דיפלומטיה לא שקטה

יהודה גולן
2014-03-20 00:00:00
2014-03-20 00:00:00

מיקי לוי, סגן שר האוצר, הגיע בשבת בבוקר למודיעין כדי להשתתף ב"שבת תרבות" באולם עינן. פוליטיקאים משופשפים וגם טריים כבר יודעים שאירועי ה"שבת תרבות" נוטים להיות מנומנמים ורגועים. הפעם – להפתעתו של לוי – זה נגמר אחרת לגמרי. סגן השר, איש מפלגת "יש עתיד" ושוטר מוערך קודם לכן, נפל בלא ידיעתו למלכודת שאותה הכינו ביסודיות עשרות עובדי משרד החוץ המתגוררים במודיעין. אלה המתינו לו עם חולצות שעליהן מודפס "ביבי תתעורר משרד החוץ במשבר" ו"להציל את משרד החוץ" וברגע אחד קמו יחדיו והחלו לשסע את דבריו בקריאות ביניים. בקיצור – אמבוש.

"אנחנו נאבקים על תנאי העבודה הבסיסיים שלנו", אמר גדעון בכר – תושב מודיעין, שגריר לשעבר וחבר ועד עובדי משרד החוץ. "האוצר מונע העברת תוספות שמגיעות לנו כחוק".

האמרגנים, שביקשו להפסיק את המחאה המפתיעה, נקטו בצעד יוצא דופן וכיבו את האורות באולם למחאת שאר המשתתפים. אז יצאו עובדי משרד החוץ מהאולם תוך כדי מחאה קולנית, ובכך הסתיים האירוע.

איפה הכסף?

במודיעין יש קרוב למאה משפחות של עובדי משרד החוץ, בדרגים שונים. 15 מהם הם שגרירים לשעבר, עוד חמישה הם שגרירים בהווה. מזה כשנה הם מנהלים סכסוך עבודה "בעצימות נמוכה" ועיקר מאבקם הוא נגד משרד האוצר שלטענתם – נמנע ממגעים עם העובדים.

אמירה אורון, מנהלת מחלקת מצרים במשרד החוץ, היא דיפלומטית עם ותק של 23 שנים במשרד החוץ, מתוכן מספר שנים בקהיר. היא שאלה את לוי "מדוע לא נותנים לדיפלומטים הישראלים כלים להצליח במשימתם? מדוע דיפלומטים צעירים צריכים לקחת כסף מההורים כדי לשרוד בשליחות בחו"ל מבחינה כלכלית?"

מתי כהן, לשעבר השגריר באל-סלבדור, שאל את לוי אם הוא יודע שכשליש מהדיפלומטים הצעירים במשרד החוץ עוזבים את המשרד בשל קשיים כלכליים לאחר שראו שאינם מסתדרים כלכלית ולאחר שהושקעו בהם משאבים גדולים כדי להכשירם למשימתם.

גדעון בכר, לשעבר השגריר בטוניסיה וסנגל, מה בעצם הבעיה?

"הבעיה פשוטה מאד: למשרד החוץ אין מנגנון שמפצה על שחיקת השכר של אלה היוצאים לשליחות בחו"ל. גם בגלל אינפלציה במדינות העולם וגם בגלל ירידת שער הדולר. נוצר מצב שמשכורות של שגרירים וקונסולים נשחקו בעשרות אחוזים. יש מקומות שבהם המשכורות נשחקו בשישים אחוז!".

זה לא צ'ופר לשרת במדיניות מערביות?
"כבר לא. אם אגלה לך שיש עשרות תפקידים לא מאוישים בנציגויות של משרד החוץ בארצות הברית באנגליה ובמדינות אירופה אחרות – לא יאמינו. אבל זה כך. אנשים לא רוצים לצאת לשליחות לארצות הברית. זה דבר שלא היה כדוגמתו בדברי ימי משרד החוץ. שלא לדבר על מדינות קשות באפריקה ששם יש מלאריה שמסכנת חיים, או מצרים או ירדן, שם יש סכנת חיים ממש".

מה בעצם אתם דורשים?

"שיקימו מנגנון שיפצה אותם על השחיקה הנוראית בשכר. משרד החוץ הוא הגוף היחיד שאין לו הסכם קיבוצי לגבי העובדים בחו"ל. כתוצאה משחיקת השכר הנוראית, שליש מהדיפלומטים שהצטרפו לשירות החוץ בעשר השנים האחרונות עזבו את העבודה, כי לא יכלו לעמוד בה כלכלית".

תן דוגמה…

"יש דיפלומטים צעירים שיצאו לשירות בחו"ל ונאלצו לבקש סיוע כספי מההורים. אל תשכח שבעצם כדיפלומט, אתה חי על משכורת אחת. הקריירה של בן או בת הזוג נהרסת לגמרי. אי אפשר לעבוד במקום קבוע כי כל כמה שנים עוזבים אחרי בן הזוג לשליחות. אין פנסיה ואין קידום שכר לבן הזוג, שלא תמיד יכול לעבוד בשגרירות ישראל. הערכנו את הנזק הכלכלי הזה בשניים עד ארבעה מיליון שקל לתקופת חיים לבן הזוג".

והיכן הסיכסוך עומד כרגע?

"הכרזנו על סיכסוך עבודה לפני שנה, אלא שהאוצר מתעלם מאיתנו. הוחלט על הליך גישור ושבעה חודשים אנחנו מתנהלים בעזרת מגשר מול האוצר ואין שום פיתרון. נמאס לנו ואנחנו נחריף את הצעדים, גם ככה כבר נגרם נזק כבד למדינה".

אילו נזקים?

"אתה חושב שהסיקור המועט בחו"ל של תפיסת ספינת הנשק היה מקרי? עשינו השוואה מול הסיקור של לכידת ספינת הנשק קארין איי. הפעם, בגלל העיצומים, דיפלומטים ישראלים לא הפיצו ניירות עמדה, לא שיגרו הודעות לעיתונות לעיתונאים בחו"ל, לא סימסו ולא שלחו מיילים לרשימות התפוצה עם הסברים מה הספינה העבירה ואיך היא נלכדה. מה שנשאר לביבי היה לחגוג באילת. בחו"ל התעלמו מהמבצע הזה כמעט לחלוטין".

מה עוד?

"בחודש מאי אמור האפיפיור לבוא לכאן ויש סכנה גדולה לגבי ביקורו, כי משרד החוץ לא מארגן כלום ולא מסייע. גם השתתפות ישראל בביאנלה בוונציה מוטל בספק השנה, כי משרד החוץ לא מטפל בעניין. בכלל – ביטלנו עשרות פעולות בחו"ל בתחומי ההסברה, ובמסגרת המאבק באנטישמיות ובטרור, אנחנו משרד נטול תקציבים".

שר החוץ ליברמן לא ער לנזקים האלה?
"הוא מבין, אבל לא פועל בכיוון. מדינת ישראל לא רוצה לקלוט שהיום קו ההגנה הראשון של המדינה זאת המדיניות והדיפלומטיה. כל שגרירות שלנו זה מוצב חוץ ואם לא נגן על המדינה בכלים הדיפלומטיים, נפסיד. יש לנו מאה נציגויות בעולם ואלה המוצבים שלנו, בדיוק כמו בלבנון או בעזה".

מה השיב לכם מיקי לוי?

"הוא קרא לנו לחזור להליך הגישור, אבל לא עזבנו את הליך הגישור אף פעם. הוא גם אמר כי במסגרת ההסכם הוא ידרוש לחייב דיפלומטיים לשרת במקומות קשים גם נגד רצונם".

מה רע בזה?

"לא רע, אבל שיתנו את הכלים. שיתנו את התנאים. אם יש דיפלומט עם ארבעה ילדים שרוצים לשלוח אותו לשירות באפריקה במקום מוכה מלאריה שזו סכנת חיים, שיקבל צ'ופר כלכלי כך שיהיה כדאי לו לצאת לשם בלי המשפחה שיישארו בארץ. העובדה היא שהיום שליש מהדיפלומטים עוזבים ויש רשימה ארוכה מאד של משרות לא מאוישות בארצות הברית ובאירופה. לא יעלה על הדעת שבמדינות נחשקות זה יהיה המצב, ורק מכיוון שהדיפלומט לא יכול לגמור את החודש".

(צילום פרטי)

כתבות נוספות

החנייה רק בשבילם

בעירייה מציבים בנקודות מרכזיות בעיר שילוט המייעד מקומות חנייה לנכים לרכבים בעלי מעלון או מתקן הרמה בלבד