפלת במאות ילדים ונוער במצוקה ומטפחת אותם. אחד הסניפים הוותיקים שלו הוקם בשנת 1991 בבאר שבע ביוזמת ראש העיריה דאז, יצחק רגר, במטרה למגר את האלימות המתגברת בעיר. המכון משתרע על מעל 500 מ"ר וכיום משמש לאימונים לכלל האוכלוסייה, נשים גברים וטף מגיל ארבע ומתקיימות בו גם סדנאות לבתי ספר, נשים, נוער במצוקה ועוד.

העמותה של דניס הישרדות פועלת בין היתר על ידי הענקת שיעורים, חליפות אימון וחדרי אימון ללא תשלום במרכזים לנערים ונערות בסיכון במטרה לסייע להם לשפר את הדימוי העצמי ולהגביר עצמה אישית.  

למה הקמת את העמותה?

"אנחנו מראים לילדים האלה שעברו חיים קשים כמוני את חצי הכוס המלאה, אנחנו נותנים להם חיים, אהבה ודרך. יש אמרה שאני נוהג לומר הרבה ומובילה אותי גם בחיים: strong body, open hurt". (גוף חזק, לב פתוח).

גיא הנובר, הבן והמאמן הראשי בחוג במודיעין, הוסיף בשיחתנו "מטרת השיטה שאבי פיתח היא 'להעביר את זה הלאה' זה הסגנון שלו. שיטת החינוך שלו מחכה שורשים ועומק לכל תלמיד ומדריך ואנחנו מעניקים את כל כולנו". 

(צילום יניב בר)

כתבות נוספות

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

הותיר אחריו חברה

בניגוד למעמד הרשמי לו זוכות אלמנות צה"ל, בנות זוגם של הנופלים חוות מציאות שונה לחלוטין. שלוש בנות זוג של חללים תושבי מודיעין מספרות השבוע איך זה מרגיש להיות "אלמנה בלי טבעת"

המשך קריאה »